Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovarozn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
539.65 Кб
Скачать

13 Халва — це кондитерський виріб шарово-волокнистої структури, який складається з тонких волокон збитої з піноутворювачами карамельної маси і розтертих смажених олійних ядер.

Виробництво халви складається з таких операцій: приготування тертих білкових мас, варіння карамельної маси, приготування екстракту мильного або солодкового кореня, збивання карамельної маси з цим екстрактом,

вимішування халви, фасування та пакування.

Асортимент формується залежно від виду ядер, ідо містять жир, внесених добавок, способу захисту поверхні.

Найбільш широкий асортимент соняшникової халви, яка може випускатись цукровою, із збитої карамельної (46%) і соняшникової маси (54%); ванільною — з додаванням ваніліну; шоколадною, з горіхами; Бобруйська; Кубанська; Підмосковна, Хрустка, Степова; Люберецька.

Халву тахінну випускають таких різновидностей: ванільна, шоколадна, з горіхами, Новинка, Насолода і Ніжність, Москворецька, глазурована шоколадною глазур'ю.

Халва арахісова буває таких видів: Ароматизована з додаванням ванільної есенції, Шоколадна — какао порошку (49,2 кг/т) і Хвиля — кукурудзяних паличок (36,3 кг/т).

Випускають халву горіхову — Індійський шоколад з включенням какао порошку, Південну з додаванням обсмаженого подрібненого горіха (52,4 кг/т).

Із рівних частин кунжутної і горіхової маси виготовляється халва Східна, з кукурудзяної і арахісової маси

кукурудзяно-арахісова, з кунжутної і арахісової маси —халва Любительська.

Вітамінізованою випускають халву Тахінну ванільну з вітаміном Е, і Бадьорість з додаванням казеїнату натрію, фосфатидів і комплексувітамінів С, В1, B3 PP, А.

Для визначення якості халви звертають увагу на відсутність прогірклого, затхлого та інших неприємних присмаків і запахів; відповідність кольору використаній сировині (соняшникова — сіруватого, кунжутна — кремового,

горіхова — світло-жовтого, арахісова — від кремового до жовтувато-сіруватого). Халва повинна мати шарувато- або тонковолокнисту будову, без наявності потовщених волокон карамельної маси, ріжучу, трохи крихку консистенцію,

без сторонніх домішок. Масова частка вологи в халві обмежена і становить 4%, редукуючих цукрів

Зберігати халву потрібно при температурі не вище як 18° С і відносній вологості повітря до 70%. У цих умовах строки збе рігання становлять: халви кунжутної та глазурованої шоколадною глазур'ю — до 2 міс., горіхової і соняшникової, халви кунжутної, арахісової, соняшникової і комбінованої, обробленої у вакуумі і фасованої у картонні коробки —до

1,5 міс., а в жерстяних банках та коробках — до 2 місяців.

14 До східних солодощів відносять кондитерські вироби національного асортименту, виготовлені із застосуванням значної кількості горіхів, олійних ядер, різних прянощів, меду, родзинок. Східні солодощі характеризуються хорошими смаковими якостями, високою поживною цінністю. Асортимент східних солодощів дуже різноманітний. Залежно від складу і властивостей їх можна об'єднати в три групи: борошняні, типу цукерок і типу карамелі. Крім того, до східних солодощів відносять солоні горіхи (мигдаль, арахіс, абрикосове ядро). Східні борошняні вироби дуже здобні, їх виготовляють з борошна вищого гатунку із застосуванням великої кількості вершкового масла, цукру, прянощів, іноді - молока, сметани. В багато видів додають родзинки, цукати, горіхи.  До таких виробів відносяться Шакер-чурек, курабье бакинське, Шакер-пури, нан бухарський, нан азербайджанський, трубочки горіхові, трубочки мигдальні, струдель з родзинками, крендель з корицею, пахлава здобна, назук солодкий і ін.

Кураб'є бакинське містить багато вершкового масла - 34,7 %. Його випускають у формі ромашки, палички тощо. Поверхня ромашки оздоблена абрикосовою або яблучною підваркою.

Нан азербайджанський виробляють з помірною кількістю вершкового масла - 16,1 %. Для поліпшення складу вносять ізюм, цукати і ядра ліщинового горіха підсушеного дробленого. Він має форму косих шматочків, оздоблену помадою поверхню і ароматизований шафраном.

