Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tekonom_ya_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
118.37 Кб
Скачать

25 Світове господ: сутність етапи риси. Форми міжнарод екон відносин

   Світове господарствоце сукупність нац господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов’язані між собою системою міжнародних екон відносин. Воно являє собою глобальний екон організм, в якому склалися і зростають взаємозв’язок і взаємозалежність усіх країн і народів світу. Світове господарство почало формуватись досить давно, проте остаточно як цілісна система склалося близько ста років тому на рубежі ХІХ—ХХ ст. Основними віхами у розвитку світового господарства є: - виникнення міжнародних монополій, які поділили між собою світові ринки збуту, джерела сировини і сфери прикладання капіталу; - територіальний поділ світу великими державами і утворення величезних колоніальних імперій; - виникнення соціалістичної системи, що призвело до розколу єдиного світового господарства і поклало початок протистоянню двох соц-екон систем.

Світове господ як цілісна система складається з різних частин, підсистем. Такими підсистемами є групи нац економік, які мають певну спільність і відмінності. Їх визначають за такими ознаками, як рівень економічного розвитку, соціально-економічна структура економіки, тип економічного зростання, рівень і характер зовнішньоекономічних зв’язків. Проте найбільш поширеною є класифікація світового господарства, за якою в ньому виокремлюють три великі групи країн: розвинуті країни, країни, що розвиваються, країни з перехідною економікою.  

Взаємодія національних економік відбувається через міжнародні економічні відносини (МЕВ). Міжнародні економічні відносини — це система економічних зв’язків між країнами з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання товарів (послуг), що вийшли за межі відповідних національних господарств. Форми МЕВ належать: міжнародна торгівля товарами і послугами; міжнародний рух капіталів і закордонних інвестицій; міжнародна міграція робочої сили; міжнародна кооперація виробництва та обмін у галузі науки і техніки; валютно-кредитні відносини.

Міжнародна торгівляце форма міжнародних екон відносин, яка передбачає переміщення товарів і послуг за межі, що позначені державними кордонами. Вона є своєрідним проявом світового товарного ринку. Вона складається із двох зустрічних потоків товарів — експорту та імпорту. Види: традиційна торгівля, торгівля продукцією в рамках кооперації, зустрічна торгівля. Міжнародний рух капіталів — це переміщення капіталу у різних його формах з однієї країни в іншу, що приносить дохід його власнику у формі дивіденда чи процента. Міжнародна міграція трудових ресурсів Метою стали пошуки роботи, нових сфер прикладання праці, що свідчить або про відсутність можливостей працевлаштування.

Міжнародні валютні відносини як форма міжнародних економічних відносин являють собою систему відносин, пов’язаних з функціонуванням грошей як світових грошей.Саме валюти як грошові одиниці окремих країн виступають у ролі об’єктів даних відносин. Вони обслуговують зовнішню торгівлю і послуги, міграцію капіталу, надання позик і субсидій, науково-технічний обмін, туризм, державні і приватні грошові перекази. Валютний паритет це співвідношення між валютами різних країн, що встановлюється законодавчо, а валютний курс — це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у грошовій одиниці іншої країни. Валютний ринок це система соціально-економічних та організаційних відносин купівлі-продажу різних іноземних валют і платіжних документів в іноземних валютах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]