Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
This is FINALE.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

32. Конспект.

33, 34. Метод диспергування. Полягає в механічному дробленні твердих тіл до заданої дисперсності; диспергування ультразвуковими коливаннямиелектричнедиспергування під дією змінного і постійного струму. Для одержання дисперсних систем методом диспергування широко використовують механічні апарати: дробарки, млини, ступки, вальці, краскотерки, встряхіватель. Рідини розпорошуються і розбризкуються за допомогою форсунок, вовчків, обертових дисків, центрифуг. Диспергування газів здійснюють головним чином за допомогою барботирования їх через рідину. У пенополимеров, пінобетоні, пеногіпсе гази отримують за допомогою речовин, які виділяють газ при підвищеній температурі або в хімічних реакціях.  Незважаючи на широке застосування діспергаціонних методів, вони не можуть бути застосовні для одержання дисперсних систем з розміром частинок -100 нм. Такі системи отримують кондесаціоннимі методами.  В основі конденсаційних методів лежить процес утворення дисперсної фази з речовин, що знаходяться в молекулярному чи іонному стані. Необхідна вимога при цьому методі - створення пересиченого розчину, з якого повинна бути отримана колоїдна система. Цього можна досягти за певних фізичних або хімічних умовах.  Фізичні методи конденсації:  1) охолодження парів рідин або твердих тіл при адіабатичному розширенні або змішуванні їх з великим об'ємом повітря;  2) поступове видалення (випарювання) з розчину розчинника або заміна його іншим розчинником, в якому Диспергованість речовина гірше розчиняється.  Так, до фізичної конденсації відноситься конденсація водяної пари на поверхні знаходяться в повітрі твердих або рідких частинок, іонів або заряджених молекул (туман, зміг).  Заміна розчинника призводить до утворення золю в тих випадках, коли до вихідного розчину додають іншу рідину, яка добре змішується з вихідним розчинником, але є поганим розчинником для розчиненої речовини.  Хімічні методи конденсації засновані на виконанні різних реакцій, в результаті яких з пересиченого розчину осідає нерозчинені речовина.  В основі хімічної конденсації можуть лежати не тільки обмінні, а й окислювально-відновні реакції, гідроліз і т.п.  Дисперсні системи можна також отримати методом пептизації, який полягає в переведенні в колоїдний «розчин» опадів, частки яких вже мають колоїдні розміри. Розрізняють такі види пептизації: пептизація промиванням осаду; пептизація поверхнево - активними речовинами; хімічну пептизація.  Наприклад, свіжоприготований і швидко промитий осад гідроксиду заліза переходить у колоїдний розчин червоно-бурого кольору від додавання невеликої кількості розчину FeCl 3 (адсорбційна пептизація) або HCl (діссолюція). 

35 Конспект.

36 Конспект.

37 Принцип дії електронного мікроскопа…

В електронному мікроскопі для отримання зображення використовуються фокусовані пучки електронів, якими бомбардується поверхня досліджуваного об'єкта. Зображення можна спостерігати різними способами — в променях, які пройшли через об'єкт, у відбитих променях, реєструючи вторинні електрони або рентгенівське випромінювання. Фокусування пучка електронів відбувається за допомогою спеціальних електронних лінз.

Електронні мікроскопи можуть збільшувати зображення у 2 млн. разів. Висока роздільна здатність електронних мікроскопів досягається за рахунок малої довжини хвилі електрона. В той час, як довжина хвилі видимого світла лежить в діапазоні від 400 до 800 нм, довжина хвилі електрона, прискореного у потенціалі 150 В, складає 0,1 нм. Таким чином, в електронні мікроскопи можна теоретично розглядати об'єкти розміром з атом, хоча практично здійснити це важко.

Остальное – хз…

38. Молекулярно-кінетичні властивості дисперсних систем  Всі молекулярно-кінетичні властивості викликані хаотичним тепловим рухом молекул дисперсійного середовища, яке складається з поступального, обертального і коливального руху молекул.  Молекули рідкої і газоподібної дисперсійного середовища перебувають у постійному русі і стикаються між собою. Середня відстань, яку проходить молекулою до зіткнення з сусідньою, називають середньою довжиною вільного пробігу. Молекули володіють різною кінетичною енергією. При даній температурі середнє значення кінетичної енергії молекул залишається постійним, складаючи для однієї молекули і одного моля:   ;   ,  де m - маса однієї молекули;  M - маса одного моля;  v - швидкість руху молекул;  k - константа Больцмана;  R - універсальна газова стала. 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]