Шакер-пури має форму півмісяця і обсипану цукровою пудрою поверхню.

Шакер-лукум - печиво із здобного тіста, світло-жовтого кольору, у формі косих скибочок, посипаних цукровою пудрою, ламке, розсипчасте

Пахлава здобна - вироби із здобного дріжджового тіста з горіховою начинкою, просочені маслом і медом, у вигляді ромбиків, з глянцевою поверхнею, інтенсивного коричневого кольору, із запахом кардамону

Трубочки мигдальні і горіхові виготовляють із здобного тіста, а до складу начинки входять ядра горіха, цукор-пісок, кардамон і коньяк або мед і кориця. Поверхня трубочок відповідно обсипана цукровою пудрою, а горіхових - змащена жовтком.

Струделі - вироби з тонкого тіста, з начинкою, яке скручують рулетом і випікають. Виробляють Струдель з яблуками, сливами, вишнями тощо, з горіхами та ізюмом, з сиром.

Кята єреванська - вироби з дріжджового листкового тіста з начинкою із масла, борошна і цукру у формі круглих коржиків, інтенсивно жовтого кольору, з глянцюватою верхньою скоринкою. Вологість виробів 11 %.

Східні солодощі типу м'яких цукерок виготовляють шляхом введення в цукеркові маси подрібнених горіхів, родзинок, цукатів. Основними видами цукеркових мас для цього типу виробів є вершкова і цукровий помада (вершкове поліно, вершкові ковбаски, шербет з цукатами, шербет горіховий тощо), збивна цукеркова маса (нуга лимонна і мандаринова, кіс-халва та ін), А також желейні маси, отримані на крохмальної основі (рахат лукум-) або на основі фруктово-ягідного пюре (али).

Ковбаску вершкову виробляють з молочно-помадної цукеркової маси з дозуванням подрібненого ядра горіха (243,9 кг/т). Вона має форму ковбаски.

Ковбаска Маківка містить ядро арахісу подрібнене і мак (термін зберігання 5 міс.),

Лукум виготовляють типу м'яких збивних цукерок із збитої на яєчному білку желейно-фруктової (Лукум з ізюмом, з курагою, з горіхом, лукум фруктовий, яблучний, Донецький) або желейної (лукум з корицею, шоколадний, Урожай) маси.

Рахат-лукум - це вироби типу мармеладу, основою рецептури яких є цукор-пісок і крохмаль кукурудзяний (110-120 кг/т), з включенням кислоти лимонної, а для рахат-лукума з ядрами соняшника виннокам'яної.

Нуга - збивна цукеркова маса на основі цукрово-патокового сиропу з яєчним білком або іншими піноутворювачами, часом з додаванням фруктово-ягідної сировини, молока, какао-порошку тощо.

Шербет відрізняється широким асортиментом. Його виробляють на основі помадних або жирових мас з включенням у рецептуру багатьох виробів подрібнених горіхів, а деяких - ізюму, кунжуту, цукатів, какао-порошку тощо.

Східні солодощі типу карамелі мають тверду, крихку консистенцію. Отримують їх шляхом уварювання цукрово-патокового або цукрово-медового сиропу з подальшим додаванням ядер горіхів, арахісу, кунжуту, маку (козинак з горіхів, козинак з кунжуту, козинак соняшниковий, грильяж мигдальний, мак з горіхом та ін.) Іноді горіхи не додаються, а вводяться лише прянощі або есенції (Шакер-пендирь лимонний, Шакер-пендирь імбирний, тощо). До цього ж типу виробів відносять горіхи смажені в цукрі, що представляють собою цілі ядра горіхів (мигдалю, фундука, кешью та інші), Покриті карамелеобразной скоринкою розплавленого цукру.

Грильяж випускають горіховим, арахісовим і мигдальним, а також кунжутний. Вироби мають квадратну або ромбоподібну форму. Виробляють також грильяж із смаком варення. Козинак буває з мигдалю, арахісу, кешью, ядра абрикосової кісточки, ліщинового, волоського горіхів, насіння кунжуту, ядра соняшника підсушеного без меду і з медом.

За типом козинаків випускають Мак з горіхами, в основі якого насіння маку з додаванням ядра горіха, трохи масла вершкового і ваніліну.

