Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

24. Основні напрямки підвищення ефективності ресурсного потенціалу виробництва.

ефективне використання ресурсів досягається тільки за допомогою повної і збалансованої структурної перебудови галузей економіки, а в межах підприємств – на основі чіткої і регламентованої взаємодії всіх підрозділів.

Найважливішим фактором підвищенням ефективності суспільного виробництва, забезпечення його високої ефективності був і є науково-технічний прогрес.

Найважливіші шляхи науково-технічного прогресу:

- широке освоєння прогресивних технологій: мембранної, лазерної, плазматичної, технологій з використанням надвисокого тиску і імпульсних навантажень;

- автоматизація виробництва – швидкий розвиток робототехнікою, роторних і роторно-конвеєрних ліній, гнучких автоматизованих виробництв, що забезпечує високу продуктивність праці;

- створення і використання нових видів металопродукції, пластичних мас, композитів, металічних порошків, кераміки та інших прогресивних конструкційних матеріалів. Одним із важливих факторів інтенсифікації і підвищення ефективності виробництва є режим економії. Ресурсозабезпеченість повинна перетворитися у вирішальне зниження задоволення потреб паливо, енергією, сировиною і матеріалами. процесів. Одним із факторі інтенсифікації виробництва, підвищення його ефективності – вдосконалення структури економіки. Більш високими темпами необхідно розвивати галузі, що забезпечують науково-технічних прогрес і вдале вирішення соціальних задач, добиватись покращення пропорції між виробництвом засобів виробництва і предметів споживання, галузями агропромислового комплексу.

Важливе місце у підвищенні ефективності виробництва займають організаційно-економічні фактори, включаючи управління. Особливо збільшується їх роль з ростом масштабів суспільного виробництва і вдосконалення раціональних форм організації виробництва – концентрація, спеціалізація, кооперування і комбінування.

Потребує подальшого розвитку і вдосконалення виробничо-соціальна інфраструктура, що має вплив на рівень ефективності виробництва. В управлінні – це вдосконалення самих форм і методів управління, планування, економічного стимулювання всього господарського механізму; в плануванні – збалансованість і реальність планів, оптимально побудована система планових показників, не стримуюча первинні ланки народного господарства (підприємств, об’ єднань, організацій), що дає їм широкий огляд для діяльності. В цій групі факторів широке застосування багатообразних ричагів розрахунку і матеріального заохочення, матеріальної відповідальності та інших розрахункових економічних стимулів. Велику роль у вирішенні задач ефективного господарського створення і введення ресурсозберігаючої техніки і технології відіграє наука

25. Засоби виробництва їх економічний зміст,характеристика складу.

Основні засоби в процесі вир-ва не змінюють своєї натуральної форми, не входять до складу новоствореної продукції, а свою властивість переносять на готову продукцію по мірі зносу у вигляді амортизаційних відрахувань.

На практиці до основних засобів належать:

  • Засоби вир-ва, які мають вартість більше 500 гр. Істроком служби більше 1 операційного циклу

Основні активи це перший розділ балансу.

Основні активи в процесі вир-ва поділяються на: Виробничі, Невиробничі

Виробничі - функціонують в сфері матеріального вир-ва: промисловість, с/г, та будівництво і становлять 95-98% вартості основних активів під-ств.

Невиробничі – форми під-ств та організації освіти та охорони здоровя , спорту та відпочинку.

Виробничі Основні активи

Активна частина

Пасивна частина

Праймає безпосередню участь в процесі вир-ва і від її розмірів залежить вир-ча програма підприємств

  • Машини

  • Обладнання

  • Транспортні засоби

  • Виробничий інструмент

Не приймає участі в процесі вир-ва але створює умови для збереження активної частини: будівлі, споруди передавальні пристрої.

Оптимальна структура ОЗ -- 60-40%

60 – активна

40 – пасивна

Класифікація оборотних активів: 1. В залежності від участі в процесі вир-ва: виробничі, невиробничі

2.За приналежністю: власні, орендовані. 3. За використанням: працюючі ( в експлуатації), непрацюючі ( на складі ).

4. За цільовим призначенням та хар-ру використання: будівлі, споруди та передавальні пристрої., автотранспорт, меблі, побутові елек. оптичні пристрої, обладнання, машини і обладнання затрати на закладання та вирощування насаджень затрати на придбання худоби.

З 1 січня 2000 року прийнята така класифікація ОЗ ( рахунок 10 по балансу )

1.Земельні ділянки 2.Капітальні затрати на поліпшення земель 3.Будинки та споруди 4.Машини та обладнання: силові машини, робочі машини, обчислювальна техніка, засоби обробки інформації, вимірювальне обладнання.

5. Транспортні засоби 6. Інструмент, прилади, інвентар 7. Робоча та продуктивна худоба 8. Багаторічні насадження 9. Інші основні засоби: бібліотечні фонди, музейні цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]