Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C_01.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

13. Вплив коефіцієнта Пуассона на зміну об’єму стержня при розтязі або стиску.

Якщо під дією сили брус довжиною змінив свою поздовжню величину на , То ця величина називається абсолютною поздовжньої деформацією (абсолютне подовження або вкорочення). При цьому спостерігається і поперечна абсолютна деформація .

Ставлення називається відносної поздовжньої деформацією, а відношення - Відносної поперечної деформацією.

Ставлення називається коефіцієнтом Пуассона, який характеризує пружні властивості матеріалу.

Коефіцієнт Пуассона має значення . (Для сталі він дорівнює )

14. Закон Гука при розтязі або стиску. Умова жорсткості.

Закон Гука

Зокрема, при деформації розтягу або стиску довгого тонкого стрижня або пружини, загальна сила пружності, направлена вздовж осі стрижня (пружини), визначається формулою

F=kx , де x — абсолютне видовження,

F — сила пружності,

k — коефіцієнт жорсткості. Жорсткість залежить від розмірів тіла, його форми і матеріалу, з якого виготовлене тіло.Сила пружності вимірюється в ньютонах [Н].

Умова жорсткості накладає обмеження на деформації. Для розтягання (стискання) умова жорсткості має вигляд або

За умови жорсткості виконуються ті ж види розрахунків, що і за умови міцності.

15. Дослідне вивчення властивостей матеріалів. Діаграми розтягу та стиску зразків з пластичних матеріалів.

Розглянута діаграма розтягування (див. рис. 2.8) є характерною для так званих пластичних матеріалів, тобто матеріалів, здатних отримувати значні залишкові деформації (δ), не руйнуючись.

Чим пластічнєє матеріал, тим більше δ. До числа досить пластичних матеріалів відносяться мідь, алюміній, латунь, малоуглеродистая сталь і ін.

Менш пластичними є дюраль і бронза, а слабопластичному матеріалами - більшість легованих сталей.

16. Дослідне вивчення властивостей матеріалів. Діаграми розтягу та стиску зразків з крихких матеріалів.

До крихких матеріалів відносяться чавун, високовуглецева інструментальна сталь, камінь, бетон, скло, склопластики та ін . Слід зазначити, що поділ матеріалів на пластичні й крихкі є умовним, оскільки залежно від умов випробування (швидкість навантаження, температура) і виду напруженого стану крихкі матеріали здатні вести себе як пластичні, а пластичні - як крихкі. Наприклад, чавунний зразок в умовах всебічного стиснення веде себе як пластичний матеріал, тобто не руйнується навіть при значних деформаціях. І навпаки, сталевий зразок з виточенням зруйнується при порівняно невеликій деформації.

Таким чином, правильніше говорити про пластичному і крихкому станах матеріалу.

При розтягуванні зразків з крихких матеріалів спостерігається ряд особливостей. Діаграма розтягування чавуну показана на рис. 2.11. З діаграми видно, що відхилення від закону Гука починається дуже рано. Розрив настає раптово при дуже малих деформаціях і без утворення шийки, що характерно для всіх крихких матеріалів.

При випробуванні на розтяг крихких матеріалів визначають, як правило, тільки межа міцності. Зазвичай при практичних розрахунках для крихких матеріалів відхилення від закону Гука не враховують, тобто криволінійну діаграму замінюють умовної прямолінійною діаграмою (див. штрихову лінію на рис. 2.11).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]