Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П_дпри_мницьке_право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

87. Визначення основних прав власників акцій

Власник акції має право на частину прибутку акціонерного товариства (дивіденди), на участь в управлінні товариством (крім власника привілейованої акції), а також інші права, передбачені цим Законом, іншими законодавчими актами України, а також статутом акціонерного товариства.

Акція є неподільною. У разі коли одна і та ж акція належить кільком особам, усі вони визнаються одним власником акції і можуть здійснювати свої права через одного з них або через спільного представника.

88.Формування маржі для форвардної та ф’ючерсної угод

Форвардний контракт - це угода між двома контрагентами про умови здійснення операції з базовим інструментом (активом), яка відбудеться в майбутньому. Найчастіше такі операції набувають форми купівлі чи продажу обумовленої кількості конкретного виду базових інструментів за фіксованою ціною на визначену дату в майбутньому.

Ф'ючерсний контракт - це угода між продавцем або покупцем, з одного боку, і кліринговою палатою ф'ючерсної біржі, з іншого, про поставку (прийняття) стандартної кількості базових інструментів за узгодженою ціною на конкретну дату в майбутньому. Отже, ф'ючерсні угоди укладаються між двома сторонами, однією з яких завжди є клірингова (розрахункова) палата ф'ючерсної біржі, що виконує роль гаранта здійснення всіх контрактів.

Маржа

P = S – C – V , де (1.1)

S – вартість реалізованої продукції ;

C – сумарні постійні (умовно-постійні) витрати ;

V – сумарні змінні (умовно-змінні) витрати ;

P – прибуток .

Як наслідок будемо мати :

S – V = C + P (1.2)

89. Формування процентних ставок для фінансових операцій

Підходи центральних банків до формування процентних ставок по операціях як зниження рівня інфляції і забезпечення стійкості національної грошової одиниці.

В умовах окремої узятої держави процентна політика має свою унікальну структуру. Основними інструментами процентної політики центрального банку є базова ставка рефінансування і ставки по операціях банку на фінансовому ринку. Ставка рефінансування в ході еволюції грошово-кредитної системи стала більшою мірою індикативним показником, що дає економіці орієнтир вартості національної валюти в середньостроковій перспективі. Хоча, звичайно, не можна заперечувати той факт, що ставка рефінансування має значний вплив на формування рівня відсотка в економіці.

Ставки по операціях центрального банку на фінансовому ринку (далі - ставки по операціях) - оперативний інструмент процентної політики. По ним банк проводить операції на фінансовому ринку, здійснюють рефінансування і вилучення ліквідності у банків, тим самим формуючи рівень прибутковості на різних сегментах фінансового ринку.

Центральний банк в проведенні процентної політики дотримується певних принципів і підходів, орієнтується на досягнення конкретної мети, має свою стратегію регулювання. Деякі з цих підходів ми і постараємося освітити в даній статті, оскільки саме проблеми регулювання процентних ставок по операціях банку викликають значну кількість питань.

Проводячи операції на фінансовому ринку і встановлюючи процентні ставки по інструментах грошово-кредитної політики, банк не тільки формує коридор коливань процентних ставок в економіці, але і створює ринкові очікування, які надаватимуть дію на економічний розвиток в найближчій перспективі за допомогою впливу на мотивацію банків по управлінню їх ресурсними потоками, зокрема при ухваленні рішень по формуванню ресурсної бази і розміщенню кредитових і інших ресурсів.

Адже банк не тільки центральний орган грошово-кредитного регулювання, але і активний учасник фінансового ринку, діяльність якого має значний макроекономічний ефект і процентна політика є, мабуть, самим значущим інструментом політики, що проводиться.

Регулюючи процентні ставки по інструментах, центральний банк прагне до рішення наступних цілком конкретних задач грошово-кредитної політики:

- формування прибутковості (рівня і коридору коливань) по валютних інструментах, що забезпечує стійке перевищення прибутковості по інструментах грошового ринку над прибутковістю по валютних операціях як в середньостроковій перспективі, так і на коротких тимчасових проміжках, зокрема з урахуванням оцінюваних курсових ризиків;