Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
788.99 Кб
Скачать

1.2.2. Естетичний аспект для готелю категорії 3 *

Естетичний аспект культури обслуговування включає в себе зовнішній вигляд працівників, оформлення інтер’єру та екстер’єру, архітектурне рішення готелю.

Зовнішній вигляд персоналу створює для гостя початкове враження про готель. Тому всі співробітники готелю повинні подбати про те, щоб виглядати ошатними і доглянутими, охайними.

Якщо у дівчини волосся довше плечей, вони не повинні падати на обличчя, їх потрібні закріплювати стрічкою або шпилькою. Чоловіки повинні бути чисто виголені, вуса та бороди - доглянуті і підстрижені (носіння бороди допустимо тільки для персоналу, не контактує з гостями).

Взуття має бути зручним, у хорошому стані і начищеним до блиску.

В обов'язковому порядку передбачається користування дезодорантами і антиперспирантами, а при роботах, пов'язаних з фізичними навантаженнями, прийняття душу. Засоби особистої гігієни повинні застосовуватися в міру і не дратувати. Дихання співробітників повинно бути завжди свіжим і не дратівливим.

Якщо в готелі передбачено носіння форменого одягу, то весь персонал повинен неухильно виконувати цю вимогу. Форма бути чистою, охайною і відпрасованою. Носіння форменого одягу включає в себе і носіння іменного значка. Також форма передбачає у жінок панчохи нейтрального кольору, у чоловіків - шкарпетки чорного кольору або в тон формених штанів.

Працівники, які контактують з гостями, повинні носити чорне закрите взуття без прикрас, каблук жіночого взуття не повинен перевищувати 5 см.

Ювелірні прикраси повинні бути зведені до мінімуму. Вони повинні бути невеликого розміру і непомітними. Макіяж жінок повинен бути неяскравим, підкреслювати природну красу. Нігті - чистими, короткими, з манікюром. Колір лаку – натуральних відтінків.

Також для готелів категорії 3* існують своєрідні вимоги до створення та подальшого оформлення інтер’єру та екстер’єру, які є основою для естетичного та психофізіологічного аспектів культури обслуговування в готельному підприємстві. Правильне архітектурне рішення – вагомий крок до успіху діяльності даного підприємства.

Будівля готелю повинна гармонійно вписуватись в архітектурних ансамбль вулиці, мікрорайону; головний фасад повинен відповідати певному архітектурному стилю з використанням у будівництві сучасних підходів виражених у будівельних технологіях із застосуванням новітніх матеріалів, що дають змогу створити привабливий зовнішній вигляд. Вхід до готелю повинен бути пристосований до потреб інвалідів та інших маломобільних груп населення.

Меблі та обладнання можуть бути з матеріалів середньої вартості, проте естетично оформленими і відповідати єдиному стилю. Номери та громадські приміщення повинні бути прикрашені декоративними елементами, картинами або іншими художніми творами. Постільна білизна з натуральних тканин, незношена, однотонна або з малюнком, біла або кольорова, картата або у смужку.

Санвузли повинні бути оснащені якісним устаткованням середньої вартості, стіни і підлога покриті відповідним водонепроникним матеріалом, зроблені без недоліків.

Усе устаткування повинно бути у доброму технічному стані із створенням затишку.

У зовнішніх елементах благоустрою та облаштування території необхідно передбачити вивіску, що світиться з емблемою на фасаді готелю. Готель повинен мати щонайменше два входи - парадний для гостей у вестибюль, обладнаний дашком над дверима або подвійними дверима, що відкриваються автоматично, та окремий службовий вхід. Вхід у ресторан здійснюється з готелю, інший вхід повинен бути з вулиці. Автостоянка з охороною має розташовуватись на відстані не більше 400 м, кількість одномісних номерів повинна бути не менше 20 % від кількості номерів. Якщо готель розташовується у зеленій зоні - необхідно передбачити декоративне та огороджувальне озеленення території.

У структурі приміщень громадської частини готелю, зона прийому гостей повинна мати мінімальну площу 20 м2, якщо у готелі до 50 номерів, якщо номерів більше - 0,5 м2 у розрахунку на кожен номер. Зона рецепції повинна забезпечуватись меблями для відпочинку; покриття підлоги спеціальне з використанням граніту, мозаїки, оздоблювальної плитки, декоративне озеленення, оформлення інтер'єра картинами, освітлювальні прилади гармонійно зливаються із загальним стилем приміщення, а також килимами, сейфом для зберігання цінностей, інформаційними та рекламними матеріалами, в тому числі на іноземних мовах. Холи необхідно передбачити і на поверхах. У тризіркових готелях кількість номерів з повним санвузлом повинна становити 100 %, їхня площа достатня для вільного переміщення [1;10] .