Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moi_otvety686.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
683.52 Кб
Скачать

27. Основні прийоми переміщення та встановлення курсору в текстовому редакторі ms Word. Створення закладок. Використання команди Перейти.

Переміщення курсору здійснюється з допомогою миші, клавіатури, закладок та команди Правка/Перейти, після виконання якої вибрати тип об’єкта для здійснення переходу.

У повсякденному житті ми використовуємо закладку, аби швидко знайти місце, що цікавить нас, в документі. Аналогічно в Word закладкою називається фрагмент тексту, малюнок або таблиця, які використовуються для швидкого переходу в потрібне місце документа. Закладку можна використовувати для створення і нумерації перехресних заслань. При друці закладка не виводиться.

- У вікні Закладка (Bookmark) у полі Ім'я закладки (Bookmark name) введіть ім'я або виберіть його із списку і клацніть кнопку Додати (Add) . Ім'я закладки може містити символи алфавіту, цифри або знак підкреслення. Воно не повинне починатися з цифри або знаку підкреслення. Якщо вказати ім'я існуючої закладки, вона буде переміщена на нове місце.

- Аби проглянути список закладок в алфавітному порядку, встановите перемикач в групі Сортувати no (Sorted by) у положення імені (Name).

- Для перегляду закладок в порядку їх розташування в документі встановите перемикач в положення позиції (Location).

- Натискуйте кнопку Видалити (Delete) для видалення виділеної закладки з тексту документа. Виділений як закладка текст залишиться без зміни.

Виділений як закладка фрагмент тексту відображується на екрані в квадратних дужках, наприклад [малюнки]. При цьому має бути встановлений прапорець закладки (Bookmarks) на вкладці Вигляд (View) у діалоговому вікні, що відображується на екрані після вибору команду Параметри (Options) у меню Сервіс (Tools).

Перейти до закладки можна декількома способами:

- вибрати команду Закладка (Bookmark) у меню Вставка (Insert)виділити ім'я закладки в списку і натискувати кнопку Перейти (Go To). Після переходу на потрібну позицію натискуйте кнопку Закрити (Close);

- вибрати команду Перейти (Go To) у меню Правка (Edit) виділити елемент Закладка (Bookmark) у списку Об'єкт переходу (Go to what) вказати ім'я закладки в полі Введіть ім'я закладки (Enter bookmark name) і натискувати кнопку Перейти (Go To).

28. Основні прийоми виділення фрагментів у редакторі MS Word. 1. Установити покажчик миші в початок виділюваної ділянки, нажати ліву кнопку миші й, не відпускаючи її, перемістити мишу в кінець виділюваної ділянки. 2. Установити курсор у початок виділюваної ділянки, нажати клавішу {Shift} і, не відпускаючи її, за допомогою клавіш керування курсором виділити потрібну ділянка. 3. Два рази клацнути на потрібному слові лівою кнопкою миші. 4. Підвести покажчик миші до лівої границі рядка так, щоб він прийняв вид похилої стрілки, нажати ліву кнопку миші й, не відпускаючи її, перемістити мишу вниз на потрібну кількість рядків. 5. Поставити покажчик миші на потрібний абзац і виконати потрійне клацання лівою кнопкою миші. 6.Підвести покажчик миші до лівої границі тексту так, щоб він змінив свій вид, і виконати потрійне клацання лівою кнопкою миші. 7. У меню Виправлення вибрати команду Виділити все.

29. Основні прийоми редагування тексту в редакторі MS Word. Різні способи копіювання, переміщення, видалення виділених фрагментів тексту. Використання команд Правка/Поиск. Правка Замена для пошуку та заміщення тексту. Переміщення можна здійснити виділивши фрагмент, натиснути правою кнопкою і вибрати в контекстному меню «копировать» або «вирезать» і вставити данний фрагмент в необхідному місці. Щоб видалити виділений фрагмент, використовуються клавіші Del і Backspace. Правка/Поиск – пошук фрагменту. Правка/Замена – пошук з подальшою заміную одного або декількох однакових фрагментів.

30. Характеристика основних видів шрифтів (за технологією створення: растрові, векторні, шрифти (True Type), що використовуються у Windows. Форматування символів у редакторі MS Word. Зміна типу, розміру (кегля), стилю шрифта.

Шрифт — це невелика програма, яка написана спеціальною мовою розмітки шрифту. За способом створення шрифти бувають растровими і векторними.

В растрових шрифтах кожен символ описано у вигляді набору точок (пікселів), що розташовані у вузлах сітки растру. Тобто, шрифт, за суттю, є звичайним точковим рисунком. Растрові шрифти є непридатними для високоякісного друку і використовуються в основному в програмах з текстовим інтерфейсом. Вони широко використовувалися в епоху матричних принтерів і моніторів низької роздільності.

