Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роберт Т.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
340.29 Кб
Скачать

Глава IX як почати

На жаль я не сказав, що придбання багатства було для мене легкою справою.

У відповідь на питання: «Як мені почати?» - Я пропоную розумовий процес, через який я проходжу день за днем. Дійсно легко знайти великі угоди. Обіцяю вам це. Це нагадує катання на велосипеді. Після невеликого виляння з боку в бік слід суцільне задоволення. Коли доходить до грошей, ви повинні проявити рішучість і подолати виляння у фінансових питаннях.

Знаходження угод всього життя на мільйони доларів вимагає, щоб ми розштовхали свій фінансовий геній. Я вірю, що фінансовий геній є в кожному з нас. Проблема в тому, що він лежить так спить, чекаючи, коли ж його призвуть. Спить наш фінансовий генії, тому, що ми виховані вірити в те, ніби любов до грошей-корінь всіх зол. Наша внутрішня культура надихає нас вивчати професію, після чого ми можемо працювати на гроші, але тієї ж внутрішній культурі не дано навчити нас, як змусити гроші працювати на себе. Нас не вчили турбуватися про своє фінансове майбутнє, нас вчили і вчать, що наша компанія і уряд подбають про нас, коли закінчаться наші робочі дні. Так чи інакше, а саме нашим дітям, що отримали і отримують освіту в тій же самій шкільній системі, належить розплачуватися за це, якщо вони з цим не покінчать. Поки ж нас учать старанно працювати, заробляти гроші і витрачати їх, а коли грошей не вистачає, брати в борг.

До нещастя, 90% західного світу погоджується з таким становищем, просто тому, що легше знайти роботу і працювати на гроші. Якщо ви не один з натовпу, я пропоную вам наступні 10 кроків, щоб розбудити свій фінансовий геній. Я пропоную вам кроки, яким я особисто слідував. Якщо ви хочете повторити мій досвід-відмінно. Якщо ні, робіть те, що вважаєте за потрібне. Ваш фінансовий розум досить міцний, щоб намітити власний план дій.

Будучи в Перу, розмовляючи з золотошукачем 45-ти років, я запитав його, чому він так впевнений, що відшукає золоту жилу. Він відповів: «Золото є скрізь, але більшість людей не навчені, як його виявляти».

Я б сказав, що так воно і є. Що стосується нерухомості, я можу піти, та за день знайти 4-5 великих потенційних угоди, в той час, як середньостатистичний громадянин піде і нічого не знайде. Навіть якщо ми обидва будемо шукати угоди в одному районі. Причина, чому середньостатистичний громадянин нічого не знаходить в тому, що він не зміг розбудити свого фінансового генія.

Я пропоную вам наступні 10 кроків, як процес розвитку ваших. Богом даних, сил. Сил, над якими лише ви маєте контроль.

1. Мені потрібна причина, щоб піднятися над дійсністю, мені потрібна сила духу. Якщо ви запитаєте більшість людей, не хотіли б вони бути багатими і фінансово вільними, вони б відповіли «так». Але ось на арену виступає дійсність. Дорога до успіху здається занадто довгою, з безліччю перешкод, які слід долати. Легше просто працювати на гроші, передаючи надлишок грошей своєму брокеру.

Одного разу я зустрів молоду жінку, яка мріяла плавати за Американську олімпійську збірну. Дійсність була така, що їй доводилося підніматися в 4 ранку кожен день, плавати по 3:00, перед тим, як йти в школу. Вона не ходила з друзями на вечірки по суботах. Їй доводилося займатися в школі нарівні з усіма.

Коли я запитав її, звідки взялися в неї надлюдські сили і самопожертву, вона просто сказала: «Я роблю це для себе і для людей, яких люблю. Любов допомагає мені долати перешкоди і жертвувати собою ».

Причина чи мета - це поєднання «хочу і« не хочу ». Коли люди запитують мене. що у мене за причина для бажання бути багатим, я даю їм зрозуміти, що вся справа в поєднанні на глибокому емоційному рівні «хочу» і «не хочу». Розвину свою думку. На першому місці «не хочу», тому що вони створюють «хочу». Я не хочу працювати все своє життя. Я не хочу того, до чого мене штовхають батьки, точніше штовхали - надійної роботи і вдома в передмісті. Я не хочу бути працівником. Я ненавидів, що мій батько завжди пропускав мої футбольні ігри бо був такий зайнятий своєю кар'єрою. Я ненавидів те, що мій батько все життя стільки працював. А уряд до самої смерті відбирало більшу частину заробленого ім. Після своєї смерті батько не зміг нічого нам залишити. Багаті так не роблять. Вони багато залишають своїм дітям.

