Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

15. Ефект доходу та ефект заміщення.

Якщо ціна товару X змінюється, то можливості споживачів придбати різні набори товарів теж змінюються. З одного боку, зниження цін на товар X робить його привабливішим для споживача, оскільки він стає дешевшим щодо товарів-субститутів. З іншого боку, вивільнення коштів від здешевлення покупки товару X дає змогу людині збільшити споживання інших товарів. Таким чином, зростає реальний дохід споживача, хоча його номінальний дохід залишається попереднім.

Реакція споживача на таке зростання реального доходу значною мірою буде залежати від його ставлення до споживчих якостей товару. Щоб моделювати поведінку споживача, необхідно розмежовувати дію двох ефектів, які спостерігаються три зміні цін на один з товарів (рис. 4.8)1.

Ефект заміщення — це ефект, який вказує на те, що споживач у процесі споживання заміщує товаром, що став дешевше, інші більш дорогі товари. Ця заміна ілюструється рухом вздовж кривої байдужості (переміщення точки А у точку С.

Ефект доходу — це ефект, який виникає внаслідок впливу на попит споживача зміни обсягу його еального доходу. Зміна останнього викликана зміною ціни товару Х без врахування ефекту заміщення.

Ефект доходу показує механізм переміщення від однієї кривої байдужості (U1) до іншої (U2).

Ці два ефекти діють одночасно. Тому реальна спрямованість змін споживання буде рівнодіючою ефектів доходу заміщення.

Я кщо ефект заміщення має більший вплив, то зі зростаням ціни споживання товару X зменшується, а при її знижені збільшується. Однак може виникнути ситуація, коли переважає ефект доходу, тоді при зростанні ціни зростає і споживання при її зменшенні споживання також зменшується. Така ситуація трапляється досить рідко.

16. Прийняття рішень у ситуаціях з ризиком.

17. Попит і закон попиту.

Ринковий попит - це сума індивідуальних попитів при певно­му рівні цін. Бажання різних споживачів придбати товар при однако­вих цінах будуть відрізнятися, тому що в них різні уподобання і до­ходи. Іншими словами, ринковий попит - це кількість товару, яку всі споживачі готові придбати за тими чи іншими цінами.

К рива ринкового попиту показує загальний обсяг попиту всіх споживачів при будь-якій ціні. Вона будується як сума кривих індивідуальних попитів (рис. 5.1).

Рис.5.1.ринковий попит Х

Функція попиту — це залежність між величиною попиту та факторами, що на нього впливають. Найбільше впливає на попит ціна товару: Хd=f(Р),де Хd - обсяг попиту, одиниць товару;Р - ціна товару.

До нецінових факторів ринкового попиту належать: зміна споживацьких переваг під впливом зміни потреб спо­живача, моди чи реклами; зміна цін на інші товари, зокрема товари-субститути чи товари-комплементи; кількість споживачів, які виходять на ринок цього товару; цінові очікування покупців; доходи споживачів.

Досить стійка залежність між попитом на товар та його цінами дає змогу сформулювати закон попиту, який стверджує, що підвищення цін на певний товар призводить до зменшення обсягів попиту на нього і, навпаки, зниження цін сприяє збільшенню кількості товару, яку бажає придбати споживач.

На величину попиту, тобто на пересування точки незмінній кривій попиту, впливає виключно ціна товару. Всі ці фактори, що впливають на попит, належать до нецінових. Їх дія призводить до пересування самої кривої попиту на графіку вправо (збільшення попиту) чи вліво (зменшення попиту).

У реальному житті жоден з перелічених факторів не відокремлено, у чистому вигляді. Вони переплітаються, утворючи складну та суперечливу систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]