Горіх у цукрі виготовляють з ядер мигдалю, ліщинового горіха, арахісу, кешью, абрикосової кісточки. Горіхи смажать у цукрі і вкривають шаром розплавленого цукру. Набат має вигляд великих гладких кристалів цукру прозорого кольору, що нарощені на білих нитках, або неправильної піраміди.

Східні солодощі випускають фасованими і ваговими. Фасують їх у художньо оформлені коробки з картону масою нетто для рахат-лукуму не більш як 500 г, а для багатьох - до 1500 г. Дно коробок вистилають пергаментом, підпергаментом, парафінованим папером, целофаном або пергаміном. Цими ж матеріалами накривають верхній шар виробів. Коробки перев'язують стрічкою або заклеюють ярликом з нанесеним на нього товарним знаком. Упаковані вироби складають у ящики з гофрованого картону масою нетто не більш як 10 кг. Вагові вироби пакують у ящики масою нетто не більш як: борошняні - 5 кг, інші - 7 кг.

Оцінку якості здійснюють за органолептичними і фізико-хімічними показниками. Вироби повинні мати властиві їм смак і запах. Для грильяжу на основі повітряних зерен допускається карамельний тон. Форма виробів має відповідати назві, бути правильною, без деформацій, для Лукума збивного з додаванням горіха, ізюму і цукатів допускається незначне пошкодження зрізу. Для борошняних обмежуються вироби з одностороннім надривом - 2 шт. в упакованій одиниці і 3 % до маси у вагових. Для відповідних виробів нормують вид оздоблення, стан поверхні, вид на зламі, консистенція. Товщина козинаку передбачена до 12 мм, грильяжа - до 10 мм, грильяжа на основі повітряних зерен (20 ± 5) мм.

Зберігати солодощі слід за температури (18 + 3)°С і відносної вологості повітря не вище як 75 %. У цих умовах передбачені такі строки зберігання: горіхів у цукрі (мигдаль, арахіс, ліщиновий, кешью), солоних горіхів, набату, козинаків - 3 міс; рахат-лукума фасованого - 2 міс; рахат-лукума вагового, мигдалю заливного, горіха волоського обливного, нуги, вершкового поліна - 1 міс; лукума збивного - 25 діб; шербета - 10 діб; грильяжу типу Ласунки - 5 діб; фешмака - 3 год. Для борошняних виробів визначальним для встановлення строку зберігання є вміст жиру: 45 діб - із вмістом жиру до 10 %, 30 діб - вище 10 % до 20 %, 15 діб - вище 20 %, 5 діб - бісквіта з корицею.

15 Асортимент борошняних кондитерських виробів дуже різноманітний і його можна згрупувати за кількома ознаками. Залежно від набору сировини і особливостей технологічного процесу виділяють печиво, крекери, галети, пряники, вафлі, тістечка, торти, кекси, рулети, ромові баби. Важливими ознаками поділу також є розмір (дрібноштучні, середні та великі), умов реалізації (штучні, вагові, фасовані за окремими видами або в наборах), спосіб оформлення (з оздобленням і без оздоблення поверхні). За останні роки зростає випуск виробів дієтичного призначення, у тому числі з пониженим вмістом цукру, збагачених білками, вітамінами, мінеральними речовинами, іншими цінними компонентами.

Печиво - продукт обмеженої вологості різної форми невеликої товщини. Залежно від способу приготування, рецептури, зовнішнього вигляду, структури смакових особливостей розрізняють печиво цукрове, затяжне і здобне.

Асортимент печива в розрізі груп сортів борошна досить різноманітний.

Печиво затяжне виготовляють з борошна вищого і 1-го сортів. (Дитяче, Дитяче з глюкозою, Шкільне, Веселі друзі, Презент з молочним шоколадом). З пониженим вмістом маргарину готується печиво Зоологічне, Зоосвіт, Східна суміш, Марія, Марка Марія, Вінницьке, із середнім - Променисте, Полісся, Осіннє листя, Червоний мак, Солоне, Молочне, з підвищеним - Яблуко, Приз капучіно, Презент з шоколадом. На кондитерському жирі готують печиво Студентське, Фестивальне, Стріла, Успіх, Сирне, Яблучно-молочне.

Печиво цукрове. Завдяки більшому вмісту цукру, жиру, меланжу має солодкий смак, темніше забарвлення поверхні, підвищену крихкість і пористість на зломі, а також характерний малюнок поверхні.

