Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

33. Методи розрахунку середьнорічної вартості основних фондів коефіцієнт оновлення та вибуття, здатеост основних фондів

Коефіцієнт вибуття (Coefficient of leaving) – показник, який відображає величину основних фондів, яка вибула з кругообігу коштів підприємства до загальної кількості основних фондів на цьому підприємстві

Коефіцієнт оновлення (Coefficient of update) – показник, який відображає величину основних фондів, яка добавились до кругообігу коштів підприємства до загальної кількості основних фондів на цьому підприємстві

34. Аналіз ефективності використання основних фондів

Вартісні показники використання основних виробничих фондів:

1. Фондовіддача – відбиває відношення вартості продукції до вартості фондів (можна використовувати показник валової, товарної або реалізованої продукції).

2. Фондоємність – відношення вартості фондів до вартості виробленої продукції (валової, товарної, реалізованої).

3. Фондоозброєність – відношення вартості основних фондів до середньосписковї чисельності промислово – виробничого персоналу.

4. Рентабельність – відношення балансового прибутку до вартості ОФ, помноженій на 100%.

Ефективність використання основних фондів можна виявити за допомогою показників фондовіддачі і фондомісткості, рентабельність.

Фондомісткість – це показник, обернений до фондовіддачі, який характеризує вартість ОФ, що припадає на 1 грн. товарної продукції.

35. Відтворення основних фондів підприємства умови та форми здійснення

Відтворення вартості основних засобів здійснюють шляхом створення амортизаційного фонду, а також за рахунок виручки від реалізації або ліквідації цих засобів. Організація відтворення основних засобів в натуральній формі полягає в закупівлі нових, одержанні безкоштовно або будівництві відповідних об'єктів. Слід враховувати, що для своєчасної заміни вибулих засобів новими, по можливості треба вчасно збільшувати їх кількість, поліпшувати і вдосконалювати їх структуру. Тобто відтворення має відбуватись на новій технічній основі.

Забезпечення нормального відтворення основних фондів потребує правильного нарахування амортизації за встановленими нормами. Щорічну суму амортизаційних відрахувань на реновацію основних фондів обчислюють множенням їхньої середньорічної вартості на відповідні норми амортизації та поправочні коефіцієнти до них, що враховують конкретні умови експлуатації окремих видів засобів праці. Середньорічна вартість кожного виду основних фондів визначається додаванням до вартості на початок роз рахункового року різниці між середньорічними величинами введення в дію нових і вибуття діючих елементів засобів праці. Середньорічне введення (вибуття) визначають за результатом множення абсолютного його розміру та коефіцієнта функціонування протягом розрахункового року засобів праці, що будуть уведені в дію і виведені з дії, тобто відношення кількості місяців експлуатації до числа 12.

36. Поняття капітальних вкладень та капітальне будівництво.

Капітальні вкладення – це витрати на створення нових, реконструкцію, технічне переозброєння і розширення діючих фонді. Сума амортизаційних відрахувань визначається виходячи із середньорічної вартості амортизованих ОФ і норм амортизації (% до балансової вартості).

Капітальні вкладення в основні кошти організацій, в частині капітального будівництва, включають в себе наступні види робіт витрат:

1) будівельні роботи;

2) роботи з монтажу обладнання;

3) вартість устаткування, передбаченого в кошторисах на будівництво (що вимагає і не вимагає монтажу);

4) інструменту та інвентарю, які включаються до кошторису на будівництво;

План капітальних вкладень і капітального будівництва, виходячи з плану розвитку підприємства, передбачає нарощування діючих і створення нових виробничих потужностей, необхідних для забезпечення зростання виробництва продукції, підвищення її якості, удосконалення технології та організації виробництва, забезпечення безпечної життєдіяльності, екологічного комфорту, а також інших виробничих і невиробничих фондів.

У плані капітальних вкладень і капітального будівництва може бути передбачене розширення діючого підприємства (будівництво других та наступних черг виробництва, додаткових комплексів і виробництв, а також розширення існуючих цехів, дільниць основного виробничого призначення з будівництвом нових чи розширенням діючих допоміжних і обслуговуючих виробництв) чи нове будівництво (на нових площадках).

У плані капітального будівництва необхідно передбачити:приріст виробничих потужностей за рахунок технічного переоснащення та реконструкції підприємства;запровадження у дію виробничих потужностей за рахунок розширення діючих і будівництва нових виробництв;

запровадження у дію виробничих і невиробничих фондів;терміни приросту чи уведення виробничих потужностей і уведення виробничих і невиробничих фондів;· обсяг капітальних вкладень і будівельно-монтажних робіт, механіко-монтажних робіт; обсяг незавершеного будівництва;джерела фінансування капітальних вкладень;показники ефективності капітальних вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]