Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П_дпри_мницьке_право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

36. Основні принципи маркетингової діяльності підприємства

Маркетинг - це процес, в ході якого окремі особи і групи осіб отримують необхідне і бажане за допомогою створення товарів і споживчих цінностей і обміну ними один з одним . Розробка товарів, аналіз ринку, комунікації, розподіл, встановлення цін і обслуговування споживачів - основні види маркетингової діяльності.

Елементи системи маркетингу підприємства

· Для успішного опанування маркетингу потрібно дотримуватися таких умов: · організація навчання керівників і фахівців основних прийомів і засобів; підготовка відповідних кадрів; створення кадрового потенціалу маркетологів-професіоналів; · побудова необхідної організаційної структури (спеціальні служби маркетингу); · створення науково-матеріального забезпечення дослідження маркетингу; · високий рівень виконання маркетингових елементів; · механізм стимулювання для переорієнтації на маркетинг. Відповідно до названих девізів і принципів маркетингу здійснюється низка основних функцій: - маркетингові дослідження ринку; - розробка і планування асортименту; - збут і розподіл (організація товароруху і продажу); - стимулювання збуту і реклама.

37.Ціноутворення як елемент стратегії і тактики маркетингу.

Основні підходи до формування маркетингових стратегій ціноутворення,

якими може скористатися керівництво фірми: . встановлення ціни на новий

товар; . встановлення цін на наявні товари й послуги; . ціноутворення в

межах товарної номенклатури; . встановлення цін за географічним

принципом; . встановлення цін зі знижками і зарахуваннями; .

встановлення цін для стимулювання збуту; . встановлення дискримінаційних

цін.

Цінова тактика включає дії короткострокового та разового характеру, що спрямовані на усунення відхилень між пропонуванням та попитом внаслідок непередбачених обставин. Являючи собою логічне продовження цінової стратегії в короткостроковому періоді, вона сприяє формуванню ринкових відносин і виступає як дійовий економічний інструмент при реалізації продукції.

38. Основні методи встановлення ціну на продукцію підприємства

Залежно від способу встановлення, суб'єктів ціноутворення, сфери застосування тощо та відповідно до чинного законодавства в Україні застосовуються різні види цін і тарифів. За способом встановлення ціни і тарифи поділяються на: вільні ціни і тарифи, що в свою чергу поділяються на договірні та ціни, що їх встановлюють самостійно підприємства та організації. Вільні ціни і тарифи встановлюються на всі види продукції, товарів і послуг, за винятком тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін і тарифів; державні фіксовані та регульовані ціни і тарифи. Державне регулювання цін і тарифів здійснюється шляхом встановлення:

а) державних фіксованих цін (тарифів); б) граничних рівнів цін (тарифів) або граничних відхилень від державних фіксованих цін і тарифів. Державні фіксовані та регульовані ціни і тарифи встановлюються на ресурси, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, на товари і послуги, що мають вирішальне соціальне значення, а також на продукцію, товари і послуги, виробництво яких зосереджено на підприємствах, що займають монопольне становище на ринку.