Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П_дпри_мницьке_право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

90. Визначення основних методів управління ризиком

Формування моделі управління ризиками суб'єкта господарювання, забезпечення її адекватності та ефективності передбачає використання у якості функціонально-організаційного блоку системи методів кількісної оцінки ризиків суб'єкта господарювання. Слід відмітити, що використання фінансово-математичних методів кількісної оцінки ризиків суб'єкта господарювання тісно пов'язано із системою показників та факторів, що визначають параметри реалізації моделі управління ризиками.

У сучасній практиці корпоративних фінансів для кількісної оцінки сукупного ризику та окремих його складових можуть використовуватися ціла сукупність різноманітних фінансово-математичних моделей, найбільш розповсюдженими серед яких є наступні:

середнє квадратичне відхилення або дисперсія очікуваної величини цільового показника –

85.Процес сек’юритизації акцій та облігацій.

Сек'юритизація активів — виведення активів із балансу підприємства, банку тощо, та їх рефінансування за допомогою емісії цінних паперів на ринку капіталу (класичне визначення, близьке до визначення

традиційної сек'юритизації). Основною ідеєю традиційної сек'юритизації є правове ізолювання пулу активів з метою їх рефінансування на ринку капіталу виключно на базі рейтингу пулу активів. На відміну від традиційної сек'юритизації, в рамках синтетичної сек'юритизації продається не пул активів, а визначений ризик пов'язаний з пулом активів. Пул залишається у власності оригінатора.

Сек’юритизація -— це процес об’єднання однорідних мало ліквідних фінансових активів у єдину масу і випуск забезпечених цим пулом цінних паперів із метою залучення коштів інвесторів.

Онаки процесу сек’юритизації:

1.  випуск боргових цінних паперів, забезпечених однорідними активами;2 джерелом виплат процентів та сплати основної суми цінного паперу обов’язково грошові потоки по активам, що підлягають сек’юритизації для «класичної сек’юритизації», і також можуть бути  інші джерела для «синтетичної сек’юритизації».3.  вказані боргові цінні папери повинні вільно обертаються на фондовому ринку;4.  емітентами таких боргових цінних паперів може бути спеціально створена юридична особа або сам оригінатор.

15