Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роберт Т.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
340.29 Кб
Скачать

1. Управління грошовим потоком (рухом готівки).

2. Управління людьми.

3. Управління особистим часом.

Я б сказав, що дані 3 управлінських навичок застосовні до чого завгодно. Вони позначаються на образі вашого життя, як особистості, як члена родини, як учасника бізнесу, благодійної організації, як жителя міста та громадянина нації.

Кожен з цих навичок посилюється оволодінням самодисципліною. А в плані самодисципліни я на повному серйозі і кажу «заплатите спочатку собі».

Вираз «заплатите спочатку собі» взято з книги Джорджа Классена «Найбагатша людина Вавилону». Були продані мільйони екземплярів цієї книги. Але, в той час як мільйони людей лише часто вимовляють дане потужне вираження, тільки деякі йдуть даного раді. Як я говорив, фінансова грамотність дозволяє комусь читати цифри, а цифри дають реальну картину того, що відбувається. Поглянувши на чийсь персональний рахунок про прибутки і збитки та баланс, я можу легко сказати, вдаються люди на практиці до вираження «заплатите спочатку собі».

Реальна картина коштує тисячі слів. Давайте знову порівняємо звіти про прибутки і збитки тих людей, які платять спочатку себе і інших людей, не роблять цього.

Вивчіть діаграми № 1 та № 2 і зверніть увагу, якщо можете на їх особливості. Вся справа в розумінні руху готівки, що дає картину того, що відбувається. Більшість людей дивляться на цифри і не розуміють, про що вони говорять. Якщо ви можете вірно почати розуміти силу руху грошової готівки, ви скоро зрозумієте, що не в порядку з картинкою № 2 на іншій сторінці або чому 90% з більшості людей вколюють все своє життя і потребують урядової підтримки, такий як соціальне забезпечення, тоді, когд'а вони більше не в змозі працювати.

Розумієте, про що я? Діаграма зверху відображає дії людини, який платить собі спочатку. Кожен місяць такі люди поміщають гроші в графу «актив», перш ніж виплатять свої щомісячні витрати. Хоча мільйони людей прочитали книгу Классена і розуміють слова «заплатите спочатку собі», насправді вони платять собі в останню чергу.

Я майже чую улюлюкання від тих з вас, хто щиро вірить, що в першу чергу треба оплачувати свої рахунки. І я можу чути всіх «відповідальних» людей, які оплачують свої рахунки вчасно. Я не хочу сказати, що слід бути безвідповідальним і не оплачувати рахунки. Все, що я хочу сказати, робіть те, що говорить книга - «заплатите спочатку собі». І діаграма № I - представляє даний вираз у дії, а не подальша діаграма № 2.

У нас з дружиною є багато бухгалтерів, бухгалтерів-експертів і банкірів мають проблеми з підходом до вираження «заплатите спочатку собі». Причина ж у тому, що ці фінансові професіонали фактично роблять те ж, що і більшість людей, а саме:

платять собі в останню чергу. Вони платять комусь ще в першу чергу. Були дні в моєму житті, коли, з якоїсь причини, мій грошовий потік був набагато менше, ніж мої рахунки. І, все одно, я платив спочатку себе. Мої бухгалтер і бухгалтер-експерт волали в паніці: «скоро до нас доберуться. Податкове управління засуне вас в тюрму. Ви зруйнуєте кредит довіри до себе. Нам вирубають електрику ». А я, все одно платив спочатку себе.

«Чому?» - Запитаєте ви. Відповідь ви знайдете в книзі «Найбагатша людина Вавилону». Справа в силі самодисципліни і силі внутрішнього духу, справа в силі волі. Як пояснював мені мій багатий батько, в той перший місяць, коли я на нього працював, більшість людей дозволяють світу штовхати їх з усіх сторін. Складальник боргових зобов'язань дзвонить, і ви платите по боргах. Тобто ви платите, але не себе. Продавець каже: «Хвилинку, запишу на ваш рахунок».

Ваш агент по операціях з нерухомістю говорить вам:

«Давайте. Давайте, уряд надасть вам податкові пільги на ваш дім ». Ось про що книга Классена, в дійсності. Вона про те, що розбагатіти можна, лише пішовши проти течії. Можна не бути слабкою людиною. Але коли справа доходить до грошей, багато людей дають слабину.

