Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tekonom_ya_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
118.37 Кб
Скачать

16 Сусп відтворення та екон зростання

Постійне повторення процесу виробництва називається відтворенням. Матеріальним наслідком процесу сусп вир-тва є сукупний суспільний продукт (ССП). Відтворення ССП за розмірами поділяється на : 1)просте відтворення ССП в розмірах попередніх років; 2)звужене - відтворення ССП в розмірах, менших, ніж ССП минулих років; 3)розширене - відтворення ССП у масштабі, який збільшується. Найбільш цікавий тип відтворення, що забезпечує всебічний розвиток суспільства.

Процес сусп відтворення включає в себе не лише відтворення ССП, в ході його ств відтворюються: а) робоча сила; б) виробничі відносини; в) природні ресурси. Суть відтворення робочої с полягає в безперервному відновленні та підтриманні фізичних, розумових, професійних сил та здібностей людини. Відтворення виробничих відносин включає відтворення відносин власності, відносин у процесі виробництва, обміну, розподілу і споживання. Відтворення природних ресурсів є важливою складовою частиною суспільного відтворення. Воно включає в себе відновлення виробничих запасів деревини, посівних площ, взагалі всього комплексу природного середовища, існування людського суспільства в попередньому або кращому стані.

За вартістю ССП поділяється на перенесену вартість (ПВ), необхідний продукт (НП) та додатковий продукт (ДП): ССП = ПВ + НП + ДП

Типи екон відтворення : екстенсивний та інтенсивний. Екстенсивний тип передбачає зростання вир-тва за рахунок залучення все нових трудових, матеріальних та фінансових ресурсів без поліпшення та вдосконалення технічної основи вир-тва та організації праці. Інтенсивний тип передбачає зростання вир-тва шляхом підвищення його ефективності. Форми інтенсивного відтворення: фондомістка, фондозберігаюча, нейтральна і всебічна.

Екон зростання - це критерій екон розвитку. Екон зростання може вимірюватися як у фізичному виразі (фізичне зростання), так і у вартості (вартісне зростання). Перший спосіб більш надійний , але не він не універсальний. Другий спосіб вживається частіше, але на завжди можливо запобігти впливові інфляції. Екстенсивний тип екон зростання —те, при якому розширення обсягів виробництва відбувається за рахунок трьох факторів: (а) основного капіталу (фондів), (б) робочої сили, (в) матеріальних витрат (природної сировини, матеріалів, енергоносіїв). Екстенсивне екон зростання — це найб легкий шлях господ розвитку. З його допомогою відбувається швидке освоєння природних ресурсів, а також вдається порівняно швидко скоротити або ліквідувати безробіття, забезпечити велику зайнятість робочої сили. Недоліки: йому властивий технічний застій, при якому кількісне збільшення випуску продукції не супроводжується техніко-економічним прогресом; викор цих ресурсів при екстенсивному типі йде нераціонально, відбувається швидке виснаження рудників, орного шару землі, корисних копалин. Більш складний тип екон зростання інтенсивний. Його головна відмінна ознака —підвищення ефектив виробничих факторів на базі техн прогресу. Особливості: більш прогресивний тип екон зростання, оскільки вирішальну роль у підйомі ефективності речовинних умов виробництва починає грати новий "мотор" — досягнення науки і техніки. Всебічна інтенсифікація — це такий вид екон зростання, при якому викор всі зазначені форми ресурсозбереження. Всебічна інтенсифікація веде до якісного відновлення всього процесу розширеного відтворення.

До джерел екон зростання відносять екон ресурси, які має країна для нарощування обсягів вироблених товарів і послуг. Крива виробничих можливостей графічно демонструє, що при повному викор екон ресурсів одночасне зб виробництва товарів і послуг у наступні періоди можливо тільки при зб ресурсних можливостей сусп. Зб обсягу ресурсів і підвищення їхньої якості під впливом НТП графічно зображ зсувом кривої виробничих можливостей вправо з положення АВ у положення А'В'.

Фактори екон зростання: 1) екон а) зб обсягу викор виробничих ресурсів б)поліпшення способів викор ресурсів в)підвищ якості викор русурсів 2)неекономічні (географічно-кліматичні; нац.-демографічні; ін).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]