Тепер про «хочу». Я хочу бути вільним і 'їздити по світу і жити так, як мені подобатися. Я хочу всього цього будучи молодим. Я хочу ні від чого не залежати. Я хочу, щоб гроші працювали на мене.

Ось мої глибокі внутрішні емоційні причини. А які ваші? Якщо ваші причини недостатньо сильні, тоді дорога, якою треба буде пройти, переважить ваші причини. Я втрачав гроші і стикався з перешкодами безліч разів, але глибокі емоційні причини допомагали мені встояти. І йти вперед. Я хотів стати вільним до 40 років, але домігся свого до 47, багато чому навчившись за який пішов час,

Як я вже казав, мій шлях до свободи був не легким. Але й не був важким. А без сильної причини або великої ціни, все в житті дається важко.

Якщо ви не маєте сильної причини, немає сенсу читати далі. Те, про що піде мова, може бути сприйнято вами, як непосильна робота.

2. Я вибираю щодня, мова йде про свободу вибору, про можливість вибору. Це - головна причина, чому люди хочуть жити у вільній країні. Ми бажаємо мати можливість і свободу вибору.

У фінансовому відношенні, з кожним доларом, що потрапляють у наші руки, ми має можливість вибрати своє майбутнє. І бути багатими, бідними і середнім класом. Те, як ми розпоряджаємося грошима, наші звички витрачання грошей, показують, хто ми насправді. Бідні люди витрачають гроші так, як це властиво робити бідним людям.

Будучи хлопчиком, я любив постійно грати в «Монополію», що принесло мені помітну користь. Ніхто не говорив мені, що гра призначалася тільки для дітей, і я грав в неї, як дорослий. І в мене також був багатий батько, який вказував мені різницю між «активом» і «пасивом». По суті справи, давним-давно, будучи маленьким хлопчиком, я зробив свій вибір, вирішивши стати багатим, і я знав, що все, що мені потрібно було робити, це навчитися, як купувати активи, справжні активи. Мій кращий друг Майк мав графу «актив» яка йому була передана, але йому проте потрібно було робити вибір, вирішити, як навчитися керувати даної графою. Багато багаті сім'ї втрачають свої активи в наступному поколінні просто тому, що не було жодної людини, навченого розпоряджатися активами. Більшість людей вирішують не ставати багатими. Для 90% населення бути багатим означає «дуже багато крутити мізками». Люди, виправдовуючи своє небажання бути багатими, придумують фрази, такі як: «Гроші мене не цікавлять». Або «Я ніколи не буду багатим», або «Мені нема про що турбуватися, я ще молодий», або «Коли я зароблю якісь гроші, тоді й подумаю про своє майбутнє». Або «Мій чоловік / моя дружина розпоряджаються фінансами». Проблема з усіма цими висловлюваннями в тому, що вони позбавляють людину бажає думати про свої перспективи думок про дві речі: I) про час, що є найціннішим активом людини і 2) про навчання. Якщо у вас немає грошей, це не служить для вас виправданням того, що ви не вчитеся. Щоб там не було, а ми, кожен день робимо свій вибір, вибір того, як ми поступимо зі своїм часом, зі своїми грошима, що вкладемо в свої голови. Ми маємо свободу вибору, кожен з нас. Я хочу бути багатим і все тут, і я роблю цей вибір з дня на день.

У першу чергу інвестуйте в освіту. По суті, єдиний справжній актив, який ви маєте, це ваш розум, який є найпотужнішим інструментом, яким ми володіємо. Раз ми маємо можливість вибирати, значить кожний з нас сам вирішує, у що вкласти свій мозок, з віком. Ви можете цілий день дивитися МТУ, або читати спортивний журнал, або вчитися гончарному ремеслу, або ж фінансовому плануванню. Вибір за вами. Більшість людей просто купують інвестиції, а не інвестують, в першу чергу в навчання інвестуванню.

У квартиру однієї моєї приятельки, досить багатою жінки, нещодавно влізли злодії. Вони винесли телевізор, відеомагнітофон, не чіпаючи книг, які вона читає. І ми всі маємо такий вибір. 90% населення купує телевізори і лише близько 10% набувають книги по бізнесу або касети про інвестиції ..