Я не кажу - бути безвідповідальним. Я не маю великого боргу за кредитними картками, тому що хочу платити собі в першу чергу. Причина, по якій я мінімізують свій прибуток в тому, що я не хочу ділитися свій прибутком з урядом. Ось чому, для тих з вас хто подивився відеокасету «Секрети багатих», моя прибуток випливає з графи «актив» через корпорацію «Невада». Якщо я працюю на гроші, уряд їх забирає.

Хоча я оплачую свої рахунки в останню чергу, я досить проникливий у фінансовому плані, щоб не опинитися у важкому фінансовому становищі. Я не люблю споживчий борг. Я фактично маю фінансові зобов'язання, які вище, ніж у 99% населення, за я не плачу по ним, інші люди платять за моїми зобов'язаннями. Їх називають орендарями. Правило № 1 в системі «заплатите спочатку собі» - не залазити в борги. Хоча я оплачую свої рахунки в останню чергу, але з певних маленьких неважливих рахунків, я проводжу оплату.

Правило № 2 в системі «заплатите собі в першу чергу» зводиться до того, що коли я зрідка відчуваю брак коштів я все одно плачу собі в першу чергу. Я даю можливість кредиторам і навіть уряду покричати. Мені подобається, коли на мене насідають. Чому? Тому, що ті хлопці роблять мені послугу. Вони надихають мене йти і створювати більше грошей. І так, я плачу собі в першу чергу, інвестую гроші і дозволяю кредиторам волати. В принципі, кредитори все одно отримують своє. Ми з дружиною маємо відмінний кредит. Ми тільки не піддаємося тиску і витрачаємо наші заощадження або високоліквідні акції, щоб заплатити за споживчим боргу. Хоча це і не надто розумно у фінансовому відношенні.

Підіб'ємо підсумок:

1. Не перевантажуйте себе великими боргами, за якими мають платити. Тримайте витрати на низькому рівні. Формуйте свій актив в першу чергу. Потім купуйте більшої будинок або хорошу машину. Не втягуйте в «щурячі перегони», це - не розумно.

2. Коли ви відчуваєте брак у засобах, не поступайтеся тиску і не лізьте в свої заощадження або інвестиції. Скористайтеся тиском, щоб надихнути свій фінансовий геній намацати шляхи заробляння більшої кількості грошей, а потім оплачуйте свої рахунки. Дотримуйтеся даних рад і ви розвинете вміння заробляти більше грошей і поліпшите свій фінансовий інтелект.

Я багато разів опинявся в складній фінансовій ситуації і користувався своїм інтелектом, щоб створювати більше прибутку, в той час, коли мені доводилося стійко захищати свої активи в графі «актив».

Мій бухгалтер волав і пірнав в укриття, а я немов хороший солдат, захищав свій форт, форт «Актив».

Бідні люди мають і звички бідних. Загальна погана звичка невинно називається «занурення в заощадження». Багаті знають, що заощадження використовуються тільки для того, щоб створювати більше грошей, а не для того, щоб оплачувати рахунки.

Я знаю, що це звучить жорстко, але як я говорив, якщо ви всередині заслабкі, мир буде завжди штовхати вас з усіх боків.

Якщо вам не подобається фінансовий тиск, тоді шукайте ту формулу, яка стане працювати на вас. Гарна формула урізати витрати, покласти свої гроші в банк, купувати надійні цінні папери, платити більше прибуткового податку, ніж повинні були б, стати твердим середняком. Але ця формула руйнує правило «заплати собі в першу чергу».

Дане правило не штовхає на самопожертву або на фінансову помірність. Воно не означає заплатити собі в першу чергу і голодувати. Від життя треба отримувати радість. Якщо ви призвете свій фінансовий геній, ви зможете мати всі життєві блага. Стати багатими і оплачувати рахунки, не позбавляючи себе переваг хорошого життя. Це і є фінансова розумність.

6. Платіть своїм брокерам добре. Це хороший рада. Я часто бачу людей, що встановлюють перед своїм будинком оголошення, де говориться, що будинок продається власником. Або я часто бачу на екрані телевізора сьогодні багато людей, які бажають бути вексельними маклерами, що займаються обліковими операціями.

Мій багатий батько вважав, що професіоналам треба платити ДОБРЕ, і я поступаю також. Сьогодні я маю дорогих адвокатів, бухгалтерів-експертів, брокерів, що займаються нерухомістю і біржових брокерів. Чому? Тому що, якщо люди - професіонали, їх робота повинна приносити вам гроші. І чим більше грошей вони заробляють, тим більше грошей я заробляю.

