Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина 03.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

6. Державні нормативні документи, які відображають зміст освіти.

Зміст освіти відображають такі документи: навчальні плани, програми, підручники.

  • Навчальний план – це нормативний державний документ, який визначає розподіл навчального навантаження учнів за етапами навчання. Установлює кількість годин на тиждень з даного предмету.

Рада Європи вважає, що у сфері охорони здоров’я як шкільного компоненту необхідно розглядати три доповнюючи один одного навчальні плани:

  • Навчальний формальний курс, який охоплює знання про різні фактори, що впливають на здоров’я та життя;

  • Неформальний навчальний план, що складається з різних заходів, які передають учням через їхній щоденний шкільний досвід знання, котрі впливають пов’язану зі здоров’ям поведінку;

  • Паралельний план, що пов’язаний з різними цінителями. Що передають батьки, громадськість. Зокрема молодіжні організації (клуби);

  • Навчальна програма – державний документ, у якому розкривається система наукових знань, практичних умінь і навичок. Які необхідно опанувати учням, і кількість годин для їх вивчення.

  • Зміст навчального матеріалу розвивається у підручниках і навчальних посібниках. У підручнику викладено основний зміст основ здоров’я відповідно до програми з урахуванням вікових і психолого-фізіологічних особливостей учні, зміст підручника заснований на принципах дидактики, а саме: науковості, зв’язку теорії з практикою, доступності, наочності, інтегративності. послідовності, логічності викладу, він повинен стати основою розвиваючого навчання, бути національно спрямованим, українським не лише мовою викладу, а й за використанням кращих традицій національної педагогіки та менталітету.

7.

8 (Продовження)

активними методами є ті, що : значно інтенсифікують процес навчання, спеціально зорієнтовані на розвиток самостійності учня, органічно інтегрують у єдиним пізнавальний процес навчання. Прикладом активного метода є ділова гра – це активна навчальна діяльність з імітацією моделювання вивчених явищ і процесів. Її предметом є сама навчальна чи виробнича діяльність, коли кожен учасник і команда в цілому об’єднанні розв’язанням поставленого завдання.

5. наочні методи навчання передбачають засвоєння навчального матеріалу при наявності наочних посібників і технічних засобів навчання.

Наочні методи використовуються із словесними та практичними. Їх умовно можна поділити на дві групи – метод ілюстрації і метод демонстрації.

6. методи оздоровлення. Сюди відносять фізично-оздоровчу роботу – яка охоплює ранкову, гімнастику до шкільних занять, фізкульт хвилинки на уроках, рухливі ігри на перервах щоденні заняття фізичними вправами у спортивним гуртках тощо.

9. Форма організації навчальної роботи.

Форма організації навчальної роботи – це спеціально організована, взаємозв’язана діяльність учителя і учнів, яка відбувається у встановленому порядку, у певному режимі.

Форма організації навчання є урок, семінарські заняття, робота факультативів, екскурсії, консультації, практикуми. Всі вони доповнюють одна одну й органічно пов’язані з цілісним процесом. Кожна з форм навчання є окремою системою, яка визначається метою, змістом, принципами, методами і засобами.

Основною формою навчання є навчальні заняття. З позиції загальної структури кожне окреме навчальне заняття є органічно, логічно і психологічно закінченим цілим.

Логічна цілісність заняття встановлюється в таких діях:

  • у виборі змісту матеріалу і його розподілі;

  • у диференціації матеріалу на окремі питання так, щоб розробити план заняття;

  • в опрацюванні технології формування знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]