З борошна вищого сорту на маслі вершковому виробляють печиво Весняне, У добрий час, Дієтичне, Морквяне, Нектар, Смішинки, Щасливе дитинство.

Асортимент виробів на маргарині більш різноманітний, у тому числі з високою його часткою - Калорійне, Гармонія, Суничне, Ювілейне, Янтар; із середньою - Апельсинове, Квартет, До чаю, Лимонне, Молочне, Привіт, Ранкове, Фантазія. На кулінарному жирі виготовляють печиво Виноградний букет, Осіння казка, Світання, Сузір'я. З додаванням фундука випускають печиво Марка з какао-горіховим кремом, арахісу - Княжий Львів.

Печиво цукрове може бути глазурованим шоколадною (Віночок у шоколаді) або кондитерською глазур'ю. Для приготування начинки можуть бути використані ізюм або курага, цукрова пудра, крохмаль.

Здобне печиво готують на основі рецептури печива Княже з добавкою препарату клітковини. Орхідея, в якому замінили яєчний білок соєвим білковим ізолятом РгоГаш 974 і льняною олією.З каротином випускають печиво здобне Сонячний зайчик і Дитяче.

Печиво преміум класу наступних різновидів Солодка парочка, Біла вежа, Чорна перлина, Загадкове, Віват!.

Сухарики містять значну кількість жиру, цукру, а деякі види і меланжу.

Печиво Московські хлібці випускають у вигляді неправильного шматка батону. Різні види печива можуть використовувати як основу для комбінованих продуктів у поєднанні із зефіром, мармеладом різної форми, здобне печиво з різними начинками (Печиво Криниченька, Дамський секрет, Дебют)

На коробках, банках, пачках, пакетах з печивом передбачено нанесення назву підприємства виробника, продукції, масу нетто, дату виготовлення або термін придатності до споживання, інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність 100 г продукту, позначення стандарту.

На упаковці з діабетичним печивом додатково зазначають: назву цукрозамінника та інформацію про нього, вміст, напис "Вживати за призначенням лікаря", добову норму вживання; символ, що характеризує належність печива до групи діабетичних виробів.

Маркування тари з печивом додатково включає сорт борошна, а транспортне маркування - нанесення маніпуляційних знаків: "Крихке обережно", "Берегти від вологи".

Якість печива контролюють за станом форми, поверхні, кольором, смаком, запахом і виглядом у розломі. Печиво повинно мати правильну форму, з рівними чи фігурними краями, без вм'ятин. Також обмежується кількість виробів з незначною деформацією, вироби надломлені. Поверхня виробів передбачена гладка з чітким малюнком на лицьовій стороні, не підгоріла, без вкраплень крихт. У здобному печиві передбачена поверхні не підгоріла без здуття, тріснутих пухирців і вкраплень крихт. У цукровому і затяжному печиві допускаються вироби з невеликими здутинами, не чітким малюнком і ледь шорстковатою поверхнею. Поверхня глазурованого печива повинна бути рівною чи злегка хвилястою, без слідів посивіння та оголених місць. Колір печива повинен бути властивий назві, різних відтінків, рівномірним, допускається темніше забарвлення частин рельєфного малюнку, що виступають і країв печива, а також нижнього боку печива і темно забарвлені сліди від сітки печі та трафаретів.

Найбільш поширенні дефекти печива: смак і запах прогірклого жиру різної інтенсивності, консистенція пом'якшена, підвищена розсипчастість здобного печива, обмежена і товстостінна пористість цукрового печива, деформація виробів, розпливчаста форма печива, відсутність тонкостінної шаруватості і відповідно хрумкості у затяжного печива.

Зберігати печиво треба за температури (18±3)°С і відносної вологості повітря не вище 75 %. У цих умовах передбачені такі терміни придатності до споживання печива з дня виготовлення: печиво цукрове і затяжне - 3 міс., печиво здобне з вмістом жиру: до 10 % - 2 міс., понад 20 % - 1 міс.

Пряники - це вироби з приємним солодким смаком, ароматом прянощів і порівняно м'якою консистенцією.

Залежно від способу приготування виділяють пряники сирцеві і заварні. Пряники випускають різної форми без начинки і з начинкою із пшеничного борошна вищого, 1-го і 2-го сортів, а також із суміші пшеничного і житнього борошна. За складом виділяють пряники з великою кількістю меду, а за способом захисту поверхні від дій навколишнього середовища - глазуровані і неглазуровані.

