Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

42. Потреба державного регулювання монополії, антимонопольна політика.

Метою антимонопольної політики й антимонопольного законодавство не є заборона або ліквідація монопольних утворень . Реальна задача антимонопольної політики полягає в тому, щоб поставити діяльність монополії під державний контроль , виключити можливість зловживання монопольним положенням. Конкретно можна сформулювати такі цілі антимонопольної політики держави:

  • обмеження монополій

  • підтримка і сприяння малому бізнесові

  • захист прав споживача.

Існують дві основних форми регулювання монополій:

  • попередження створення монополій.

  • обмеження використання монопольної влади.

Для проведення антимонопольної політики держава створює антимонопольні служби, основна задача яких - контроль монополістичних тенденцій у країні. Антимонопольні служби не є частиною законодавчої влади, але в їхній компетенції виконувати дорадчу функцію. Подібні організації не мають права діяти авторитарними методами, наприклад, закривати підприємства.. Усі рішення антимонопольних служб – є обов'язкові для виконання. У протилежному випадку накладаються грошові штрафи, передбачені законодавством. Про масштаби монополізму свідчать дані Антимонопольного комітету України, згідно з яким, в Україні нараховується близько 540 підприємств-монополістів, частка яких на загальнодержавних ринках відповідних товарів перевищує 35%.

Антимонопольне законодавство в регламентується наступними законами:

  • Законом України " Про обмеження монополізму і недопущення несумлінної конкуренції в підприємницькій діяльності"

  • Законом України " Про захист від несумлінної конкуренції"

43. Основні ознаки олігополії.

Олігополія – це ринок з такою малою к-тю конкуруючих фірм, що між ними існує певна спільна стратегічна взаємозалежність.

Головною ознакою є панування на ньому кількох фірм. Він формується за умови досягнення високого ступеня концентраціЇ виробництва.

Досить суттєвим у формуванні конкурентного середовища для відкритих економік є зовнішній фактор — іноземні виробники. Тому, визначаючи модель ринку, яка склалася у тій чи іншій галузі, слід обов'язково враховувати доступність на нього виробників аналогічної продукції з інших країн.

  • Продукт, який виробляє олігополія, може бути як стандартним, так і диференційованим. Типовими олігополістичними ринками є ринки сталі та автомобілів. Однак вид продукту (стандартний чи диференційований) суттєво не впливає на функціонування олігополістичного ринку.

  • Оскільки частка будь-якого виробника на загальному ринку відповідного товару досить значна, кожен з них може проводити самостійну цінову політику. Чи то зниження цін окремим виробником та збільшення обсягів продажу, чи то підвищення цін за рахунок обмеження пропозиції певним чином впливають на загальну динаміку цін у галузі. Однак слід враховувати, що результати цього впливу багато в чому будуть залежати від реакції на дії одного учасника ринку з боку інших виробників.

  • Вступ у галузь нових виробників дещо обме­жений. Він не настільки заблокований, як це властиво для ринку чистої монополії, але ті бар'єри для вступу в галузь,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]