Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tekonom_ya_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
118.37 Кб
Скачать

20 Підприємництво та під-тво.Екон основи розвитку під-ва в Укр

Підприємство первинна ланка сусп поділу праці і водночас основна ланка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності. Функції: організаційну — забезпечення виробництва товарів і послуг, їх реалізації; відтворювальну — інвестування капіталу на розвиток, оновлення, розширення всіх його підрозділів; соціальну — задоволення суспільних потреб споживачів, надання засобів існування для найманих робітників. Під-тво необхідно розглядати з двох боків: 1) організаційно-техн; 2) соц-екон. Форми: 1) формами власності; 2) ф. організації; 3) розмірами; 4) сферами діяльності. Видів: 1)індивідуальне; 2)сімейне; 3)приватне; 4)колективне; 5)державне; 6)комунальне; 7)спільне; 8)орендне. Відповідно до форм організації під-тва виступають як: 1)товариство; 2)асоціації; 3)корпорації; 4)консорціуми; 5)концерни. Крім того, функціонування ринкових відносин пов’язане з виникненням цілого ряду фірм, що обслуговують ринок. Лізингові фірми — це фірми, що надають кредити орендарю з правом користув певними об’єктами. Найпошир об’єктами лізингу є транспортні засоби, обладнання, технології,“ноу-хау”, ін. Інноваційні фірми впроваджують винаходи, науково-технічні розробки та послуги, реалізують різні проекти. Венчурні фірми проводять комерційну апробацію науково-технічних розробок. Брокерські фірми виступають як посередники в торгівлі товарами та послугами, під час виконання біржових операцій з товарами та цінними паперами, а також фрахтування суден і страхування. Аудиторські фірми (контори) за замовленням підприємств перевіряють їх фінансово-господарську діяльність, а також видають рекомендації щодо поліпшення справ. Фінансово-промислові групи здійснюють контроль над виробничо-розподільним циклом з одного центру.

   Клас-я під-ств за розмірами. До малих підприємств укр законодавством віднесено підприємства з кількістю зайнятих 15—200 осіб залежно від галузі або виду діяльності. Малі під-тва засновуються на будь-якій формі власності та здійснюють діяльність у виробничій, комерційній, фінансовій, страховій та ін. сферах. Вони роблять ринкову екон гнучкою, активно впливають на кон’юнктурні зміни, забезпечують насичення ринку товарами, послугами. Середні під-тва здійснюють виробн невеликої, але стійкої номенклатури виробів у значних кількостях. Великі під-тва виготовляють масову продукцію стабільного асортименту, здійснюють великомасштабне фінансування у розробку науково-техн проектів. До великих відносять під-тва з к-стю зайнятих понад 1000 осіб. Виходячи з цього підприємства різних галузей можна згрупувати за видом діяльності так: виробничі, фінансові, посередницькі, страхові.

   Підприємництво — це самостійна, ініціативна господарська діяльність громадян, що спрямована на отримання прибутку і здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою особисту майнову відповідальність чи юр особи — підприємства. Для нього притаманні: ініціативність і пошук нетрадиційних рішень у сфері бізнесу; готовність наражатися на ризик; гнучкість і постійне самооновлення. Функції сфери підп.-кої діяльності: ресурсну; організаційну; творчу. Одержання прибутку — дуже важлива мета для підприємця.   Актуальною рисою підприємництва є прозорість його виробничо-комерційної діяльності відповідно до чинного законодавства та принципів добросовісної конкуренції.

Розвиток під-цтва в Укр. Створення умов становлення та розвитку національного підприємництва, у першу чергу дрібного, малого та середнього бізнесу, є головним напрямом політики ринкової трансформації економіки України.   Найважливішими об’єктивними умовами розвитку під-тва в Укр є наявність ринкових відносин і різноманітних форм власності, економічна свобода та самостійність товаровиробників і дієздатність товарно-грошового механізму; розвиненість фінансово-кредитної системи; послідовність і стабільність економічної та соціальної політики держави; наявність розвинутої інфраструктури підтримки підприємництва, сформованість економічної культури та позитивний соціальний фон підприємницької діяльності.

   Розвиток малого підприємництва значною мірою залежить від надання йому фінансової допомоги.   Аналіз практики діяльності суб’єктів малого бізнесу свідчить про те, що багато ств дрібних та малих під-ств не можуть почати діяльність через обмеженість фін ресурсів, сировини та матеріалів.

   Негативно впливають на розвиток дрібного і малого бізнесу такі стримуючі фактори, як загальний спад виробництва, зростання цін, низький рівень платоспроможності населення, корупція, рекет тощо. Основними напрямками подальшого розвитку дрібного та малого під-тва в Укр в найближчій перспективі є: 1) формування належної законодавчої бази, сприятливої для розвитку дрібного та малого бізнесу;2) удосконалення фінансово-кредитної підтримки; 3) інформац та кадрове забезпечення бізнесу; 4) стимулювання зовнішньоекон діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]