Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роберт Т.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
340.29 Кб
Скачать

«Бідні і середній клас працюють заради грошей». «Багаті змушують гроші працювати на себе».

У той яскраве суботній ранок, я дізнався зовсім іншу точку зору, яка розходилася з тим, чого вчив мене батько. В 9 років я почав усвідомлювати, що обидва батька хотіли мене вчити, але вчити різних речей. Мій високоосвічений батько рекомендував мені робити те, що робив він. «Синку, я хочу, щоб ти багато вчився, отримав хороші знання, що допоможуть знайти надійну, безпечну роботу у великій компанії. Ти переконаєшся, що це дуже вигідно ». Мій багатий батько хотів, щоб я дізнався, як працюють гроші, щоб я міг змусити їх працювати на себе. Саме це вело мене все життя, а не шкільні знання.

Мій багатий батько продовжив мій перший урок: «Я радий, що ти розсердився, працюючи за 10 центів на годину. Якби ти не розсердився і задовольнявся б тим, що маєш, я би мав тобі сказати, що не можу вчити тебе. Розумієш, справжнє вчення вимагає енергії, пристрасті, невгамовного бажання. Гнів - значна частина цієї формули, гнів і любов об'єднуються в пристрасть. Коли доходить до грошей більшість людей бажає діяти напевно, бути в безпеці. Пристрасть не направляє їх. Це робить страх ».

«Це тому вони задовольняються низькою зарплатою?» - Запитав я. «Так» - відповів багатий батько. «Деякі люди стверджують, що я експлуатую своїх працівників, бо не плачу їм стільки ж, скільки платять на цукрових плантації, або платить уряд. Я ж кажу - люди самі себе експлуатують, їх страх висить над ними ».

«Але хіба ви не розумієте, що повинні їм платити більше?». «Нічого я не винен. І, крім того, більша кількість грошей проблем не вирішує. Подивися на свого батька. Він заробляє багато грошей, а все не може оплатити свої рахунки. Більшість людей якщо їм дати більше грошей тільки глибше залізають в борги ».

«Ось чому 10 центів на годину» - сказав я, посміхаючись. «Це частина мого уроку».

«Абсолютно правильно» - засміявся багатий батько. «Розумієш, твій батько вчився і отримав чудову освіту, тому зміг знайти високооплачувану роботу. Ну і що? А проблеми грошові зберігаються, тому що він нічого не знав про гроші в школі. На довершення всього, він вірить в те, що треба працювати на гроші, заради грошей ». «А ви - ні?» - Запитав я. «Ну, не зовсім» - сказав багатий батько. «Якщо ти хочеш навчитися працювати на гроші, тоді залишайся в школі. Це чудове місце, щоб навчитися це робити. Але, якщо ти хочеш навчитися, як змусити гроші працювати на тебе, тоді я навчу тебе цього, якщо ти сам хочеш цьому навчитися »,

«А хіба інші не хотіли б цьому навчитися?» - Запитав я. «Ні» - сказав багатий батько. «Просто тому, що легше вчитися працювати на гроші, особливо якщо страх переважає в тобі, коли мова йде про гроші». «Я не розумію" - сказав я, хмурячись. «Не турбуйся про це зараз. Просто знай, що це страх прив'язує людей до роботи. Страх, що не сплатять свої рахунки, страх бути звільненим. Страх брак достатньої кількості грошей. Страх, що треба буде починати спочатку. Страх змушує їх краще опановувати професією, а потім працювати на гроші, прагнути до грошей. Більшість людей стають рабами грошей, а потім зляться на свого боса ».

«Навчитися, як змусити гроші працювати на себе, і є зовсім інший курс в навчанні?» - Запитав я. «Безумовно» - відповів багатий батько. «Безумовно».

Ми сиділи в тиші в те прекрасне, гавайське суботній ранок. Мої друзі от-от повинні були почати гру в бейсбол. Але з якоїсь причини я відчував вдячність до батька Майка, я був задоволений, що погодився працювати за 10 центів на годину. Я відчував, що скоро почну розуміти те, чого ніколи не будуть вчитися в школі мої друзі.

«Готовий вчитися?» - Запитав багатий батько.

«Безумовно» - сказав я з усмішкою.

«Я тримаю свою обіцянку. Я почав навчати тебе здалеку. В 9 років ти вже спробував, що означає працювати на гроші, працювати заради них. Множ свій останній місяць на 50 років, і ти зрозумієш, чому все своє життя займаються багато людей ».

«Я не розумію» - сказав я.

«Як ти почувався, сидячи й очікуючи, поки я до тебе вийду? Яке воно просити надбавки? ».

«Жахливо» - сказав я.

«Якщо ти вибираєш роботу« а гроші, просте прагнення до грошей - це значить, ти вибираєш те життя, яким живуть багато людей »- сказав багатий батько. «А що ти відчував, коли місіс Мартін давала тобі 30 центів за 3:00 роботи?».

«Я відчував, що цього недостатньо. Немов я працював безкоштовно. Я був розчарований »- сказав я.

«Ті ж самі почуття переживає більшість працівників, дивлячись на свої гроші. Особливо після сплати всіх податків, після різних вирахувань. Ти, по крайней мере, отримав 100% ».

