Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія ДГУ Давиденко 2011 Плани сз пз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення:

1. Значення вивчення жіночої злочинності. У чому полягає її особлива

суспільна небезпека?

2. Кримінологічна характеристика жіночої злочинності. Несприятливі

тенденції розвитку даного феномена, його причини та попередження.

3. Особливості заходів профілактики наркотизму.

Завдання № 1

Прочитайте опис злочину. Проаналізуйте особистість злочинця й причини злочинного поводження. Розкрийте особливості мотивації злочинів, зроблених жінками. Проведіть віктимологічний аналіз злочину.

Ігор, чоловік Віри Павлівні, пішов від неї до коханки, молодій Ірині. З жахом Віра Павлівна довідалася, що чоловік та Ірина знайомі майже 10 років, у Ірини син від Ігоря. Що тільки не робила Віра Павлівна, але повернути чоловіка в родину не вдалося.

Горе й туга охопили неї, чорні думки оселилися в її свідомості: «У всьому винуватий цей хлопчик, син Ірини. Якби вона народила Ігореві сина, він би не пішов від неї». Народити сина Віра Павлівна вже не може, а ось вбити Ірину дитину – це їй під силу. Ні про що вона вже не може думати, крім цього.

Маленький Вадим пропав. Через місяць труп його знайшли в парку в одній з водойм. На першому ж допиті Віра Павлівна у всьому зізналася.

Чоловік до неї не повернувся. От вже три роки вона нудиться в колонії. Їй було погано, а після вбивства хлопчика стало ще гірше.

Завдання № 2

Прочитайте опис злочину. Проаналізуйте особистість злочинця й причини злочинного поводження. Проведіть віктимологічний аналіз злочину.

Єгор Іванович був консерватор. Дружина його боялася. Та і як тут не боятися, коли вже були в неї і переломи ребер, і травма голови, не говорячи вже про синці, які практично не сходили з неї.

Клава була доброю, і подруги любили її. Вони бачили її синці, знали про переломи, співчували її горю.

- Що ти, Клава, його терпиш? У сусідки моєї сестри була така ж історія. Вона своєму підмішала щурячої отрути в їжу. Напоїла його горілкою, він отрутою закусив – так і не прокинувся.

- Ой, гріх це, дівчиська.

Але розповідь цей запал Клаві в серце, і після чергових побоїв вона вирішила отруїти чоловіка. Діяла по тій же схемі: підмішала в їжу щурячої отрути, напоїла й почастувала отруєною їжею чоловіка. Єгор Іванович заснув і більше не прокинувся.

Завдання № 3

Прочитайте опис злочину. Кваліфікуйте дії бабусі, тітки, чоловіка. Проаналізуйте особистість злочинців, мотивацію злочинного поводження.

Які заходи попередження аналогічних злочинів можуть бути ефективними?

Мама в Сашка померла, коли йому було 8 років. Він залишився з бабусею Женею й тіткою Раєю. Квартиру Сашину вони продали. І продали недешево, але гроші витекли швидко. Сашко почував, що його ніхто не любить. І бабуся, і тітка дійсно тяготилися ним. Квартира двокімнатна, затісна, у тітки Раї – чоловік і двоє дітей, а з мамою вони не дружили. Сашко мовчки переживав своє горе: «Добре, хоч на вулицю не вигнали, дали притулок».

А бабуся Женя шукала й знайшла рішення непростої проблеми з нелюбимим онуком. Найшлися добрі люди. Вони погодилися купити онука. Вона навіть повірити не могла своєму щастю – от до яких часів ми дожили, от які добрі люди навкруги: «И Сашка заберуть з очей геть, і гроші ще заплатять».

- Бабусь, але ти його більше не побачиш, – сказали покупці, маючи на увазі, що Сашко потрапить на трансплантацію.

- А навіщо мені його бачити?

Суму їй за онука запропонували велику – 40 тис. доларів. Дочці вона сказала, що продає Сашка за 15 тис. Довідавшись про угоду, чоловік Раї дуже зрадів і допоміг дружині та тещі відвезти Сашка покупцям на своїй машині (сподівався на отримані гроші обновити автомобіль).

У ході угоди продавці та покупці були затримані на місці злочину працівниками міліції.