Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

23. Взаємозв´язок між ціною та валовим виторгом за різної еластичності.

Найпростіший спосіб перевірити чи еластичний, чи нееластичний попит – це визначити що стається із загальною виручкою, чи грошовим надходженнями, в випадку зміни ціни.

Якщо попит еластичний, то зменшення ціни приведе до збільшення загальної, тому що навіть при меншій ціні, оплаченій за одиницю продукції, приріст продаж стає більш ніж достатнім для компенсації втрат від зниження ціни.

Це пояснюється тим, що втрата виручки, від зниження ціни одиниці продукції, менша приросту виручки, отриманого завдяки розширенню продаж внаслідок зниження ціни.

При еластичному попиті збільшення ціни приведе до зменшення загальної виручки. Тому, що приріст загальної виручки, викликаний зростанням ціни одиниці продукції, менший ніж втрата виручки, пов’язана з паралельним скороченням продаж.

Якщо попит нееластичний, загальна виручка продавця змінюється у тому напрямку, що і ціна товару. Невелике розширення продаж виявиться недостатнім для компенсації зниження виручки, отриманої з одиниці продукції, так що в кінцевому результаті загальна виручка зменшиться. Відповідно ріст ціни приведе до збільшення загальної виручки (хліб).

При одиничній еластичності збільшення чи зменшення ціни ніяк не вплине на загальну виручку. Втрата виручки при зниженні ціни продукції буде компенсована відповідним розширенням продаж, і навпаки, приріст виручки, отриманий завдяки росту ціни одиниці продукції, буде точно компенсований втратою виручки, викликаної відповідним скороченням кількості питомої продукції.

24. Еластичність пропозиції.

Еластичність пропозиції показує відносне змінювання величини пропозиції під впливом змінювання ціни

Еластичність пропозиції розраховується аналогічно до цінової еластичності попиту:

, де - відносне змінювання величини попиту на благо Х; - відносне змінювання ціни на благо У; , - величина попиту на товар Х до та після змінювання ціни на товар У; - ціна на товар У до та після змінювання.

Якщо значення коефіцієнта еластичності пропозиції Еdр>1, то пропозиція еластична, якщо Еdр<1, то - нееластична.

Фактором, який впливає на еластичність пропозиції, є час, який має у своєму розпорядженні виробник для того щоб відреагувати на змінювання ціни. Також реакція виробників залежить від їхнього вміння перерозподіляти ресурси. Відповідно до часу, за який розглядається можливість реагування виробників, пропозиція аналізується в найкоротшому короткому та довгому ринковому періодах.

Найкоротший період настільки малий, що виробник зовсім не має можливості відреагувати на збільшення попиту змінюванням обсягів виробництва, змінюються тільки ціни. У найкоротшому періоді пропозиція фіксована і Еdр-0 (рис.5.3.а).

У короткому періоді (рис.5.3.б) пропозиція більш еластична за рахунок можливості більш інтенсивного використання виробничих потужностей (збільшення працівників, введення другої зміни тощо).

У довгому періоді можливо змінювання всіх факторів виробництва, тому пропозиція є ще більш еластичною, ніж у короткому періоді, а значення коефіцієнта еластичності Еdр=оо (рис.5.3.в).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]