Отже, що ж я роблю? Я ходжу на семінари. Я люблю, коли семінари тривають щонайменше 2 дні, тому що мені подобатися глибше занурюватися в сутність предмета. У 1973 р. я дивився телепрограму, де один хлопець рекламував триденний семінар з питання, як купувати нерухомість за безготівковий розрахунок. Я витратив 385 $, а той семінар дав мені не менше 2 мільйонів $, якщо не більше. Але що найголовніше, семінар той позначився на всій моєму житті. Мені не потрібно працювати до кінця свого життя, завдяки ось тому одному семінару. Кожен рік я ходжу, принаймні на два подібних семінару.

Я люблю аудіо касети з тієї причини, що їх можна швидко перемотувати. Я якось слухав касету Пітері Лінча, і він сказав дещо, з чим я був категорично не згоден. Але замість того, щоб розкритикувати те, з чим я не був згоден, висловити свою зневагу, я просто натискав режим перемотування, та слухав хвилин 20 спірний п'ятихвилинний шматок касети. Може довше слухав. І раптово мене осінила здогадка, і я зрозумів, чому Пітер сказав те, що сказав. Це було, наче чари, в мене було відчуття, ніби я проник в розум одного з найбільших інвесторів нашого часу. Я отримав можливість глибоко заглянути в колосальні ресурси його утворення і досвід.

В результаті я можу думати так само, як і колись, плюс маю можливість дивитися на цікаву для мене проблему або ситуацію очима Пітера. У мене є дві думки замість однієї, є додаткова можливість аналізу проблеми або напряму, а це - безцінне. Сьогодні я часто кажу: «А як би в даній ситуації надійшли Пітер Лінч, або Дональд Трамп, або Уорен Баффет, або Джордж Ладі?» Єдиний шлях, за допомогою якого я можу отримати доступ до їх інтелекту, це спокійно, з належною повагою читати або слухати те, що вони говорять. Зарозумілі або критичні люди - це часто люди із заниженою самооцінкою, які бояться ризикувати. Скажу ще й те, що якщо ви засвоюєте щось нове, вам потрібно допустити помилки, які допоможуть вам повніше усвідомити те, що ви засвоюєте.

Якщо ви глибоко проникає в суть предмета, зарозумілість вам не загрожує. Зарозумілі люди рідко слухають або купують касети. Навіщо це їм? Вони - пуп землі.

Є так багато «розумних» людей, які сперечаються або захищаються, коли нова ідея не вписується в їх світогляд. В цьому випадку їх так званий «розум», об'єднаний з «зарозумілістю» дорівнює «невігласи». Кожен з нас знає людей, які мають добру освіту, які вірять в свою кмітливість, але їх баланс виявляє, що у них далеко не все в порядку. По-справжньому розумна людина вітає нові ідеї, тому що вони істотно розширюють його кругозір. Вміти слухати набагато важливіше, ніж вміти говорити. Якби це було не так. Бог не дав би 2 вуха і один рот. Занадто багато людей думають своїм ротом, замість того, щоб слухати, абсорбуючи нові ідеї і можливості. Люди сперечаються, замість того, щоб ставити питання.

Я знаю, що багатство приходить не відразу. І мені не імпонує мислення більшості гравців в лотерею, гравців в казино, які прагнуть швидко збагатитися. Я можу купувати акції, позбавлятися від них, але, в будь-якому випадку, я розширюю свою фінансову освіту. Якщо ви бажаєте літати на літаку, я раджу повчитися цього спочатку. Мене завжди дивують люди, які купують акції або нерухомість, по ніколи не роблять ніяких інвестицій в свій найбільший актив - свій розум. Однак лише те, що ви купили будинок або два будинки, не робить вас фахівцем в питаннях нерухомості.

3. Вибирайте друзів обережно. Пам'ятайте про силу справжньої дружби, духовної близькості. Перш за все, я не вибираю друзів по їх фінансовому становищу. У мене є друзі, сьорбнули бідності, і є друзі, які заробляють мільйони щорічно. Суть в тому, що я багато чому вчуся у своїх друзів і роблю це свідомо.

Допускаю, що є такі люди, з якими я зблизився, тому, що вони мали гроші. Але не гроші людей цікавили мене, а їх знання. Іноді люди, що мали гроші, ставали моїми близькими друзями, але не все.

Але є одна особливість, яку я хотів би підкреслити. Я помітив, що мої друзі з грошима і говорять про гроші. Вони не хваляться грошима, вони зацікавлені в розумінні частки грошей, як таких. Я вчуся у них, вони вчаться в мене. Ті мої друзі, які знаходяться в натягнутих відносинах з фінансами, не люблять говорити про гроші, про бізнес або інвестування. Вони часто вважають що це примітивно або не інтелігентно. Однак, я вчуся чомусь і у них, я дізнаюся, чого робити не слід.