Ми живемо у вік інформації. Інформація - безцінна. Хороший брокер повинен забезпечувати вас інформацією, так само як і давати корисні поради. У мене є кілька брокерів, які прагнуть робити це для мене. Деякі мої брокери вчили мене, що робити, коли я мав мало грошей або зовсім не мав грошей і я до сих пір працюю з ними.

Скільки я плачу брокеру - дрібниця, порівняно з тим, які гроші я можу заробити, завдяки інформації, якою він мене забезпечує. Я люблю, коли мій брокер по операціях з нерухомістю або біржовий брокер заробляють багато грошей. Тому що, це зазвичай означає, що я заробив багато грошей.

Хороший брокер економить мій час, на додаток до зарабати-ванію мені грошей, як тоді, коли б я придбав шматок невикористаної землі за 9000 $ і продав би його негайно за 25000 $, завдяки чому зміг би купити мій «Порше» швидше.

Брокер - ваші очі і вуха на Біржі. Брокери знаходяться на Біржі кожен день, тому мені там кожен день не потрібно бувати. Я краще в гольф пограю.

Я вважаю, що люди, які самостійно продають свій будинок, мабуть, не дуже цінують свій час. Чому б мені хотіти заощадити кілька баксів, тоді як, я міг би використовувати час витрачений на продаж будинку, на те, щоб заробити більше грошей або провести його з тими, кого люблю? Я знаходжу кумедним те, що так багато бідних людей і представників середнього класу наполегливо «дають на чай» 15-20% від заплаченої суми, в ресторані, навіть за погане обслуговування і скаржаться на те, що треба платити брокерові 3-7%. Їм подобатися «давати на чай» в графі «витрати» і проявляти нерозумну економію, по відношенню до людей в графі «актив». Це безрозсудно з фінансової точки зору.

Всі брокери - люди різні. На жаль, більшість брокерів - пересічні продавці. Я б сказав, що торговці нерухомістю знаходяться в найгіршому становищі. Вони продають нерухомість, а самі володіють незначною нерухомістю, або ж зовсім не володіють нею. Є величезна різниця між брокером, який продає будинки і брокером, який продає інвестиції. І те ж саме стосується брокерів, що займаються операціями з акціями, облігаціями, цінними паперами, зі страховкою, які самі себе називають фінансовими плановиками. Як і в казці. Ви перецелуете багато жаб, щоб знайти одну принцесу. І пам'ятайте стару приказку: «Ніколи не питайте продавця енциклопедій, чи не потрібна енциклопедія йому».

Коли я розмовляю з будь-якими добре оплачуваними професіоналами, я спочатку з'ясовую якою кількістю власності або акцій вони особисто володіють, і які відсотки вони сплачують по податках. Такі ж бесіди я проводжу зі своїм юристом, які займаються податками і зі своїм бухгалтером-експертом. У мене є бухгалтер-експерт, яка займається своїм власним бізнесом. Її професія - бухгалтерський облік, а її бізнес - нерухомість. А колись у мене був бухгалтер-експерт, який займався малим бізнесом, але не мав ніякої нерухомості. З часом я відмовився від його послуг.

Знайдіть брокера, який пропускає ваші інтереси через своє серце. Знайдуться і брокери, які не пошкодують часу на ваше навчання і стануть вашим найкращим знайденим активом. Лише будьте з ними чесними, і вони дадуть відповідь вам тим же. Якщо все, про що ви зможете думати, це як би урізати їх комісійні, люди навряд чи захочуть співпрацювати з вами. Це - елементарна логіка.

Як я раніше говорив, один з управлінських навичок-управління людьми. Багато людей керують лише тими, кого вважають дурнішими себе, над ким мають владу, звичайно це - їхні підлеглі. Багато середні менеджери так і залишаються середніми, терплячи невдачі у службовій кар'єрі, тому що, вони знають, як працювати з людьми під собою, але не знають, як працювати з людьми над собою. Важливо вміти управляти тими людьми і добре платити тим людям, які краще за вас розбираються в деяких технічних питаннях. Ось чому компанії мають рада директорів. І вам це необхідно. В цьому і проявляється фінансова розумність.

