Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
This is FINALE.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Броунівський рух

Броунівським називають безперервне, хаотичне, равновероятно для всіх напрямів рух дрібних частинок, зважених у рідинах або газах, за рахунок впливу молекул дисперсійного середовища.  Найдрібніші частинки незначною маси зазнають неоднакові удари з боку молекул дисперсійного середовища, виникає сила, рушійна частку, напрямок і імпульс сили, безперервно змінюються, тому частка робить хаотичні рухи.  Теорія броунівського руху виходить з уявлення про взаємодію випадкової сили f (t), що характеризує удари молекул, сили F t, що залежить від часу, і сили тертя при русі частинок дисперсної фази в дисперсійному середовищі зі швидкістю v. Броунівський рух найбільш інтенсивно проявляється у високодисперсних системах (розміри частинок 10 -9 ¸ 10 -7 м), незважаючи на те, що молекули дисперсійного середовища діють також і на частки середньо-та грубодисперсних систем. Але у зв'язку зі значним розміром частинок число ударів молекул різко збільшується. За законами статистики, імпульс дії сил з боку молекул середовища взаємно компенсується, а значна маса і інерція великих часток залишає вплив молекул без наслідків.  Дифузія  Дифузією називають мимовільне поширення речовини з області з більшою концентрацією в область з меншою концентрацією. Розрізняють такі види дифузії: молекулярну, іонну і колоїдних частинок. 

Тема 1.2.3. Осмотичний тиск  При поділі двох розчинів різної концентрації або розчину і чистого розчинника напівпроникною перегородкою (мембраною) виникає потік розчинника від меншої концентрації до більшої, вирівнює концентрацію. Цей процес називається осмосом.  За рахунок дифузії рідина з області більш високої концентрації переміщається в область меншої концентрації (з ємності 2 в посудину 1). З кінетичної точки зору це обумовлено тим, що кількість ударів молекул про мембрану розчинника з боку чистого або більш розведеного розчину більше, ніж з боку розчину, що і змушує переміщатися розчинник через пори мембрани туди, де його менше (тобто в область розчину). 

+конспект

39

40. Электрофорез  — это электрокинетическое явление перемещения частиц дисперсной фазы (коллоидных или белковых растворов) в жидкой или газообразной среде под действием внешнего электрического поля.

Электрофорез применяют в физиотерапии, для окраски автомобилей, в химической промышленности, для осаждения дымов и туманов, для изучения состава растворов и др. Электрофорез является одним из наиболее важных методов для разделения и анализа компонентов веществ в химиибиохимии и молекулярной биологии.

Електроосмос - це рух рідини через капіляри або пористі діафрагми при накладенні зовнішнього електричного поля. Електроосмос - одне з основних електрокінетичних явищ. Електроосмос використовують для видалення надлишкової вологи з ґрунту при прокладці транспортних магістралей і гідротехнічному будівництві, для сушіння торфу, а також для очищення води, технічних рідин і ін. Явище електроосмосу використовується у фізіологічних експериментах для введення речовин через мікроелектрод всередину окремої клітини.

41 Подві́йний електри́чний шар (ПЕШ), ( — тонкий шар на межі двох фаз із просторово розділених електричних зарядів протилежного знаку. У випадкуліозолей ПЕШ складається з йонів одного знаку, які міцно зв'язані з дисперсною фазою (потенціалвизначальні йони), і еквівалентної кількості протилежно заряджених йонів, які знаходяться у рідкому дисперсійному середовищі біля міжфазної поверхні (протийони). Заряд на поверхні твердої фази розглядається як поверхневий заряд. Структура шару протийонів згідно з теорією Гуї-Чепмена складається з двох шарів — щільного і дифузного. Наявність останнього пояснюється тепловим рухом молекул. Крива електричного потенціалу у приповерхневій зоні має крутішу ділянку — де більше компенсуючих протийонів і менш круту — де їх менше. Дифузна частина ПЕШ відривається при рухові рідини або твердої частинки. При цьому потенціал дифузної частини ПЕШ приймають рівним дзета-потенціалу (див. електрокінетичний потенціал ).

+конспект

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]