Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
788.99 Кб
Скачать

2.3. Характеристика основних служб готельного підприємства «Либідь»

1) Служба прийому і розміщення, яка бере активну участь у створенні першого враження гостя про даний заклад розміщення та її діяльність є безумовним фактором культури обслуговування. При поселені старший адміністратор обговорює з гостем ціни за номер, наявність попереднього бронювання, терміни розміщення, порядок оплати (для пришвидшення процесу виїзду), стежить за правильністю заповнення необхідних документів. Завдання керівника служби контролювати весь процес прийому та розміщення гостей. До складу даної служби входять старший адміністратор, чергова по поверху, покоївки.

2) Служба експлуатації номерного фонду

Служба займається вирішення питань, пов’язаних з бронюванням і розміщення в номерах гостей, а також відправка їх додому. Забезпечує обслуговування туристів у номерах, підтримує санітарно-гігієнічний стан номерів і рівень комфорту житлових приміщення, займається наданням побутових послуг. Склад даної служби: завідувач господарською частиною, швачка, прибиральниця, прачка, швейцар.

3) Фінансова служба

Дана служба вирішує питання фінансового характеру: рівень забезпеченості гостей, отримує звіти від касирів з кожно торгової точки, включаючи службу харчування, сувенірні кіоски, пункти додаткового обслуговування. Фінансова служба веде єдиний фінансовий облік підприємства (доходи від всіх торгових точок, витрат і доходів, ведення операцій з обліку оплачуваного робочого часу та інше). Склад служби: старший бухгалтер, бухгалтер, менеджер з питань надання послуг.

До додаткових служб можна віднести перукаря, манікюрного майстра.

4) Служба безпеки виконує функцію підтримки порядку і безпеки в готелі. Ці обов’язки в готелі «Либідь» виконують працівники організації, яка спеціалізується на діяльності даного типу.

5) Служба харчування є також однією з обов’язкових служб готелю і складається з ресторану, бару, підрозділу з обслуговування банкетів, виробництва ( безпосередньо кухні). Дана служба забезпечує гостей послугою харчування цілодобово.

6) Служба маркетингу, яка займається розробкою та впровадженням маркетингової стратегії підприємства.

Одним з основних документів, що визначає взаємовідносини між адміністрацією, службовцями готельного комплексу і споживачем є «Правила надання готельних послуг» готелем «Либідь». Вони розроблені у відповідності із законом України «Про захист прав споживачів».

2.4. Дослідження основних економічних показників діяльності готелю «Либідь»

На фінансовий стан підприємства здійснюють вплив багато факторів, які потрібно враховувати в процесі аналізу фінансового стану підприємства. Це стан підприємства в секторі економіки (ринку), де воно здійснює свою діяльність; вид продукції, товарів, послуг, що реалізує підприємство на ринку; ступінь залежності від зовнішніх кредиторів і інвесторів; ефективність господарських і фінансових операцій; потенціал підприємства у ділових відносинах та ін. Дослідження цих факторів призводить до підвищення ефективності діяльності підприємства.

Аналіз структури майна ВАТ ГК „Либідь” та джерел його утворення свідчить, що підприємство має прийнятну структуру активів, характерну для більшості торговельних підприємств і позитивною для об’єкту дослідження роботи, тобто оборотний капітал на кінець досліджуваного періоду перевищує показники на початок звітного періоду, а необоротний капітал підприємства навпаки.

Протягом періоду дослідження на підприємстві перш за все зросли запаси і поточні фінансові інвестиції.

На кінець 2011 р. політика підприємства щодо управління активами, а також кредитна політика стала більш раціональною, виваженою.

В цілому можна сказати, що фінансовий стан ВАТ ГК „Либідь” є стійким з низькою залежністю від зовнішніх кредиторів та інфляційних процесів.

Валовий прибуток збільшився протягом звітного періоду, але чистий прибуток відсутній - це означає, що готельному підприємстві «Либідь» потрібно підвищувати ефективність використання власних ресурсів, а чисті витрати помітно зменшилися (на 108 тис. грн.) внаслідок цілеспрямованої, зваженої діяльності висококваліфікованих економістів планово-економічного відділу та суворого контролю фінансового менеджера.

Виручка від реалізації продукції та послуг зросла удвічі: на початок звітного періоду – 12871 тис грн., на кінець звітного періоду – 28351 тис. грн..

Порівняно з початком 2011 року на кінець даного звітного періоду економічний стан готелю «Либідь» покращився, не зважаю на відсутність чистого прибутку та збільшився обсяг поточних фінансових інвестицій на 194 тис. грн. (Додаток 1).