У мене є кілька друзів, які за короткий час заробили понад мільярд доларів. Троє з них повідомляють про одне й те ж феноменом: їх знайомі, які не мають грошей, ніколи не приходили до них, щоб запитати, як же вони, мільярдери, заробили стільки. Вони, натомість, приходять в двох випадках: 1) попросити в борг і 2) попросити роботу.

Попередження ', не слухати бідних або наляканих людей. У мене є такі друзі, я їх щиро люблю, але вони «маленькі курчата» по життю. Коли у них справа доходить до грошей, особливо до інвестицій - «небо завжди падає». Вони завжди можуть пояснити вам, чому щось там не вийде. Біда в тому, що деякі люди слухають їх, і, сліпо сприймаючи похмуру, песимістичну інформацію, самі перетворюються на «маленьких курчат». І стають вони, як у старій приказці: «Одним миром мазані».

Якщо ви дивитеся CNBC, справжнє джерело інвестиційної інформації, там часто представляють так званих «експертів». Один експерт передрікає обвал на ринку, інший обгрунтує ринковий бум. Якщо ви розумна людина, то станете слухати обох. Тримайте свій розум відкритим, тому що обидва експерти можуть уявити корисну інформацію. На жаль, більшість бідних людей слухають «курчати по імені Маленький».

У мене є дуже близькі друзі, які, бувало, відмовляли мене від якоїсь угоди або інвестиції. Кілька років тому, один такий друг одного разу розповів мені, що йому дуже пощастило, і він знайшов шести процентний депозитний сертифікат. Я сказав йому, що заробляю 16% з допомогою уряду штату. На наступний день друг прислав мені статтю про те, чому моє інвестування було небезпечним. Пройшли роки, я і сьогодні отримую 16%, а він, як і раніше, отримує 6%.

Я б сказав, що найбільш важким в тому, що стосується створення багатства, є необхідність бути чесним із самим собою, та прагнення не злитися з натовпом. На ринку, звичайно, саме натовп мало в чому орієнтується, і саме натовп ринок підминає під себе. Якщо є перспектива великої угоди, з натовпу її не вгледіти. Прогавивши одну операцію, люди шукають нову. Висловлюючись мовою серверів, людям треба чекати іншу хвилю. Люди, які поспішають і ловлять хвилю пізно, звичайно зазнають невдачі.

Розумні інвестори на ринку не метушаться. Якщо вони пропускають хвилю, вони шукають наступну, уважно відстежуючи ситуацію. Чому це важко для більшості інвесторів, так це тому, що покупка чогось, не дуже популярного, лякає їх. Боязкі інвестори, як вівці, рухаються разом з натовпом. Або ж їх охоплює жадібність, коли мудрі інвестори вже витягли свій прибуток і рухаються далі. Мудрі інвестори купують інвестицію, коли вона не популярна. Вони знають, що їх прибуток створюється, коли вони купують, а не тоді, коли продають. Вони терпляче чекають моменту. Як я вже сказав, вони не метушаться на ринку. Мудрі інвестори завжди напоготові, в очікуванні наступної великої хвилі.

Вся справа у володінні інформацією. Є легальні шляхи отримання інформації і є нелегальні. Але так, чи інакше, без інформації не обійтися. Головне, на скільки далекі ви від джерела інформації. Причина, по якій ви хочете мати багатих друзів, близьких до інформації, в тому, що там, де інформація, там і гроші робляться. Гроші робляться на інформації. Ви хочете почути про наступне бумі, готуйтеся до нього. Я не раджу збирати інформацію нелегальним шляхом, але чим швидше ви дізнаєтесь те, що потрібно, тим вище будуть ваші шанси отримати прибуток з мінімальним ризиком. Ось для чого і потрібні друзі. В цьому і проявляється фінансова розумність.

4, Опануйте однією формулою, а потім вивчіть нову формулу. Навчіться робити це швидко, тому що в цьому буде ваша сила. Для того, щоб зробити хліб, кожен пекар користується рецептом, хай і збереженим в його пам'яті. Це правило поширюється і на заробляння грошей. А гроші, до речі, часто називають «тестом».

Багато хто з нас чули приказку «Ви-то, що ви їсте». Я кілька переінакшують її. Я кажу: «Ви стаєте тим, що ви вчите». Іншими словами, потрібно акуратно ставитися до того, що ви вчите, і чому ви вчитеся, бо ваш розум скроїти вас за зразком тих знань, які ви ж в пего закладаєте. Якщо ви вчитеся професійно готувати їжу, значить ви зрозуміло, знаєте, до чого прагнете. Ви бажаєте стати кухарем. Пропадає бажання бути кухарем, отже, вам потрібно вчитися іншої професії. Припустимо, шкільного вчителя. Навчившись вчителювати, ви, зрозуміло, стаєте вчителем. І так далі обдумано обирайте справа, якій станете вчитися.

