Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C_01.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

36. Явище зсуву. Кут зсуву. Закон Гука для абсолютного зсуву. Умова міцності на зріз.

Напружений стан тіла коли із 6-ти внутрішніх зусиль діють тільки поперечні сили називаються зсувом.

Зсув виникає тоді коли дві паралельні сили спрямовані в протилежних напрямках на малій відстані від них.

Абсолютний зсув прямо пропорційний внутрішньому зусиллю Q, відстані між поперечними силами і обернено пропорційні жорсткості на зсув.

Закон Гука.

37. Зминання. Розрахункова площа. Умова міцності при зминанні.

Змина́ння (рос. смятие, англ. collapse) — місцеве стиснення, що супроводжується, як правило, залишковими деформаціями матеріалу (його зминанням). Виникає в з'єднаннях (болтових, заклепувальних, шпонкових тощо), у місцях обпирання конструкцій і в зонах контакту стиснутих елементів. Величину напруження зминання в конструкціях звичайно обмежують розрахунковим напруження, що визначається характером дотичних поверхонь, властивостями використовуваного матеріалу та його орієнтацією щодо діючих навантажень (наприклад, у випадку деревини — уздовж або поперек волокон).

Протидія

Для зменшення напруження зминання, а головне — залишкових деформацій — здійснюють різні конструктивні заходи, що забезпечують розподіл переданого стискального зусилля по більшій площі (наприклад, за допомогою шайб, підкладок, подушок). Один із найбільш ефективних засобів зменшення зминання — використання в зонах контакту вкладишів, прокладок із матеріалів більш міцних, аніж матеріал основної конструкції.

Розрахункова площа перерізу шва Fe=aL=0.7 L

Розрахункова площа зминання Fзм=tст*d або Fзм=2tкут*d.

Мі́цність — здатність матеріалу чинити опір незворотній (пластичній, в'язкій) деформації і руйнуванню (розділенню на частини) під дією навантажень або ін Розрізняють міцність власне матеріалу і конструкційну міцність, а за способом прикладання навантаження: короткочасну, тривалу і міцність в умовах циклічних навантажень і втоми.

Показники міцності: тимчасовий опір або границя міцності, границя пружності, границя текучості, границя тривалої міцності, границя витривалості.ших факторів (усадка, нерівномірне температурне поле і т. д.).

Для випадку зсуву(зрізу) max=

При поверхньому зминанні =

Nmax — найбільше зусилля розтягу, зрізу або зминання;

Mmax — найбільший згинальний момент;

Tmax — найбільший крутний момент;

W0 — осьовий момент опору перерізу;

Wp — полярний момент опору перерізу деталі;

А — площа перерізу (поверхні зминання).

38. Розрахунок заклепкових з’єднань.

Приклад розрахунку на міцністьзаклепковогоз'єднання.

Як правило, деформаціязсувузустрічається у сукупності з іншими видамидеформації. Нехай задача полягає в тому, щоброзрахуватикількість заклепок n у ряді, якіз’єднуютьміж собою двіпластинитовщиною t , щорозтягуються силами F . При цьомудіаметр заклепки d , допустимінапруження на зріз −[τ ] та на зминання (стиск) − [σ ].Заклепка одночаснопрацює і в умовахзсуву (по діаметральномузрізу на границідотикання пластин однієї до другої (рис. 7.3а) та зминання (по площадках контакту заклепки з кожною пластиною

Очевидно, ці розрахунки можуть дати різн ізначення n - / n та // n . З цих двох значень треба буде вибрати найбільше для того, щоб задовольнялися обидві умови міцності− і на зріз, і на зминання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]