Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія ДГУ Давиденко 2011 Плани сз пз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Завдання №6

Ознайомтесь із статистичною карткою на особу, яка вчинила злочин (ф. №2) і дайте письмову відповідь на поставлені запитання (картка додається):

  • які відомості в картці належать до соціально-демографічних ознак особи, які – до її кримінально-правових;

  • чи дають можливість відомості , що мають місце в картці, скласти морально-психологічну характеристику особи, котра вчинила злочин (відповідь обґрунтувати).

Література

  1. Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Загальна та Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2001. – 368 с.

  2. Крикунов Г.Н. Криминологическое прогнозирование и борьба с преступностью. – Днепропетровск: Юридическая академия МВД Украины, 2002. – 104 с.

Тема 4. Попередження злочинності. Кримінологічне прогнозування та планування попереджувальної діяльності

Ключові слова та поняття: «попередження злочинності», «профілактика злочинності», «запобігання злочинності», «припинення злочину», «норми подвійної превенції», «прогнозування», «планування».

Семінарських занять – 1 Практичних – 1

Семінар

План

  1. Система заходів впливу на злочинність. Класифікація попереджувальних заходів.

  2. Суб’єкти та об’єкти попередження злочинів. Правова основа попередження злочинності.

  3. Кримінологічне прогнозування та планування профілактичних заходів.

Теми рефератів

  1. Діяльність громадських формувань у попередженні злочинності.

  2. Методи кримінологічного прогнозування злочинності та індивідуальної злочинної поведінки.

Практичне заняття

Питання для самостійної підготовки:

  1. Роль органів внутрішніх справ у попередженні злочинів.

  2. Слідча профілактика.

  3. Поняття і система віктимологічної профілактики.

  4. Форми і методи віктимологічної профілактики.

Завдання №1

За крадіжку магнітофона та іншого майна з майстерні, де він працював, 19-річний К., був засуджений згідно з ч.2 ст.185 КК України до двох років ув'язнення. Було встановлено, що К., ріс в дезорганізованій сім'ї, без батька. Мати вела аморальний спосіб життя і вихованням сина не займалась. Хлопець погано вчився, рано почав вживати спиртне, стояв на профілактичному обліку в кримінальній міліції у справах неповнолітніх. Був засуджений за крадіжку майна з квартири сусіда. Після звернення з виховно-трудової колонії працював у майстерні "Техніка - М". Ніхто не цікавився життям та проблемами молодого робітника. Жилось йому нелегко: мати відбувала покарання у місцях позбавлення волі, проживав один, заробітку на життя не вистачало. До того ж зустрівся з одним знайомим по колонії, і той вимагав повернути гроші, які К., програв йому в карти. Щоб уникнути розправи, якою йому погрожував знайомий, останній скориставшись безладдям і безконтрольністю, що панували в майстерні викрав магнітофон та цінні деталі до нього.

Проаналізуйте цю справу, назвіть причини та умови злочину. Дайте віктимологічний аналіз вчиненому злочину та складіть подання про усунення причин та умов злочину.