Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П_дпри_мницьке_право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

45.Процедура оцінки майна та формування ліквідаційного балансу підприємства.

У разі ліквідації підприємства оцінці підлягає майно, яке може оцінюватися: це об'єкти в матеріальній формі, будівлі та споруди (включаючи їх невід'ємні частини), машини, обладнання, транспортні засоби тощо; паї, цінні папери; нематеріальні активи, в тому числі об'єкти права інтелектуальної власності; цілісні майнові комплекси підприємств усіх форм власності.

Необхідність оцінки майна підприємства пов'язана з тим, що майно є одним із джерел погашення боргів. При оцінці майна підприємства, яке ліквідується, слід ураховувати його активи та зобов'язання виходячи з припущення, що діяльність цього підприємства припиняється і продовжуватися надалі не буде. Порядок проведення такої оцінки в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку не визначено. Насамперед при оцінці майна слід ураховувати корисність активів (оскільки при ліквідації підприємства його активи можуть втратити цінність), а також визначити суми забезпечення, адже у разі ліквідації підприємства в нього можуть виникнути непередбачені зобов'язання.

Ліквідаційний баланс — бухгалтерський звітний баланс, що відображає матеріально-фінансовий стан підприємства, організації чи іншої структури на дату припинення їх діяльності. Складається ліквідаційною комісією і затверджується власником підприємства або іншим органом, що прийняв рішення про ліквідацію.

46. Процес реструктуризації підприємства

Процес реструктуризації можна розглядати як спосіб зняття суперечності між вимогами ринку й застарілою логікою дій підприємства. По суті, реструктуризація підприємства трактується як здійснення організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, управління ним, форм власності, організаційно-правових форм, як здатність привести підприємство до фінансового оздоровлення, збільшити обсяг випуску конкурентоспроможної продукції, підвищити ефективність виробництва.

Метою проведення реструктуризації є створення повноцінних суб'єктів підприємницької діяльності, здатних ефективно функці­онувати за умов переходу до ринкової економіки та виробляти конкурентоспроможну продукцію, що відповідає вимогам товарних ринків. Отже, процедуру реструктуризації можна визначити як комплекс заходів, спрямованих на відновлення стійкої технічної, економічної та фінансової життєздатності підприємств.

47. Система реорганізації підприємств

Підприємство може бути ліквідоване (реорганізоване) у випадках: прийняття відповідного рішення власником майна, визнання його банкрутом, заборони діяльності за невиконання встановлених законодавством умов. Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, створюваною власником або вповноваженим ним органом, а за банкрутства — судом чи арбітражем. Про таку акцію повідомляється в пресі з визначенням строків претензій до підприємства, що ліквідується. Ліквідаційна комісія повинна оцінити наявне майно такого підприємства, розраховуватись з кредиторами, скласти й передати власнику ліквідаційний баланс. Підприємство вважається ліквідованим (реорганізованим) з моменту виключення його з державного реєстру України.