Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tekonom_ya_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
118.37 Кб
Скачать

10 Форми організації сусп. Вир-ва: натуральне і товарне.

У натуральному господарстві виробничі відносини виявляються в нематеріалізованому вигляді, як прямі відносини між учасниками створення благ. Матеріальні блага переважно не передавалися на сторону і не купувалися, тобто вони не обмінювалися. Натуральне вир-во - це така форма господарювання, за якої продукти праці призначаються для задоволення власних потреб безпосередніх виробників життєвих благ, тобто для внутрігосподарського споживання. Екон основою натур господ є с/г і домашня промисловість. Історичне значення: воно є першим типом госп діяльності людей; зявилися перші галузі господ: землеробство і тварин;на базі домаш промисл ств умови для виникнення ремесла і для нового поділу сусп. праці. Товарне вир-во - це така форма організації сусп господарства, за якої продукти виробл екон відособленими виробниками, котрі спеціалізуються на виготовленні певного продукту, що потребує обміну у вигляді купівлі-продажу на ринку. При цьому продукти праці, якими вони обмінюються, стають товарами.

Загальною умовою виникнення, розвитку і функціонування товарного виробництва є суспільний поділ праці та спеціалізація, які призводять до спеціалізації виробників на виготовленні окремих видів продукції або на певній виробничій діяльності. В історії виділяють 3 великі поділи праці: 1) відділення землеробства і скотарства; 2) виділення ремесел; 3) виділення торгівлі, як спеціальної форми діяльності.

Товарне вир-во поділяється на просте і підприємницьке. Просте й підприємницьке товарне вир-во має як спільні риси, так і суттєві відмінності. Спільним є те, що вони існують за умови панування приватної власності на засоби виробництва, ринкової форми зв'язку між виробниками і споживачами тощо. Відмінності полягають у тому, що при простому товарному виробництві виробник і власник засобів вир-ва і продуктів праці - це одна особа, тоді як при підприємницькому виробництві виробник відокремлений від засобів виробництва і продуктів праці. В умовах простого товарного вир-ва процес виробництва здійснюється на основі індивідуальної праці. Підприємницьке вир-во передбачає спільну працю найманих робітників заради прибутку власника господарства.

Виділяються ще 2 типи товарного вир-ва: із стабільною і з безперервно поновлюваною номенклатурою товарів.

Екон основою товарного виробництва є товар. Товар – це продукт праці.ю який призначений для власного споживання, а для продажу на ринку через механізм еквівалентного обміну. Властивості товару: споживча вартість, рідкість, вартість, мінова вартість. Закон вартості: «Якщо всі чинники виробн. оптимально зважені повністю на межі виробн. можливостей відповідно до платоспроможних потреб сусп., то вартість вир-ва буде найнижчою з усіх можливих комбінацій процесу вир-ва». Існують 2 теорії вартості: Трудова теорія вартості, Субєктивно-психологічна т.в, Неокласична т.в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]