Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
This is FINALE.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

14 Конспект.

15 Температура кипіння і температура замерзання розчинів

Температура кипіння і температура замерзання розчинів залежать від тиску пари розчинів. Зниження пари розчину викликає підвищення температури кипіння або зниження температури замерзання розчину порівняно з відповідними температурами для чистого розчинника. Рауль показав (другий закон), що tпідвищення температури кипіння (кипt) або зниження температури замерзання (зам) розчину прямо пропорційне моляльній концентрації розчиненої речовини, або tкип = kебСm; tзам = kкрСm, де Сm – моляльна концентрація розчину; kеб і kкр – коефіцієнти пропорційності, ебуліоскопічна і кріоскопічна сталі.

Фа́зова діагра́ма — графічне зображення ліній співіснування фаз у залежності від термодинамічних параметрів.

Фазові діаграми найчастіше будуються в залежності від температури й тиску і від температури й компонентного складу.

Рисунок – с консультации. (конспект)

16. Хімічна кінетика — розділ хімії, що вивчає швидкість хімічних процесів. Ця наука включає в себе вивчення впливу різних експериментальних умов на швидкістьхімічних реакцій та досліджує їх механізми, що включає в себе знаходження також і характеризацію перехідного стану.

Швидкість хімічної реакції

Інтенсивність проходження хімічних реакцій визначається швидкістю, тобто зміною концентрації реагуючої речовини або продукту реакції за одиницю часу:

де С – молярна концентрація реагуючої речовини, а t – час. Мінус перед правим членом обумовлений зниженням концентрації реагуючої речовини в ході реакції. У виразі швидкості реакції за зміною концентрації продукту реакції мінус не ставиться. Отже, швидкість рекції завжди позитивна.

Швідкість хімічної реакції також визначається законом діючих мас. За цім законом швідкість хімічної реакції при постійній температурі прямо пропорційна добуткові концентрацій реагуючих речовин у степеням, які дорівнюють стехіометричним коефіцієнтам у відповідному рівнянні реакції.

+конспект.

17 Правило Вант-Гоффа — емпіричне правило, яке дозволяє в першому наближенні оцінити вплив температури на швидкість протікання хімічної реакції в невеликому температурному інтервалі (зазвичай від 0 °C до 100 °C). Я. Г. Вант-Гофф на основі багатьох експериментів сформулював наступне правило:

При збільшенні температури на кожні 10 градусів константа швидкості гомогенної елементарної реакції збільшується в два-чотири рази.

Правило описується наступним рівнянням:

де   - швидкість реакції при температурі   — швидкість реакції при температурі y — температурний коефіцієнт швидкості реакції (якщо він, наприклад, дорівнює 2, то швидкість реакції буде збільшуватись в 2 рази при збільшенні температури на 10 градусів).

Правило Вант-Гоффа має обмежену область застосування. Багато реакцій йому не підкоряються, наприклад реакції, що відбуваються при високих температурах, дуже швидкі та дуже повільні реакції. Правилу Вант-Гоффа також не підкоряються реакції, в яких беруть участь великі молекули, наприклад білки в біологічних системах. Температурну залежність швидкості реакції більш коректно описує рівняння Арреніуса.

З рівняння Вант-Гоффа температурний коефіцієнт вираховується за формулою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]