«Ви маєте на увазі, що більшість працівників одержують не всі?» - З подивом запитав я.

«Звичайно», - сказав багатий батько. «Уряд завжди (першим) забирає свою частку спочатку».

«Як вони це роблять?» - Запитав я.

«Податки» - сказав багатий батько. «Коли ти заробляєш, тебе оподатковують. Тебе обкладають податками, коли ти витрачаєш гроші. Тебе обкладають податками, коли ти тримаєш гроші в банку. І померти тобі без податків не дадуть ».

«А чому люди дозволяють уряду проробляти таке з ними?»

«Багаті не дозволяють» - сказав з посмішкою багатий батько. «Бідні і середній клас - так. Б'юся об заклад, що заробляю більше твого батька, а він платить більше податків ».

«Як таке може бути?» - Запитав я. Для мене, в мої дев'ять років, це звучить неправдоподібно. «Чому б це люди дозволяли уряду таке з ними проробляти?»

Багатий батько замовк. Напевно, він хотів, щоб я слухав, а не ліз зі своєю балаканиною. Нарешті, я заспокоївся. Мені не сподобалося те, що я почув. Я знав, що мій батько весь час скаржився на непомірно великі податки, але нічого з цим не міг вдіяти. Може бути, життя його розштовхувала так?

Багатий батько тихо і повільно хитнувся на своєму стільці, дивлячись на мене. «Готовий вчитися?» - Запитав він.

Я повільно кивнув головою.

«Як я вже сказав, тобі треба багато чого дізнатися. Навчитися, як змусити гроші працювати на тебе, а цьому вчаться все життя. Більшість людей йдуть до коледжу на 4 роки, і на цьому освіта закінчується. Я вже знаю. Що моє навчання, щодо грошей, триватиме все моє життя, тому що чим більше я дізнаюся, тим більше мені потрібно дізнаватися. Більшість людей ніколи не вивчають предмет грошей. Вони ходять на роботу, отримують гроші, балансують зі своїми чековими книжками і все. На довершення всього вони дивуються - звідки ж беруться грошові проблеми. Вони вважають, що більша кількість грошей вирішить їхню проблему. Мало хто усвідомлює, що їх проблема - це пролом у фінансовому освіту ».

«Тобто мій батько має проблеми з податками тому, що не розуміє, що таке гроші? »- збентежено запитав я.

«Послухай» - сказав багатий батько. «Податки - це лише маленька частина того, що треба знати, щоб навчитися примушувати гроші працювати на себе. Сьогодні я тільки хотів з'ясувати, чи не зникло твоє гостре бажання дізнатися про все, що стосується грошей. Більшості людей це не потрібно. Вони хочуть ходити в школу, навчатися професії, отримувати якесь задоволення від роботи, заробляти більше. Одного разу вони прокидаються з великими грошовими проблемами, тепер вони, тим більше, не можуть припинити працювати. Ось вона ціна того, як тільки лише вміти працювати на гроші, замість того, щоб навчитися, як змусити гроші працювати на себе - Ну, не перегоріло ще бажання вчитися? »- Запитав багатий батько.

Я дав зрозуміти, що не перегоріло, кивнувши головою. «Добре» - сказав багатий батько. «Тепер приступай до роботи. На цей раз я тобі нічого не заплачу ».

«Чого?» - Запитав я здивовано.

«Ти чув мене. Нічого. Ти будеш працювати ті ж 3:00 щосуботи, але на цей раз тобі не заплатять 10 центів на годину. Ти сказав, що хотів би навчитися, як не працювати на гроші, от я і не буду тобі нічого платити ».

Я не вірив своїм вухам.

«Я вже мав подібний розмову з Майком. Він уже працює. Протирає та розставляє консерви безкоштовно. Тобі краще поквапитися і повернутися до роботи ».

«Це не справедливо» - закричав я. «Ви повинні щось заплатити».

«Ти сказав, що хочеш вчитися. Якщо ти не навчишся цього зараз, ти станеш таким же, як ті 2 жінки і чоловік, яких ти бачив, що працюють на гроші, і сподіваються, що я їх не звільню.

Або виростеш і станеш, як твій батько, будеш багато заробляти, тільки заради того, щоб бути по вуха в боргах, сподіваючись, що більша кількість грошей вирішить твої проблеми. Якщо ти цього хочеш, давай повернемося до нашої оригінальної домовленості про роботу за 10 центів на годину. А можеш зробити те, до чого докочується більшість людей. Скаржся, що тобі мало платять, звільняйся і йди шукати іншу роботу ».

«А що мені робити?» - Запитав я.

Багатий батько тихенько постукав мене по голові. «Скористайся цим» - сказав він. «Якщо зробиш це добре, незабаром будеш дякувати мене за надану можливість і станеш багатою людиною».

Я завмер, не вірячи в те, що мені пропонується така нечесна угода. Я прийшов сюди просити підвищення платні, а тепер мені пропонують взагалі безкоштовно працювати. Багатий батько знову тихенько постукав мене по голові і сказав: «Скористайся цим. А тепер вимітайся звідси і приступай до роботи ».