Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія ДГУ Давиденко 2011 Плани сз пз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Завдання №2

Раніше судимий 24 річний Н. більш року зловживав спиртними напоями, неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Одного разу, будучи в стані алкогольного сп`яніння, Н. біля під’їзду свого дому став чіплятися до жінки і намагався образити її. Через декілька хвилин до Н. підійшов чоловік цієї жінки і вимагав від нього пробачення, на що останній не відреагував. Чоловік у збудженому стані побив Н. заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Н. заявив у міліцію.

Визначити хто є жертвою, та встановити тип жертви?

Як Ви вважаєте дії потерпілого можна оцінити як: правомірні, нейтральні, неправомірні?

Завдання №3

Громадянин Карпусь працював у підприємстві ЗАТ “Колумб” наладчиком машин по виробництву молочної продукції. У зв`язку з кризовим становищем на підприємстві (продукція перестала бути ліквідною, висока кредиторська заборгованість) його керівництвом було прийнято рішення про скорочення штату підприємства. К. попав під скорочення. Через два тижня після звільнення в сім`ї К. було засуджено до позбавлення волі єдиного сина 16 річного В. за зґвалтування неповнолітньої. Тривалий час К. ніде не міг влаштуватись, вдома із-за цього постійні були сварки з жінкою, і почав пити. Через місяць К. покінчив життя самогубством.

Проаналізуйте ситуацію, та складіть механізм суїцидальної поведінки.

Завдання №4

Вас запросили виступити перед студентами Національного гірничого університету на тему «Віктимологічна профілактика хуліганства».

Підготовте тези свого виступу.

Література

  1. Малишев В.С. Карєра жертви. Популярно про віктимологію. – Донецьк: Юрпрес, 2002. – 400 с.

  2. Малютін І. Проблеми відшкодування шкоди потерпілим державою // Право України. – 2002. - №10. – С.62-67.

  3. Шестопалова Л. Суїцид в Україні та Росії: порівняльний аналіз // Право України. - 2000. - №8. – С.103-107.

Тема 3. Методика кримінологічних досліджень

Ключові слова та поняття: «кримінологічне дослідження», «спеціально-кримінологічні методи».

Практичних – 1

Питання для самостійного вивчення:

  1. Загальна характеристика і класифікація методів кримінологічних досліджень. Пріоритетні напрямки кримінологічних досліджень на сучасному етапі.

  2. Вибіркове дослідження.

  3. Конкретно-соціологічні засоби збирання кримінологічної інформації.

  4. Застосування в кримінології психологічних методів.

  5. Узагальнення і аналіз кримінологічної інформації.

Завдання №1

Складіть анкету, за допомогою якої ви змогли б провести опитування осіб, що відбувають покарання у вигляді позбавляння волі за неодноразове скоєння злочинів, для збирання інформації на тему «Причини та умови рецидивної злочинності»:

1 варіант – опитування осіб, які вдруге відбувають покарання у вигляді позбавлення волі за хабарництво (ст.ст. 368, 369 КК України);

2 варіант – опитування осіб, які вдруге відбувають покарання у вигляді позбавлення волі за зґвалтування (ст. 152 КК України);

3 варіант – опитування осіб, які вдруге відбувають покарання у вигляді позбавлення волі за крадіжку (ст. 185 КК України).

Завдання №2

Складіть опитувальний лист для проведення стандартизованого інтерв'ю з батьками (або з особами, що їх замінюють) неповнолітніх, засуджених правопорушників або тих, що навчаються в загальноосвітніх школах та професійних училищах соціальної реабілітації, з метою виявлення криміногенних обставин формування особи підлітків.

Завдання №3

Вивчається роль пияцтва у злочинах на автотранспорті. Якою повинна бути кількість спостережень (вибірка), щоб результати дослідження з відхиленням 5% відображали відповідні показники в Україні, якщо відомо, що принаймні 43% автомобільних аварій вчинили нетверезі водії?

Завдання №4

Вивчається економічна злочинність в Україні. До вибіркового дослідження планується включити 300 осіб (засуджених до позбавлення волі). Кількість засуджених за ці злочини дорівнюється 2578 осіб, серед яких 389- мають середню освіту, 723 - вищу освіту, 1466 - середню спеціальну освіту. Скільки засуджених з кожної групи необхідно вивчити, щоб вибірка не перевищувала 300 осіб?

Завдання №5

Вивчаючи особливості виховання неповнолітніх правопорушників, дослідник встановив, що біля 20% з них виховувались у так званих неповних сім'ях - без одного або двох батьків. Чи достатньо цих даних для висновку, що неповна сім'я є важливою умовою негативного формування особи дитини, яка згодом порушує кримінальний закон?