Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tekonom_ya_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
118.37 Кб
Скачать

11 Гроші їх функція. Закони грошового обігу.

Гроші — категорія товарного виробництва. Металістична теорія грошей ототожнює їх із благородними металами. Прихильники цієї теорії визнають лише ті функції грошей, для виготовлення яких потрібні металеві гроші: міра вартості, засоби створення багатства і світові гроші.Кількісна теорія грошей стверджує, що вартість грошей обернено пропорційна до їх кількості; за грошима визнається лише функція засобів обігу. Відповідно до марксистської концепції гроші є товар, що стихійно виділився з маси всіх інших товарів і виконує роль загального еквівалента. Це особливий товар, в якому всі інші товари виражають свою вартість.

Гроші — необхідна форма руху товарів. Функції грошей, будучи проявом їх сутності, обслуговують ті певні відносини, в які вступають товаровиробники в процесі обміну товарів. Маркс виокремив 5 функцій грошей: міра вартості; засіб обігу; засіб нагромадження; засіб платежу; світові гроші.

Міра вартості дістає свій прояв у категорії ціни як грошового ираження вартості товарів. А сама вартість, представлена у грошовій одиниці, виступає як масштаб для цін. Коли роль грошей виконували благородні метали, масштаб цін визначався державою через золотий чи срібний вміст грошової одиниці, і вагова к-сть металу була його основою.

Початково грошові одиниці та їх назви були пов’язані з певною вагою благородних металів.У процесі обміну товар виражає свою вартість в грошах. Отже, гроші виступають засобом вираження його вартості. Грошова 1. для того щоб виражати вартість ін. товарів, повинна уособлювати 1 вартості. У цій ролі гроші є засобом вираження 1 вартості. Гроші переходять від 1 суб’єкта екон діяльності до ін., в оплаті товарів та послуг, тобто є засобом платежу. Він є купівельним засобом. Функція купівельно засобу інтегрується в функцію засобу обігу. Функція - Засобом збереження вартості – збереження у грошовій 1 тієї купівельної сили, яка хар-є її як 1 вартості, тобто коли гроші тимчасово випадають з обігу.

Закони грошового обігу: виражають постійно повторювані тенденції та процеси, які склад з приводу реалізації еквіваленту вартості сусп. продукту.

1)Закон Марксиський: Мгр=(Т*Ц-К+П-ВВ)/Ш, де Т-к-сть виробл послуг; Ц- ціни на товари; К- товари продані в кредит; П – товари які повернуті; ВВ-сума взаємопогашених платежів; Ш — швидкість оборотів грошової одиниці.

2)Закон Фішера: Мгр=(Т*Ц)/Ш, де (Т*Ц)- ВВП,

Або Мгр=(P*Q)/V

Інфляція.За умов інфляції реальна вартість грошей різко падає і зберігання багатства у вигляді грошей втрачає економічний смисл. Інфляція — це знецінювання грошей через те, що кількість грошових знаків, які перебувають в обороті, перевищує суму товарних цін. Причини: диспропорції в народному господарстві — між нагромадженням і споживанням, між попитом і пропозицією, між доходами і витратами держав; монополістичні тенденції в економіці і панування монополій; руйнація золотого стандарту; надмірне зростання дефіциту державного бюджету і державного боргу; нестабільна економічна політика. Наслідки: дезорганізує внутрішні і зовнішні зв’язки, викликає кризу державних фінансів, сприяє інтенсивному підвищенню цін практично на всі товари, що знижує життєвий рівень населення, знецінює трудові заощадження, негативно впливає на процес товарного обміну, послаблює мотивацію високопродуктивної праці, посилює соціальну і політичну напруженість у суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]