7. Будьте «індіанським дарувальником». Я кажу про вміння отримувати щось задарма. Коли перші білі поселенці припливли до Америки, вони були збентежені звичаями, які мали деякі американські індіанці. Наприклад, якщо поселенцеві було холодно, індіанець давав йому ковдру. Помилково прийнявши ковдру за подарунок, поселенець часто бував скривдженим, коли індіанець просив віддати ковдру назад.

Індіанці теж засмучувалися коли розуміли, що поселенці не хотіли повертати ковдру. Ось звідки й пішло слово «індіанський дарувальник». Просте міжкультурне непорозуміння.

У світі графи «актив» бути «індіанським дарувальником» важливо для отримання багатства. Перше питання досвідченого інвестора буває такий: «Як швидко я поверну назад свої гроші?» Такі інвестори так само хочуть знати, що вони отримують безкоштовно, а це є частиною угоди. Ось чому прибуток на інвестований капітал так важлива.

Наприклад, я знайшов маленький кондомініум, в декількох кварталах від місця, де живу сам, який був закладений і не міг бути викуплений. Банк хотів 60000 $, а запропонував ціну в 50000 $, на що банк погодився, тому що, разом з моєю ціною був пред'явлений чек касира банку на 50000 $. Вони зрозуміли, що я був налаштований рішуче. Багато інвесторів сказали б, чи не занадто багато готівки ти вкладаєш в угоду? Чи не краще б було взяти позику під угоду? Моя відповідь - тільки не в даному випадку. Моя інвестиційна компанія використовує цей кондомініум для здачі в оренду на зимові місяці, коли «снігові пташки» приїжджають до Арізони і орендують приміщення за 2500 $ в місяць на 4 місяці на рік. За оренду приміщення в мертвий сезон плата становить 1000 $ в місяць. Я повернув свої гроші менше, ніж за 3 роки. Сьогодні я продовжую володіти цим активом, качає для мене гроші, з року в рік.

Те ж саме відбувається і з акціями. Часто мій брокер телефонує мені і рекомендує вкласти пристойні гроші в акції компанії яка, за його передчуттю, ось-ось зробить скачок до успіху, що підвищить її акції в ціні, наприклад, оголосить про нову продукцію. Я починаю вкладати гроші в акції компанії, поки вони ростуть в ціні, роблячи це десь протягом місяця. Потім я забираю своє початкове капіталовкладення з даного бізнесу і припиняю хвилюватися про коливання ринку, тому що я повернув своє початкове капіталовкладення і готовий працювати з іншим активом. І так, мої гроші вкладені, а потім повернені, і я володію активом, що було технічно безкоштовно.

Дійсно, трапляється, я втрачаю гроші. Але я оперую грошима, які можу дозволити собі втратити. Я б сказав, що, в середньому, на 10 інвестицій, по 2-3 інвестицій я повертаю гроші з прибутком, тоді як 5-6 інвестицій нічого не приносять, а 2-3 інвестиції взагалі втрачаються. Я обмежую свої втрати лише тими грошима, якими оперую в даному випадку.

Люди, які ненавидять ризик, поміщають гроші в банк. Зрештою, мати заощадження краще, ніж не мати жодних заощаджень. Але на те, що заробити щось на вкладених в банк гроші, йде значний час, а в багатьох випадках це вам чогось коштує.

На кожну з моїх інвестицій має бути щось безкоштовне. Кондомініум, мінісклад, шматок незайнятої землі, будинок, запас акцій, офіс. Тут повинен бути обмежений ризик або ідея з малим ризиком. Є книги, присвячені виключно даного предмету, на яких я тут не стану зупинятися. Рей Крок засновник Макдональдс, продавав гамбургеровие франчайзи. Не тому, що любив гамбургери, а тому, що хотів нерухомість під франчайзом безкоштовно.

Мудрі інвестори повинні прагнути до більшого, ніж прибуток на інвестований капітал, я говорю про актив, який ви отримуєте безкоштовно, лише тільки повертаєте своє початкове капіталовкладення. Це і є фінансова розумність.

8. Актив приносить предмети розкоші. Сила людини в її вмінні зосередитися на чомусь. Дитина одного мого знайомого має огидну звичку не економити гроші. Йому щойно стукнуло 16, і він загорівся бажанням отримати свою власну машину. У нього є і привід, що полягає в тому, що батьки всіх його друзів вже розщедрилися на машини для своїх чад. Дитина мого знайомого захотів залізти в свої заощадження і скористатися ними для початкового внеску. Ось тоді, мій знайомий і зателефонував мені.

