Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

51. Основні фактори впливу на ринок праці.

52. Капітал як фактор виробництва.

Капітал — це фактор виробництва, застосування якого дозволяє підвищити ефективність людської праці.

Для придбання засобів виробництва потрібні мові кошти, джерелом яких є неспожиті доходи. Якщо людина частину свого доходу не споживає, а відкладає на зберігання, то ці заощаджен¬ня стають кредитними капіталами, що надаються в тимчасове ко¬ристування для придбання споживчих благ (споживчий кредит) або для інвестування у виробництво (інвестиційний кредит). Та¬ким чином, заощадження стають об'єктом купін лі-продажу на ринку факторів виробництва, де й складається їх ціна — плата за право користування цими капіталами, що називається позичко¬вим відсотком. Норма відсотка (г) — це процентне відношення позичкового відсотка (ПВ) до позичкового капіталу (ПК):

г =ПВ /ПКх 100%.

Норма відсотка впливає на рівень інвестування в еко¬номіку (рис. 15.1). Низькі процентні ставки сприяють підвищен¬ню ділової активності підприємців, а чим вище норма відсотка,тим рідше господарські агенти будуть використовувати позичковий капітал як засіб інвестування.

53. Аналіз інвестиційних рішень.

Сума, надана під процент, і через і років становитиме:

FC=TC(і+1);де FC — майбутня вартість; TC — теперішня вартість.

Наприклад, вкладені в банк під 10"« 1000 гри. через рік становитимуть 1100 грн.:

(1000 + 1000 x 0,1 = 1000 (1 + 0,1)= 1100 ірії). Ця ж сума, вкладена на 2рокипідтойже відсоток, становитиме 1210грн.:

1100 + 1100 х 0,1 = 1100 (1 + 0,1) = 1000 (1 + 0,1) (1 + 0,1) = 1000 (1 + 0,1)2= 1210.

Отже, гривня, вкладена сьогодні в банк, через І років ста­новитиме більшу суму: (1+і)1, або навпаки, гривня, що може бути отримана через 1 років, сьогодні коштуватиме менше, а саме: 1/(1+і)'.

Звідси два різних підходи до оцінки грошей у динаміці:

1) бухгалтерський: 1 грн. сьогодні дорівнює 1 грн. через 1 років;

2) економічний: 1 грн. сьогодні не дорівнює (вона більша) 1 грн. через 1 років.

Вартість, яку матимемо в майбутньому, розраховану (дис­контовану) на даний момент, називають теперішньою вартістю (РУ) або дисконтованою на даний момент вартісно. Вартість, яку ми маємо сьогодні, розраховану на певний момент в майбут­ньому, називають майбутньою вартістю на момент І.

Приймаючи рішення про інвестування деякого проекту, інвестор порівнює витрати й очікуваний прибуток. При цьому потрібно враховувати, що гроші можна було покласти в банк і отримати певний альтернативний дохід. Тому, оцінюючи сьо­годнішню вартість очікуваних у майбутньому доходів, потрібно їх зменшити на величину доходу, що міг бути отриманий від депозиту в банку, тобто майбутній дохід потрібно продисконтувана на теперішній момент.

54. Особливості землі як фактора виробництва.

обсяг землі, що пропо¬нується на ринку, обмежений і не змінюється із зміною її ціни, тому пропозиція землі є зовсім неелас-тичною (рис. 15.3). Так само бу¬дується крива пропозиції інших обмежених природних ресурсів (родовища корисних копалин, привабливі для туризму тери¬торії, природні водойми, ріки тощо). Рента - це ціна, що сплачується за використання землі та ін­ших природних ресурсів, кількість яких жорстко обмежена. Оскіль­ки пропозиція землі абсолютно нееластична, то єдиним дійовим фактором визначення ренти є попит на землю. Він залежить від ці­ни продукції, що вирощується на землі, продуктивності землі та ціп на ресурси, що використовуються разом із землею (добрива). Від­повідно крива попиту переміщується вправо і вліво.

Оскільки земля має різну природну родючість, то власник ро­дючішої землі отримуватиме додатковий економічний прибуток. Він називається диференційною рентою. Власники кращих земель можуть отримувати диференційну ренту навіть у довготривалому періоді, тому що кількість землі обмежена і хтось вже користується родючою землею, а диференційна рента не може бути ліквідована за рахунок перетікання капіталу.

Однак родючість землі може змінюватися внаслідок економі­чної діяльності людини. Економічна родючість землі може також приносити диференційну ренту. Але відмінності економічної ро­дючості менш стабільні і можуть бути ліквідовані, якщо конкурен­ти перейдуть до аналогічного використання землі.

З величиною ренти пов'язана ціна землі:

P = R/r,

де Р - ціна землі, R - рента, г - банківський відсоток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]