Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovarozn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
539.65 Кб
Скачать

Класифікація питного молока

!! За вмістом жиру (%):

  • Пастеризоване – 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,2; 3,5; 6,0;

  • Стерилізоване – 1,0; 1,5; 2,5; 3,2; 3,5;

  • Пряжене – 1,0; 2,5; 4,0; 6,0

Натуральне молоко - це незнежиреної молоко без будь-яких добавок. Воно не надходить в реалізацію, так як має нестандартизоване вміст жиру і СОМО. Використовується для вироблення різних видів молока і молочних продуктів.

Знежирене молоко - Знежирена частина молока, одержувана сепаруванням і містить не більше 0,05% жиру.

Вершки - Жирова частина молока, одержувана сепаруванням.

Пастеризоване молоко - Молоко, піддане термічній обробці при певних температурних режимах.

Нормалізоване молоко - Пастеризоване молоко, доведене до необхідного вмісту жиру.

Незбиране молоко - Нормалізоване або відновлене молоко з встановленим вмістом жиру.

Молоко підвищеної жирності - Нормалізоване молоко з вмістом жиру 4 і 6%, піддане гомогенізації.

Нежирне молоко - пастеризоване молоко, що виробляється з знежиреного молока.

Відновлене молоко - Молоко з вмістом жиру 3,5, 3,2 і 2,5%, що виробляється повністю або частково із сухого коров'ячого молока розпилювальної сушки. 

Вітамінізоване молоко виробляють двох видів: з вітаміном С і Е вітамінами A, D 2 і С для дітей дошкільного віку. Вміст вітаміну С повинно бути не менше 10 мг на 100 мл молока.

Білкове молоко характеризується низьким вмістом жиру та підвищеним кількістю білків. Молоко з какао і кав виробляють у невеликій кількості, тому що для його виробництва необхідно імпортну сировину: какао-порошок, кава і дорогий агар.

Пряжене молоко - нормалізоване молоко з вмістом жиру 4 або 6%, піддане гомогенізації, пастеризоване при температурі не нижче 95 ° С з витримкою 3-4 год Тривалу витримку молока при температурах, близьких до 100 ° С, називають топлення.

Стерилізоване молоко - Молоко, піддане гомогенізації і високотемпературної термічної обробки - при температурах вище 100 ° С. Основні відмінності стерилізованого молока від пастеризованого - висока стійкість при кімнатній температурі і характерні смакові особливості.

Вершки - Це жирова частина молока, одержувана сепаруванням. Вершки є вихідною сировиною для отримання сметани, масла, для нормалізації молока. Пастеризовані або стерилізовані вершки різної жирності, з наповнювачами і без них призначаються і для безпосереднього споживання.

Харчова і біологічна цінність вершків обумовлена ​​максимальним вмістом білково-лецитинових комплексу. Вершки є багатим джерелом фосфатидів. З біологічно активних речовин, що впливають на ріст і розвиток дітей, особлива роль належить вітаміну А, якого в вершках в 5-6 разів більше, ніж у молоці.

Пастеризовані вершки розливають в пляшки, пакети «Тетра-Пак», «Тетра-Брік», «Пюр-Пак" місткістю 0,25 і 0,5 л, зберігають не більше 36 год при температурі не вище 8 ° С.

Стерилізовані вершки виробляють за технологією стерилізованого молока при Двоступінчастому режимі стерилізації. 

Фасують вершки в тару місткістю 0,25, 0,5 і 1,0 л. Масова частка жиру в стерилізованих вершках не нижче 10%, кислотність - не вище 19 ° Т. Термін реалізації 30 днів при температурі 20 ° С.

Молочною промисловістю виробляються також вершки з наповнювачами (цукор, какао-порошок, натуральна кава), додається стабілізатор агар. 

Молоко та вершки контролюють за органолептичними показниками: зовнішнім виглядом і консистенцією, смаком і запахом, кольором. Найважливіші фізико-хімічні показники: масова частка жиру, кислотність, щільність, ступінь чистоти, температура. За мікробіологічними показниками пастеризоване молоко поділяють на три групи: А, Б і пастеризоване у флягах і цистернах, загальна кількість бактерій в якому відповідно 50, 100 і 200 тис. в 1 см 3. При визначенні якості продукції враховують стан споживчої і транспортної тари, стан маркування.

Зберігання молока:

  • Пастеризоване і пряжене молоко – при температурі 4+2оС не більше 36 год;

  • Стерилізовані молоко і вершки – при температурі від 1 до 20оС не більше 2 міс. (у пакетах з комбінованих чи полімерних матеріалів відповідно 10 і 5 діб, у пакетах "Тетра-Брік-Асептик" 20 діб).

Дефекти молока і вершків:

  • невластивий колір;

  • в’язка, тягуча консистенція;

  • згірклість, кислуватість;

  • наявність кормового присмаку;

  • металевий присмак;

  • забруднення тари;

  • погане закупорення;

  • забруднення технічними домішками.

Молоко транспортують у цистернах для харчових рідин, металевих флягах та інших видах тари. Кришки тари закривають герметично. Запірні пристрої кришок пломбують пломбами.

Молоко транспортують при його температурі від 2 о С до 8 о С не більше 12 год.

Молоко у здавальника зберігають при температурі (4 + 2) о С не більше 24 ч. При здачі на підприємства молочної промисловості температура повинна бути не вище 8 о С. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]