«Ти думаєш, я повинен дозволити йому зробити це, а може мені поступити, як інші батьки роблять, та просто купити йому машину?» - Запитав він.

На що я відповів: «Це могло б полегшити тиск на тебе на якийсь час, але який урок він виніс би з цієї ситуації на майбутнє? Можеш ти скористатися цим бажанням володіти машиною і надихнути свого сина чомусь навчитися? »На цьому розмова обірвалася.

Два місяці по тому я знову розговорився з тим своїм знайомим на тему машини. «Ну що, є у сина нова машини?» - Запитав я.

«Ні-Але я дав йому 3000 $ на машину. Я сказав йому, щоб він скористався моїми грошима, замість його грошей, відкладених на коледж ».

«Це щедро з твоєї сторони» - сказав я. «Та не так вже щедро. Та й частини грошей вже немає. Я пішов твоїй пораді використовувати сильне бажання сина придбати машину і направити енергію його бажання так, щоб він зміг чогось навчитися ».

«Ну, і що ви зробили?» - Запитав я.

«Спочатку ми, як слід, пограли в твою гру« САSHFLOW »в черговий раз. Граючи, ми з сином довго дискутували, як розумніше користуватися грошима. Потім я подарував йому підписку на «Уолл Стріт Джорнел» і кілька книг про фондову біржу.

«А потім, що?» - Запитав я. «Що з цього вийшло?»

«Я сказав, що 3000 $ - його, але йому не обов'язково було все гроші витрачати на покупку машини. Він міг би скористатися грошима, щоб купити і продати акції, знайти свого власного біржового брокера, і, одного разу він би заробив 6000 $, вклавши в акції свій 3000 $, а з тих 6000 $ - 3000 $ пішли б на покупку машини і 3000 $ були б відкладені на навчання в коледжі ». «Ну і які результати?» - Запитав я

«На самому початку синові пощастило дещо підзаробити, але через кілька днів він втратив все, що добув. Зате він, дійсно, відчув інтерес до бізнесу. На сьогоднішній день, я думаю, пару тисяч він використовував, але його інтерес не слабшає. Він перечитав усі книги, які я йому купив і відправився в бібліотеку, щоб взяти ще книг про бізнес. Він жадібно читає «Уолл Стріт Джорнел», відстежує показники ділової активності і дивиться CNBC замість МТV. У нього залишилося лише тисяча доларів, але його інтерес і знання ростуть і ростуть. Він знає, що якщо втратить всі гроші, йому ще два роки доведеться ходити на своїх двох. Але, здається, його це абсолютно не турбує. По-моєму, він зовсім втратив інтерес до придбання машини, бо знайшов те, що привертає його набагато більше ».

«А що станеться, якщо він все ж втратить всі гроші?»-Запитав я.

«Раз вже ми встали на цей шлях, ми пройдемо його. Хай вже краще він втратить все зараз, ніж доживе до наших днів, ризикуючи в нашому віці втратити все. І. крім того, ці 3000 $-кращі гроші, витрачені коли-небудь мною на його освіту. Те, чому він навчиться, буде служити йому все його життя і напевно, він більш уважно ставитиметься до влади грошей. Я вважаю, що він припинив кидати гроші на вітер.

Як я сказав у розділі «Заплати собі спочатку», якщо людина не може опанувати силою самодисципліни, краще для нього не намагатися розбагатіти в той час, як процес нарощування руху готівки з графи «актив» теоретично легкий, потрібна напруга розумових сил для розумного напрямки грошей, що і є складним. Завдяки зовнішнім спокусам, куди простіше в сучасному споживацькому світі спустити гроші через графу «витрати». Через слабку внутрішньої сили духу, гроші йдуть по шляхах найменшого опору. В цьому і є причина бідності і фінансових невдач.

Я дав безліч прикладів фінансової мудрості, а в цьому випадку мова йде про вміння так направляти гроші, щоб заробляти ще більше грошей

Якби ми дали сотні людей по 10000 $ на початку року, я міг би сказати, що чекає їх в кінці року:

• у 80% нічого не залишилося б. Фактично, цим люди влізли б у великий борг, зробивши початковий внесок за нову машину, холодильник, телевізор, відео, витративши гроші на розваги.

• 16% збільшили б ці 10000 $ на 5-10%.

• 4% збільшили б дані гроші до 20000 $ або до

мільйонів.

