Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 частина 03.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

18 Назвати головні принципи освіти і дати їм коротку характеристику.

1. Принцип гуманізації, за яким у центрі навчально-виховного процесу знаходиться особистість суб’єкта, його індивідуальність;

2. Принцип демократизації, який передбачає встановлення суб’єкт – суб’єктивних стосунків між педагогом і студентом;

3.Принцип діяльності підходу розглядається людину як таку, що змінюється залежно від умов діяльності, характеру, зусиль, включення психофізичних механізмів;

4. Принцип науковості визначає вивчення сучасних наукових досягнень у біології, екології, психології, фізичній культурі та в медицині;

5. Принцип приподовідповідності полягає у вивченні закономірностей включення людини систему ритмів природних процесів;

6. Принцип культуровідповідності забезпечує органічний зв’язок суб’єктів педагогічного процесу з історією народу, його мовою, менталітетом, традиціями, звичаями;

7. Принцип інтегративності полягає в здійсненні наскрізних ліній засад освіти про здоров’я, яким займається наука основи здоров’я, починаючи з дитячого садка і на всіх вікових етапах життя людини;

8. Принцип білетики термін білетики був запропонований у 1969 році для визначення комплексного знання про живе. Принцип білетики «Роби добро» цей принцип корелюється з постулатом медичної етики (перш за все – не нашкодь. Те, що намагаємося робити, не повинно бути злом )

9. Принцип автономії особистості учня, його індивідуальних задатків. Автономія уможливлює особистісну свободу дії, можливість ухвалювати ріш9ення і діяти відповіно до своєї школи;

19. Вимоги до нових підручників з «Основ здоров’я». Підручник передусім

ґрунтується на принципах дидактики.

1.Розглянемо нові вимоги до нових підручників з «Основ здоров’я»Підручник систематизує знання , тобто впорядковує їх, поєднуючи об’єктивними зв’язками та відповідає дидактичному принципу систематичності , послідовності.

2.Підручник повинен забезпечувати зв'язок теорії з практикою;навчання з життям.

3.Знання повинні бути доступними, але доступність досягає не за рахунок зниження рівня науковості.

4. У теорії шкільного підручника повинно бути досконало розроблені місце і роль ілюстративного матеріалу, його специфіка і типізація , що відповідає дидактичному принципу наочності.

5.Підручник нового покоління повинен бути розвиваючим , а основа навчання – його зміст.

6.Підручник має бути національно спрямованим українським не лише за мовою викладу , а з використанням кращих традицій національної педагогіки , менталітету , обрядів і звичаїв українського народу.

7.Підручник має бути цікавим , проблемно – розвиваючим , інформативно насиченим.

Якщо ці вимоги будуть витримані , то учень неодмінно включиться в навчально – виховний процес , стане його активним суб’єктом.Тоді навіть завдання високого рівня складності він виконує успішно сам або за допомогою вчителя , діючи в межах власної зони найближчого розвитку.

20. Характеристика навчальної програми з «Основи здоров’я»

Навчальна програма з «Основ здоров’я» побудована на основі інтегрованого поєднання елементів знань щодо збереження і захисту життя та зміцнення здоров’я людини за концентричним принципом, тобто у різні періоди навчання повторюється вивчення окремих тем з розширеним та поглибленим змістом.

Основними особливостями є те, що вона: розкриває,питання, що мають реальне значення для підлітків; враховує потреби і рівень соціально-психологічного розвитку учнів; має упереджу вальний характер; спрямована на формування життєвих навичок, що мають ключове значення для здорової і безпечної поведінки.

Зміст тем укладено відповідно до вимог Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти. До кожного розділу програми визначені обов’язкові результати навчання, спрямовані на досягнення учнями здоров’язберігаючої, соціальної, загальнокультурної та інших компетентностей.

У структурі змісту програми дотримані принципи системності та наступності. Початкові знання про здоров’я людини, його складові, позитивний вплив здорового способу життя на загальний стан людини, що їх набули учні у початковій школі, якісно поширюються та поглиблюються у оновній школі. Водночас, продовжуються розвиток стійких переконань щодо безпечної поведінки, формування життєвих навичок збереження та зміцнення здоров’я здоров’я. Наприклад уже в 2-му класі вводяться поняття «корисні» та «шкідливі»звички, перелік яких розширюється в 3-4 класах. У основній школі ці поняття дають можливість ввести визначення «ЗСЖ», ширше розкрити шкідливий вплив тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків на дитячий організм, що сприяє вироблення відповідних ставлень також із безпеки життєдіяльності. Формування навичок безпечної поведінки пішохода розпочинається з 1-го класу, вводяться поняття «тротуар», «проїжджа частина», «перехрестя». У 2-4 класах понятійний апарат розширюється термінами: «дорожня розмітка», «дорога з обмеженою оглядовістю», «дорожні знаки», що дає можливість у основній школі із якісним розширенням вивчених термінів вводити нові: «багатосмугова дорога», «безпечна відстань до автомобіля» тощо, знайомити з правилами користування громадським транспортом, велосипеда.

Зміст програми структурований за 4-ма наскрізними лініями: життя і здоров’я людини; фізична складова здоров’я; соціальна складова здоров’я; психічна і духовна складові здоров’я.

Відповідно до типових навчальних планів, затверджених МОН від 23.22.2004р. №132, вивчення предмета «Основи здоров’я» здійснюється у 5-7 - их класах по 1 годині на тиждень, у 8-9 класах по 0,5 години на тиждень. Навчання здійснюється за навчальною програмою рекомендованою МОН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]