Коли доходить до грошей, маси, переважно, користуються тією основною формулою, яку винесли зі школи. А, саме - ра-бота на гроші. У всьому світі простежується одна домінуюча формула, якою керуються мільйони людей: вони піднімаються, йдуть на роботу, заробляють гроші, сплачують рахунки, балансують з чековими книжками, купують якісь цінні папери і знову повертаються до роботи. Це основна формула мільйонів людей або їх рецепт. Якщо люди втомлюються від того, чим займаються, або недостатньо заробляють даною професією, вони просто коректують формулу, користуючись якою, заробляють гроші.

Давним-давно, коли мені було 26 років, я відвідував курси, що називалися «Як купувати нерухомість, яку заклали без права викупу». Відповідну формулу я вивчив. Залишалося лише пустити її в справу. На цій стадії більшість людей і зупиняються. Протягом трьох років, працюючи в корпорації «Ксерокс», я витрачав свій вільний час, навчаючись опановувати мистецтвом покупки нерухомості, закладеної без права викупу. Я заробив кілька мільйонів доларів, скориставшись засвоєної формулою, а сьогодні цією справою неквапливо займаються багато інших людей.

Після того, як я опанував даної формулою, я почав пошуки інших формул. Іноді я не міг прямо скористатися інформацією, яку отримав на якихось заняттях, але було корисним і те, що я постійно дізнавався щось нове.

Я відвідував заняття, де вчили вміло торгувати, ходив па заняття, де вчили продавати окремі групи товарів. Іноді я опинявся не в своїй тарілці, будучи в одній кімнаті з людьми, що мали докторський ступінь в галузі ядерної фізики або в галузі космічних технологій. Відвідуючи різні курси навчання, я дізнавався багато того, що зробило мої інвестиції на фондовій біржі і інвестиції в нерухомість більш осмисленими і прибутковими.

У більшості коледжів з дворічним курсом і державних коледжів проводяться заняття з фінансового планування і з питання традиційних інвестицій. Зацікавленим людям зовсім не погано з цього починати.

Я завжди шукаю найбільш продуктивну формулу. Ось чому я, досить регулярно, заробляю за день більше, ніж багато люди заробляють за все життя.

Обмовлюся ось ще про що. У сучасному, швидко з-мінливому світі, важливо не те, що ви знаєте, тому що знання швидко застарівають. Важлива швидкість, з якою ви щось засвоюєте. Вміти це робити найбільш важливо. Безцінний це дар знаходити більш продуктивні формули - рецепти, якщо хочете, для заробляючи-ня грошей. Багато працювати на гроші - формула застаріла і примітивна.

5. Заплатіть спочатку себе. Даний крок вимагає сильної самодисципліни. Якщо ви не можете мати контроль над собою, не намагайтеся розбагатіти. Якщо є потреба навчитися самоконтролю, можете послужити якийсь час в армії, або пройти через релігійний орден. Немає сенсу інвестувати, заробляти гроші і тринькати їх. Саме відсутність самодисципліни призводить до того, що більшість людей, які виграли в лотерею мільйони, людей швидко розоряються. Саме відсутність самодисципліни призводить до того, що люди, які отримали підвищення на службі, негайно йдуть і купують нову машину, або відправляються в круїз.

Важко сказати, який з 10 кроків найбільш важливий. Але з усіх кроків, цим кроком, ймовірно, опанувати найважче, якщо даний крок ніколи не брався до уваги раніше. Я б ризикнув сказати, що, саме, відсутність особистої самодисципліни - головний відмітний фактор між багатими людьми, бідними і середнім класом.

Люди, що мають занижену самооцінку і не терплять фінансового тиску, можуть ніколи не стати багатими. Як я вже говорив, один з уроків, якому я навчився у багатого батька, полягав в тому, що світ не залишить людей в спокої, буде постійно їх розштовхувати. Світ не залишає у спокої людей, не тому, що він жорсткий, а тому, що людям не вистачає внутрішнього самоконтролю і дисципліни. Люди, яким не дістає внутрішньої сили духу, часто стають жертвами тих, хто має самодисципліну.

На заняттях по бізнесу, які я веду, я постійно нагадую людям, щоб вони фокусувалися не на своїй продукції або свої послуги, а на розвитку управлінських навичок. Три найбільш важливих управлінських навичок необхідні для початку свого власного бізнесу: