Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

49. Планування потреб підприємства у трудових ресурсах

Планування людських ресурсів власне кажучи являє собою застосування процедур планування для комплектації штатів і персоналу.

Для зручності можна вважати, що процес планування містить у собі три етапи:

• Оцінка наявних ресурсів.

• Оцінка майбутніх потреб.

• Розробка програми задоволення майбутніх потреб.

Планування трудових ресурсів у діючій організації логічно почати з оцінки їхньої наявності. Керівництво повинне визначити, скільки чоловік зайнято виконанням кожної операції, що вимагається для реалізації конкретної мети. Наступним етапом планування є прогнозування чисельності персоналу, необхідного для реалізації короткострокових і перспективних цілей. Визначивши свої майбутні потреби, керівництво повинне розробити програму їхнього задоволення. Потреби — це ціль, програма — кошт її досягнення. Програма повинна включати конкретного графіка і заходи щодо залучення, найманню, підготовці і просуванню працівників, що вимагаються для реалізації цілей організації

Для того щоб найняти відповідних працівників, керівництво повинне в деталях знати, які задачі вони будуть виконувати під час роботи і які особисті і суспільні характеристики цих робіт. Ці знання одержують за допомогою аналізу змісту роботи, що е наріжним каменем керування трудовими ресурсами. Без нього важко реалізувати всі інші функції керування. Всебічна оцінка всіх конторських, оперативних, технічних і адміністративних спеціальностей створює надійну підставу для прийняття майбутніх рішень про наймання, добір, призначення зарплати, оцінці діяльності і підвищенні в посаді.

50. Методи розрахунку фонду оплати праці

До складу фонду оплати праці включається основна та додаткова заробітна плата.

Основна заробітна плата розраховується за виконаний обсяг робіт або за від-працьований час на основі діючих норм і розцінків, тарифних ставок і посадових окладів.

Додаткова зарплата включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені діючим законодавством, премії за виконання виробничих завдань і функцій та інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Фонд зарплати визначається по кожній категорії промислово-виробничого персоналу.

Форма оплати праці основних робітників – відрядно-преміальна. Згідно з завданням обсяг роботи складається з основного виробу та довантаження. Тому розрахунок фонду зарплати слід виконати таким чином: по основній деталі та по довантаженню

Фонд зарплати по довантаженню розраховується на основі річної трудоміскості довантаження та середньої годинної тарифної ставки.

Включенню у фонд заробітної плати, зокрема, підлягають:

1) Оплата за відпрацьований час Заробітна плата, нарахована працівникам по тарифних ставках і окладам за відпрацьований час.

,за виконану роботу працівникам за відрядними розцінками. У відсотках від виторгу від реалізації продукції (виконання робіт і надання послуг). Доплати за роботу в нічний час. Оплата роботи у вихідні і святкові дні. Оплата понаднормової роботи

2) Оплата за невідпрацьований час щорічних і додаткових відпусток (без грошової компенсації за невикористану відпустку).

Оплата додатково наданих за колективним договором (понад передбачений законодавством) відпусток працівникам. Оплата пільгових годин підлітків. Оплата навчальних відпусток, наданих працівникам, що навчаються в освітніх установах. Оплата на період навчання працівників, спрямованих на професійну підготовку, підвищення чи кваліфікації навчання другим професіям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]