В векторних (або контурних) шрифтах символи є криволінійними контурами, які описано математичними формулами. Кожен знак описано за допомогою векторів, що визначають координати опорних точок, які сполучені прямими або кривими і утворюють контур знаку без прив'язки до абсолютного розміру чи роздільності. Такий опис дозволяє легко змінювати масштаб зображення без втрати якості, що є неможливим у випадку з растровими шрифтами. Векторні шрифти однаково виглядають як на екрані, так і на папері.

Існує кілька різних форматів векторних шрифтів, що різняться за способом збереження і представлення інформації про шрифт: це PostScript, Type1,TrueType, OpenType.

Для виведення векторного шрифту на растрові пристрої (монітори і принтери) його необхідно растеризувати — перетворити в набір точок. Для растеризації шрифтів в сучасні операційні системи Windows і Mac OS втілено растеризатор шрифтів.

Зміна типу, розміру (кегля), стилю шрифта:

Меню шрифтів дозволяє вибрати шрифт для тексту. WordPad оперує усіма шрифтами, які встановлені в системі, даючи можливість створити дуже гарний текст.

Меню Розмір шрифту встановлює розмір шрифту (кегль) для всього тексту або його виділеної ділянки.

Всю сукупність таких операцій, як заміна шрифтів, розміру кегля, накреслення, заміна параметрів вирівнювання можна виконати всього одним клацанням миші, вибравши потрібний стиль у Меню стилів на Панелі форматування Microsoft Word.

Кожен стиль містить всю сукупність параметрів тексту, які необхідно змінити в тому чи іншому випадку. Наприклад, при застосуванні до виділеного фрагменту стилю «Заголовок» одночасно дається команда змінити тип шрифту, розмір кегля і накреслення.

У Word для роботи зі стилями передбачена спеціальна панель Стилі та форматування - щоб відкрити її, необхідно вибрати однойменний пункт в меню Формат. Ця панель надає зовсім нові інструменти для роботи зі стилями. Наприклад, можна разом виділити всі ділянки тексту, оформлені яких-небудь стилем, а потім, клацнувши по потрібній рядку в списку, замінити їх стиль на новий.

Тут же можна створити новий стиль, видалити старий, змінити параметри будь-якого існуючого стилю, клацнувши по стрілці праворуч від його назви. Цю ж операцію можна виконати за допомогою пункту Стиль меню Формат.

31. Форматування абзаців у редакторі Word. Встановлення абзацних та міжрядкових інтервалів, абзацних відступів та способів вирівнювання абзаців з використанням команди Формат, Абзац. За допомогою опції Выравнивание можна встановити вирівнювання праворуч, центрування або блочне вирівнювання. Опція Отступ дозволяє встановити відступи зліва і справа рядків виділеного абзаца, а також окремо лівий відступ першого рядка абзацу. Відстань між рядками встановлює опція Межстрочннй вікна діалогу Абзац, а між абзацами — опція Интервал.

Пункт меню Формат/Абзац дозволяє змінювати характеристики абзацу: «червоний» рядок — зона первая строка, міжрядковий інтервал — зона междустрочный, межі абзацу — зона Отступ тощо.

32. Призначення та типи табуляторів у редакторі MS Word. Встановлення табуляторів з використанням горизонтальної лінійки та команди Формат табуляция. Табулятори управляють відступами і вертикальним вирівнюванням тексту документа. Типи: По лівому краю, по правому, по центру, по роздільному. З допомогою команди формат табуляція можна збільшити або зменшити інтервал між позиціями табуляції, що використовується за умовчанням. Потім необхідно виділити абзац, в якому ви хочете встановити інші табулятори,  клацайте на символі табуляції, який знаходиться на лівому краю лінійки, вказати на лінійці позицію табулятора.

33. Створення нумерованих та маркованих списків у редакторі Word. У Word можна автоматично створювати марковані чи нумеровані списки під час введення тексту, або швидко додавати маркери або номери до вже набраних рядків тексту. Під час створення маркованого або нумерованого списку можна виконати одну з таких дій: Використати бібліотеки маркованих або нумерованих списків , Форматувати маркери або номери, Використати рисунки або символи.  

34. Поняття стилю в редакторі MS Word, типи стилів. Форматування з використанням стилів. Створення та редагування стилів. Стиль - це сукупність параметрів форматування, що має свою назву. У програмі Word є кілька типів стилів: Стилі символу й абзацу визначають вигляд більшої частини тексту в документі. Такі стилі відомі як зв’язні  стилі. Стилі списку визначають оформлення списків, зокрема такі параметри, як стиль маркера або схему нумерації, відступи та будь-які надписи. Стилі таблиці визначають оформлення таблиць, зокрема такі параметри, як форматування тексту в рядку заголовка, лінії сітки та контрастні кольори для рядків і стовпців. Є можливість створення нового стилю або редагування, вибравши стиль і вибрати в меню «Изменить».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]