Ми йдемо вчитися, щоб опанувати якийсь професією, але так ми можемо працювати на гроші. Я вважаю, що надзвичайно важливо навчитися тому, як змусити гроші працювати на себе.

Я люблю свої предмети розкоші не менше за інших. Але справа в тому, що деякі люди купують предмети розкоші в кредит. Вони поводяться так само, як сусіди, потрапляючи в пастку. Коли я хотів купити «Порше», мені простіше за все, було б подзвонити своєму банкірові та отримати позику. Але замість цього, тобто замість того, щоб сфокусуватися на графі «пасив», я вирішив сфокусуватися на графі «актив».

Як правило, я використав своє бажання витрачати кошти, на те, щоб надихати і мотивувати свій фінансовий геній інвестувати.

А сьогодні занадто часто ми фокусуємося на запозиченні грошей, щоб отримати бажані речі, замість того, щоб фокусуватися на створенні грошей. Але запозичувати гроші, завжди легше, ніж віддавати їх. Ця погана звичка тяжіє над усіма нами і нашою нацією. Пам'ятайте, що легкий шлях часто стає важким, а важкий шлях - легким.

Чим раніше ви зможете навчити себе і тих, кого любите, як стати господарями грошей, тим краще. Гроші - велика сила. На жаль, люди використовують силу грошей проти себе. Якщо ваша фінансова мудрість на низькому рівні, гроші стануть підганяти вами. Гроші будуть розумніші вас. А якщо гроші будуть розумнішими вас, ви будете працювати на них все своє життя.

Щоб бути господарем грошей, вам слід бути розумніше їх. Тоді гроші підкоряться вам, стануть робити те, що вам потрібно. Замість того, щоб бути рабом грошей, ви станете їх господарем. Це і є фінансова мудрість.

9. Потреба в героях: сила міфу. Коли я був дитиною, я сильно захоплювався Віллі Мейсом, Хенком Аароном, Йоги Бера. Вони були моїми героями. Як дитина, що грав у молодшій лізі, я хотів бути схожим на них. Я колекціонував їх бейсбольні картки. Я хотів знати про них все. Я знав, яке місце займають вони в бейсболі, знав їхні спортивні показники і рейтинг, знав, скільки їм платять, знав як вони піднялися з нижчої ліги у вищу. Я хотів знати про них все, тому що хотів бути схожим на них. Кожен раз, коли я 9-10 річний хлопчисько брав в руки біту, грав на першій базі, був кетчером, це був ніби не я. Я був Йоги або Хенком. Це - один з найбільш сильних шляхів навчання, який ми часто втрачаємо, стаючи дорослими, ми втрачаємо наших героїв. Ми втрачаємо нашу наївність.

Сьогодні я іноді спостерігаю за підлітками, що грають в баскетбол, недалеко від мого будинку. На корті вони вже не маленькі Джонні, вони - Майкл Джордан, Сери Чарльз або Клайд. Наслідування своїм героям, змагання зі своїми героями, може багато чому навчити. І ось чому, коли хтось, типу О. Дж. Сімпсо-на, грає невдало, піднімається такий крик.

Мова йде про щось більше, ніж суд трибун. Мова йде про втрату героя, того, на чиєму прикладі люди росли, на кого рівнялися і па кого хотіли бути схожим. І раптом пелена спадає з наших очей.

З віком з'являються нові герої. Мої нинішні герої-такі гравці в гольф, як Пітер Джейкобс, Фред Каплз і Тайгер Вудз. Я наслідую їх згвинтив і намагаюся прочитати про них все, що зможу. У мене, також, є такі герої, як: Дональд Трамп, Уоррен Баффет, Пітер Лінч, Джордж Сорос і Джим Роджерс. Сьогодні я знаю все про цих людей, як колись знав все про своїх бейсбольних кумирах. В операціях з інвестиціями я поступаю також, як і Уоррен Баффет і читаю все, що можу про його точці зору на ринок. Я читаю книгу Пітера Лінча, щоб зрозуміти, які акції краще він. І я читаю про Дональда Трампа, намагаючись дізнатися, як він продає і здійснює угоди.

Як я не був самим собою, наближаючись до бите, так і в той момент, коли я на ринку або обговорюю угоду, я, підсвідомо дію в стилі Трампа. Коли я аналізую ситуацію на ринку, я дивлюся на неї, як би очима Пітера Лінча. Маючи героїв, ми проникаємо в основу основ.