Залежно від способу виготовлення пряникові вироби поділяють на сирцеві і заварні. Залежно від форми та вмісту начинки випускають пряники: без начинки, пряники з начинкою, пряники типу заварної ковриги різної форми з начинкою, ковриги без начинки, ковриги з начинкою. Залежно від вигляду поверхні пряникові вироби поділяють на глазуровані і неглазуровані. Використовують глазур жирову, шоколадну або кондитерську.

Пряникові вироби без начинки, виготовлені із застосуванням цукрозамінників, відносять до продукції, яка призначена для хворих на цукровий діабет.

Асортимент пряникових виробів у розрізі груп і видів борошна досить своєрідний.

Пряники сирцеві з борошна вищого сорту без начинки випускають обмеженим асортиментом: Ванільні, Лимонні, Мигдальні з відповідним ароматом і включають 1,4-2 % олії. Пряники Мигдальні глазуровані, мають поліпшений склад (меланж, штучний мед, патока, маргарин). Більш різноманітний асортимент сирцевих пряників з борошна вищого сорту з начинкою фруктово-ягідною: Дитячі, Тульські до чаю, Ясна поляна, Пам'ятні, Подарункові. Випускають також пряники Вітамінізовані, начинка яких містить 0,12 кг/т аскорбінової кислоти.

Пряники сирцеві з борошна 1-го сорту виготовляють переважно з глазурованою поверхнею. Штучний мед використовують для пряників 3 корицею і Соняшникові, інвертний сироп - Львівські з маком. Без жиру випускають пряники Глазуровані і Фігурні глазуровані, Сухі духи входять до складу пряників Глазуровані, Сімферопольські і Фігурні глазуровані; патока і меланж - до всіх видів, крім пряників Львівські з маком. 3 начинкою виготовляють пряники Чернігівські, Яблучні.

Пряники заварні виробляють з борошна вищого сорту. Неглазуровані пряники М'ятні, ароматизовані м'ятною олією. Серед глазурованих пряники Вершкові (Любительські, Новинка, Ніжні, Тартуські, Колос.)

Пряники заварні з борошна 1-го сорту з глазурованою поверхнею випускають дуже широкого асортименту. Високі поживні властивості мають пряники з великою кількістю меду натурального - Медові, Загорські; натурального і штучного - Шкільні; штучного - Юність.

Серед інших видів заварних пряників з борошна 1-го сорту виробляють пряники Студентські і Дачні, Ачинські і Космос; Дорожні, Горіхові; Канські і Пікантні; Грек, Шоколадні.

Дозволяється на верхній випуклій поверхні пряників слід від зрізу тіста, який залишається внаслідок їх формування, односторонні злипи. Поверхня виробів має бути не підгоріла, без тріщин, впадин, здутин. У пряниках з начинкою може бути просвічування начинки. Відтиск рисунку чи надпису на пряниках, крім пряників типу м'ятних, повинен бути чіткий.Глазуровані пряникові вироби повинні мати гладку "мармурову" не липку поверхню, знизу вироби може бути відтиск від касет. Допускається нерівномірний розподіл глазурі за товщиною. Колір пряників передбачено властивий даному виробу. Смак та запах мають бути властиві пропеченим пряниковим виробам, з явно вираженим ароматом, характерним для даної назви виробу, без стороннього.

Пряникові вироби повинні бути пропечені, без ущільнень і слідів непромісу, з розвинутою пористістю, без пустот.

На коробках, пачках, пакетах з пряниковими виробами повинно бути маркування, що містить назву продукту; назву підпри-ємства-виробника, його адресу; склад продукту згідно рецептури; масу нетто в грамах; кінцевий термін реалізації або дату виготовлення і термін придатності до споживання, умови зберігання, харчову та енергетичну цінність продукту, штрих-код, позначення стандарту.

