Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

57. Причини обмеженої здатності ринкового регулювання.

58. Сучасна теоретична економіка про права власності.

Перехідний стан до ринкової економіки вимагає наявнос­ті достатньої для створення конкурентного середовища кількості підприємств різноманітних форм власності: державних, колек­тивних, змішаних, спільних, індивідуальних. Пропорційність між цими всіма формами власності повинна бути такою, щоб забез­печити функціонування ринку. Відносини власності є еко­номічним ґрунтом системи господарювання.

Методологічна спрямованість трансформації відносин власності визначається, насамперед, Основним Законом Укра­їни— Конституцією, в якій зазначено: "Кожен має право во­лодіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, ре­зультатами своєї інтелектуальної, творчої праці. Право при­ватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користувати­ся об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону".

В умовах формування ринку вже почалися істотні зрушен­ня у відносинах власності. Вони відбуваються на основі Законів України "Про власність", "Про форми власності на землю", Указів Президента про приватизацію і майнові приватизаційні сертифікати та інших відповідних правових актів. У цих доку­ментах передбачено перехід від монополії держави на привлас­нення засобів, результатів виробництва та управління ним до різноманітних форм власності. Цей перехід ґрунтується на са­мостійності господарювання підприємств і широкому роздер­жавленні власності та приватизації.

59. Теорема Коуза.

Власність на ресурси (теорема Коуза). Фірма, що розташована вище за течією, здійснює викиди у воду. Зменшення викидів для неї - збільшення витрат на очищувальні споруди чи зменшення виробництва. Фірмі, що розташована нижче за течією, необхідно очищувати воду, щоб користуватися нею у виробництві, що спричиняє додаткові витрати. За таких умов фірми можуть дійти компромісу, коли одна фірма компенсує інший зменшення викидів у воду На рис. 14.2 представлені криві граничних вигод двох фірм у залежності від кількості викидів у воду (х). Для фірми, що розташована вище, прибуток зростає в міру збільшення викидів -при збільшенні виробництва збільшуються викиди і відсутні витрати на їхню ліквідацію (МРВ). Для фірми, розташованої нижче, прибуток спадає, тому що при збільшенні виробництва зростають витрати на ліквідацію забруднення води (MPC).

с

Р

Рис.14.2. Вплив прав власності

Таким чином, теорема Коуза (Coase theorem) звучить: коли сторони можуть домовитися без усіляких витрат і за взаємною вигодою, кінцевий результат буде ефективним незалежно від того, як визначаються права власності (property rights).

60. Трансакційні витрати.

Трансакційні витрати - це витрати у сфері обміну, пов'язані з передачею прав власності. Виділяють такі форми трапсакційних витрат:

  1. Витрати, пов'язані з пошуком, збиранням, обробкою і а аналізом економічної інформації.

  2. Витрати, пов'язані з пошуком партнерів, веденням переговорів та укладанням контрактів.

  3. Витрати, пов'язані із стандартизацією і контролем виконання вимог стандартів.

  1. Витрати, пов'язані із захистом прав власності.

  1. Витрати, пов'язані з опортуністською поведінкою партнерів, тобто невиконанням ними контрактних зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]