Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина 03.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

10. Структура навчального заняття

Навчальна дія є центральною в діяльності педагога. На успішне здійснення навчальної дії спрямовані процедури навчання: логіко-технічні, соціотехнічні, психотехнічні.

Логіко-технічні процедури - включають технологію організації і проведення навчального заняття. Так технологія повинна засвоюватися як відкрита система технічних та евристичних (пошукових, творчих) прийомів. Щоб нею оволодіти у безперервному розвитку, необхідно тренувати певні уміння і навички мислительної діяльності.

Соціотехнічні процедури - спрямовані на співробітництво вчителя і учнів, на роботу над дисципліною і комунікативними вміннями в колективі, побудовані на основі демократичної взаємодії, гласності, педагогіки співробітництва.

Психотехнічні процедури навчання–обумовлюють психологічну цілісність уроку (діяльність вчителі та учня). Тільки при сприятливому психологічному кліматі на уроці, коли учні розкуті і довіряють вчителеві, можна організувати активну, творчу діяльність. Характер педагогічного спілкування визначає неповторність, особистісних характер кожного уроку, творчий почерк вчителя.

Процедури обираються на основі оцінки їх ефективності в досягненні мети. Динаміка навчального заняття полягає в гнучкості застосування засобів для здійснення навчальних дій відповідно до предмету вивчення, обумовлюючи навчальну діяльність. Результатом навчальної діяльності є досягнення мети.

Названі положення у процесі організації навчального заняття відіграють роль регуляторів: це неначе світлофори на перехресті педагогічних роздумів про майбутнє навчального заняття. Саме врони дозволяють знайти ефективний шлях підготовки заняття та його проведення.

11. Технологія організації навчання з основ здоров’я.

Технологія навчання – це певний порядок, логічність і послідовність викладання змісту навчання, відповідно до поставленої мети, часткова алгоритмізація спільної діяльності вчителя й учнів у процесі навчання, узгодженість їх дій та стосунків.

Сукупність дій утворює навчальну діяльність спрямовану на набрання учнем досвіду й пізнання.

Розрізняють такі рівні виконання дій: репродуктивні (відтворення учнем інформації і дій вчителя); реконструктивні – дії на основі зразка, моделі, орієнтира, пропонованої в ситуації, що аналогічно використана вчителем; творчі дії – самостійні обрані учнем із системи логічних дій або створені в процесі бесіди чи дослідження.

Технологія навчального заняття складається з таких процедур: визначення мети, діагностика ситуації, задачі, постановка проблеми, програма реалізації, контроль, оцінка і корекція.

Технологія навчання повинна забезпечувати таку послідовність виконання навчальних дій: розуміння змісту дій, сприйняття змісту дій, здійснення дії, забезпечення зовнішнього контролю за результатом дії, здійснення рефлексії, якщо проба невдала, перебудова способу дії, робота з іншим матеріалом у межах зміни способу дії, контроль і корекція.

Пропонована технологія забезпечує ритмічність фізіологічних процесів засвоєння навчального матеріалу і формує навички саморегуляції навчальної діяльності, створюючи автоматизм під час виконання навчальних дій.

Така організація є доцільною і відповідає динаміці змін працездатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]