Зберігати пряникові вироби треба за температури 18 + 5°С і відносної вологості повітря не більше як 75 %. У цих умовах гарантійний термін зберігання становить, не більше ніж: 10 діб - для сирцевих і заварних пряників, пряникових виробів для хворих на цукровий діабет - у літній період; 15 діб - для сирцевих, заварних пряників і ковриг типу м'ятних, пряникових виробів для хворих на цукровий діабет - у зимовий період; для ковриг, що містять 11,0 % жиру; 20 діб - сирцевих (крім м'ятних) глазурованих і неглазурованих пряників і ковриг, для заварних пряників у літній період та заварних ковриг; 1 міс. - для заварних пряників у зимовий період; для сирцевих пряників,1,5 міс. - для вагових заварних пряників. Вони можуть висихати і черствіти, внаслідок чого стають твердими, важко розжовуються, цукрова глазур осипається, смак і запах погіршуються. За відносної вологості повітря вище 80 % пряники зволожуються, а потім і пліснявіють. Фасування свіжих виробів у герметичну тару призводить до конденсації вологи на внутрішньому боці упаковки і наступному враженню продукту пліснявими грибками. Ш

Вафлі - вироби, які випускають у вигляді тонких, легких, пористих листів або фігур, що прошаровані начинкою або без неї.

Асортимент вафель поділяють за наявністю начинки: без начинки і з начинкою; за видами начинки; за способом випуску: дрібнофасовані, фасовані і вагові. Основна кількість вафель випускається неглазурованими, але частина - у кондитерській або шоколадній глазурі. Окремо виділяють вафлі дієтичні, батончики вафельні, вафельні трубочки і вафельні рулетики.

Вафлі без начинки - Динамо, листові, вафельні стаканчики та ін. Вафлі Динамо включають три різновиди - Ванільні, Кавові і Шоколадні. Вафлі листові є напівфабрикатом для виготовлення вафель з начинками, тортів і цукерок. їх реалізують також у роздрібній тор-гівельній мережі.

Без поліпшувачів виробляють начинку вафель Сніжинка, Суничка, Мигдальні, Мигдальний аромат, Лимонні-клас!, Апельси-нові-клас!

Какао-порошок поліпшує смак і аромат жирових начинок вафель Десертні, Південні, Круїз з ароматом капучіно. Переважна більшість вафель складається з п'яти шарів і відрізняються використаними ароматизаторами.

Масло вершкове з кондитерським жиром у складі начинки вафель Снігуронька, Марічка, Східні, Ароматні.

Вафлі з молочно-жировими начинками і какао-порошком. Виготовляють наступного асортименту: Артек, Віденські молочні, Молочно-шоколадні, Рижик, Престиж шоколад-карамель.

Вафлі з жировими начинками і різними добавками представлені наступними різновидами: Капучіно з натуральною кавою, Молочні з пряженими молоком, Білочка з халвою, Гномик.

Вафлі з горіховими начинками. (Горіхові, Ракушки і Мигдаль, Запорізькі, Спартак)

Молочно-шоколадні начинки мають вафлі Космічні і Маринка.

Недоліками нефасованої продукції можна вважати швидке зниження товарного вигляду, утворення великої кількості лому, скорочений термін зберігання, незручності в роботі великих роздрібних торгівельних підприємств. Контроль якості здійснюють за характером і якістю укладання. Для цього проводять огляд відкритих одиниць упаковки, в тому числі за станом поверхні і зовнішнім виглядом незагорну-тих виробів, наявністю зволожених вафельних листів. Визначають порушення форми, будову на зломі, колір, якість начинки, смак і запах, розмір.

Для вафель передбачена поверхня з чітким малюнком, краї з рівним обрізам без підтікань, вафельні листи повинні щільно з'єднуватись з начинкою. Вафлі з начинками мають бути від світло-жовтого до жовтого кольору, а без начинки - від жовтого до світло-коричневого. Однотонне забарвлення передбачене для начинки. У всіх виробах не допускаються плями і пригорілість.

Зберігати вафлі треба в добре провітрюваних, сухих, чистих критих складах, які не мають сторонніх запахів, не заражені шкідниками хлібних запасів, за температури 18 ± 3°С і відносної вологості повітря 65-70 %. Строки зберігання вафель: з жировими начинками на одному вершковому маслі - 15 днів; з помадними начинками - 25 днів; з начинками фруктовими, желейними, жировими, пралі новими, типу праліне і листових вафель - 2 міс; вафлі вагові з жировою начинкою, вафлі без начинки - 3 міс., вафлі з начинками фруктовими, желейними, жировими, праліновими та типу праліне загорнуті в повітронепроникні матеріали - 4 міс., Загорнуті у повітронепроникні полімерні матеріали вафлі - 6 міс. Вафлі Артек у шоколадній глазурі вагові можуть зберігатись 90 діб, упаковані у "флоу-пак" - 120 діб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]