Герої роблять більше, ніж просто надихають нас. Завдяки їм, ми простіше дивимося на речі. А те, що досвід героїв допомагає нам простіше дивитися на речі, переконує нас прагнути бути схожим на своїх героїв. «Якщо вони можуть зробити це, то і я зможу».

Коли доходить до інвестування, багато людей стикаються з непереборними проблемами. А їм би слід було знайти героїв, які допомогли б їм розібратися з труднощами.

10. Давайте і вам дається: сила дає. Обидва моїх батька були вчителями. Багатий батько дав мені урок, який я проніс через усе своє життя, урок, який полягав в тому, що необхідно було бути щедрим або дає. Мій освічений батько віддавав багато часу і знань, але майже ніколи не давав грошей. Як я згадував, він зазвичай говорив, що дав би грошей, якби мав зайві. Звичайно, зайвих грошей майже ніколи не було.

Мій багатий батько віддавав гроші, так само, як і знання. Він твердо вірив у необхідність віддавати. Він завжди говорив: «Якщо ти чогось хочеш, тобі спочатку потрібно віддати». Коли йому не вистачало грошей, він просто давав гроші на свою церкву або на благодійність.

Якби я міг залишити собі одну єдину ідею, то вона була б такою: всякий раз, коли тобі чогось не вистачає, або ти в чомусь потребуєш, дай те, що ти хочеш спочатку, і тобі дається сторицею. Це стосується всього: грошей, посмішки, любові, дружби. Я знаю, що часто людина хоче віддавати в останню чергу, але я віддавав, і це завжди допомагало мені. Я абсолютно переконаний, що принцип оборотності реально діє і я даю те, що хочу отримати.

Я хочу грошей, і я даю гроші, які повертаються до мене Б тисячекратном розмірі. Я хочу здійснити продаж і я допомагаю комусь ще щось продати, і до мене приходить удача в продажу. Я хочу контактів, і я допомагаю комусь ще встановити контакти і як в казці, контакти приходять і до мене. Давним-давно я чув приказку, в якій говорилося: «Богу не потрібно отримувати, але людям потрібно віддавати».

Мій багатий батько часто говорив, «Бідні люди більш жадібні, ніж багаті люди». Він пояснював, що якщо людина - багатий, він дає людям те, що їм потрібно. Все своє життя, коли б я не відчував потребу або нестачу в грошах, потреба в чиїйсь допомоги я, знав в глибині душі, що мені необхідно, вирішував віддати це спочатку. І те, що я давав, завжди поверталося до мене.

Мені пригадується розповідь про хлопця, що сидить з дровами в руках. в холодну, морозну ніч, який кричить на велику піч:

«Коли ти даси мені трішки тепла, тоді я покладу в тебе трохи дров». Коли доходить до грошей, любові, щастя, торгових угод і контактів все, що вам потрібно пам'ятати - це віддати спочатку те, що ви бажаєте отримати і до вас повернеться в сто крат більше. Часто навіть процес роздуми про те, що я хочу, і що я міг дати те, чого хочу сам, комусь ще, приносить мені щедру винагороду. Коли я бачу, що люди не посміхаються мені, я просто починаю посміхатися і говорити їм «привіт» і як за помахом чарівної палички, навколо мене з'являється більше усміхнених людей. Виходить так, що світ, як дзеркало відображає вас.

Я вірю в те, що людина отримує те, що віддає. Я виявив, що чим більше щиро я навчаю тих, хто хоче чогось навчитися, тим більшому вчуся я сам. Якщо ви хочете дізнатися про гроші більше, навчіть розуміти, що таке гроші, когось ще, У вас з'являться нові ідеї щодо грошей, ви станете краще розуміти, як вони працюють.

Бувають часи, коли я даю, але нічого не отримую назад або ж отримую не те, на що розраховував. При найближчому розгляді я бачу, що в подібних випадках я часто даю, щоб отримувати замість того, щоб безкорисливо давати.

Мій батько вчив вчителів і став наставником для вчителів. Мій багатий батько завжди вчив молодих людей, як слід займатися бізнесом, з його точки зору. Щедро ділячись з іншими тим, що знали самі, обидва моїх батька ставали ще мудрішими.

Є сили в цьому світі, які значно розумніше нас. Можна у всьому покладатися тільки на себе, але за допомогою цих сил вам буде легше чогось добитися. Все, що вам потрібно, так це щедро ділитися з людьми тим, що ви маєте і ці сили будуть щедрі з вами.