Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

12. Поняття повноцінних і неповноцінних благ.

13.Крива Енгеля, функції Торнквіста.

Крива Енгеля показує співвідношення між доходом і обсягом споживання певного товару при незмінності інших факторів, що впливають на попит.

Для більшості нормальних товарів крива Енгеля має зростаючий характер із затуханням, тобто певний приріст доходу спричинює менший приріст споживання товару X. Це насамперед пояснюється дією закону спадної граничної корисності. Однак для певної групи товарів крива Енгеля може зростати з прискоренням. До цієї групи належать предмети розкоші, споживання яких зростає швидше, ніж зростає доход споживача. Ці залежності були помічені й сформульовані Енгелем і ввійшли в економічну теорію як закони Енгеля:

1. При незмінних цінах на всі блага частка сімейного бюджету, що витрачається на продукти споживання, має тенденцію до зменшення за умови зростання доходів сім'ї.

2. Споживання освітніх, юридичних, медичних послуг і послуг, пов'язаних з відпочинком, має тенденцію зростати швидше, ніж зростають доходи.

К рива Енгеля

Інтерпретація кривих Енгеля зроблена Торнквістом, який дослідив. що в першу чергу відбувається насичення продовольчими товарами споживачем, потім - промисловими товарами та послугами стандартної якості, необхідними для повсякденного вжитку, після чого відбувається насичення високоякісними товарами та послугами, на піку якого спостерігається повторне зростання споживання промислових товарів стандартної якості.

14. Реакція споживача на зміну цін товарів.

Досліджуючи криві "доход-споживання" та криві Енгеля, виходячи з припущення, що змінюється лише доход, а інші фактори попиту залишаються незмінними. Якщо змінити вихідні посилання, зафік­увати як незмінний доход, а ввести в модель як економічну змінну ціни, то можна побудувати криву "ціна-споживання".

Зниження цін на товар X призведе до повороту кривої бюджетних обмежень до нової точки її перетину з віссю X, більш віддаленої від початку координат. Якщо доход і ціни на інші товари залишаються незмінним, то точка перетину з віссю У залишиться попередньою.

Крива "ціна-споживання" показує, як змінюється обсяг закупок товару X при переході до іншого рівня цін на цей товар за умови незмінності всіх інших факторів попиту.

Від кривої "ціна-споживання" можна перейти до кривої індивідуального попиту. Тангенс кута нахилу ліній бюджетних обмежень відповідає ціні товару X. Легко помітити, що зменшення кута нахилу (зниження цін на товар X) супроводжується збільшенням обсягів закупок цього товару. Залежність між ціною на товар (Рх) та розміром його бажаних закупок для спожива­ча відображає крива попиту.

К рива "ціна - споживання" Попит - це та кількість продукту, яку споживач готовий та може придбати за тими чи ін­шими цінами протягом певного періоду. Крива попи­ту та крива "ціна-споживання" - це два різних спо­соби описання того, як придбана кількість товару змінюється при зміні ціни на нього (за умови, що ін­ші фактори не діють).

Оскільки залежність між цінами товару та попи­том на нього досить стійка, то можна говорити про закон попиту, який наголошує, що із зростанням цін на товар розмір попиту на нього зменшується, а зни­ження цін сприяє збільшенню кількості товару, яку бажає придбати споживач.

Крива індивідуального попиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]