Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія ДГУ Давиденко 2011 Плани сз пз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Завдання № 6

Прочитайте опис ситуації. Проаналізуйте криміногенну ситуацію, особистість злочинця та проведіть віктимологічний аналіз злочину.

Що повинен зробити слідчий для виявлення причин та умов вчинення цього злочину при розслідуванні кримінальної справи?

Володимир Куценко після повернення з колонії, де він відбував покарання за збут наркотиків, довго не міг найти собі застосування. Працювати не хотілося, а гроші на життя десь треба діставати. Батько помер ще п’ять років тому, коли Володимир відбував покарання. Старенька мати часто хворіла, її пенсії ледь вистачало на життя, а на ліки – тільки на самі дешеві. Мати просила сина найти роботу та якось налагодити своє життя.

Потроху поверталися з місць покарання його співучасники. Їх життя теж не було кращим ніж у Володимира. Вони вирішили знову, більш обережніше, зайнятися тим, що добре знали – збутом наркотиків. Розподілили обов’язки. Куценко, який до покарання працював провідником на потягу Дніпропетровськ-Трускавець і мав зв’язки на залізничному транспорті, доручили перевозку наркотиків залізницею.

14 лютого 2011 р. в тунелі вокзалу ст. Дніпропетровськ Куценко був затриманий працівниками міліції, у якого були вилучені дві сумки з маковою соломкою загальною вагою 19кг 600 г.

Література

  1. Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними» від 15 лютого 1995 р.

  2. Закон України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів» від 8 липня 1999 р.

  3. Єдина Конвенція про наркотичні засоби від 30 березня 1961 р. Ратифікована СРСР 10 січня 1964 р.

  4. Конвенція про боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин від 19 грудня 1988 р. Ратифіковано Україною 25 квітня 1991 р.

  5. Блага А.Б. Жіноча корислива насильницька злочинність в Україні: сучасний стан, проблеми. // Вісник ЛІВС. – 2000. - №1. – С.214-222.

  6. Джужа О.М., Моісеєва Є.М., Василевич В. – Кримінологія. Спеціалізований курс лекцій зі схемами. Особлива частини: Навчальний посібник. – К.: Атика, 2001. – 368 с.

  7. Шкарупа В.К., Морозова В.О. Профілактика проституції як попередження посягань на громадську мораль. // Науковий вісник ДЮІ МВС України. –2000. - №2. – С.158-164.

Тема 7. Кримінологічна характеристика та попередження професійної та організованої злочинності. Попередження насильницьких злочинів

Ключові слова та поняття: «організована, професійна, насильницька злочинність».

Семінарських занять – 1 Практичних – 1

Семінар

План

  1. Поняття та ознаки професійної злочинності, її сучасний стан та заходи боротьби з нею.

  2. Поняття, кримінологічна характеристика організованої злочинності її детермінанти та попередження.

  3. Кримінологічна характеристика насильницьких злочинів, її детермінанти та попередження.

Теми рефератів

  1. Відмивання «брудних грошей» злочинними організаціями (стан, тенденції, проблеми профілактики).

  2. Попередження насильства у сімейно-побутовій сфері.

Практичне заняття

Питання для самостійного вивчення:

  1. Іноземний досвід боротьби з мафією та злочинними синдикатами.

  2. Сучасний стан законодавства України по боротьбі з організованою злочинністю.

  3. Кримінально-правові заходи протидії агресивній злочинності.

  4. Вдосконалення законодавства щодо запобігання насильства у сім`ї.

Завдання № 1

Прочитайте опис злочинного поводження. Кваліфікуйте дії Петрова і його дружини. До якого типу ставиться даний злочин? Проаналізуйте криміногенну ситуацію й особистість злочинця. Чи можливо було запобігти цьому злочину?

Кар'єра Петрова складалася добре. Уже через два роки його призначили старшим слідчим прокуратури області. Робота була цікавою. Петров хабарів не брав. Йому довіряли, доручали складні та відповідальні справи.

Півроку назад він женився. Тамара була дуже чарівною. Не мудро втратити розум. Один раз увечері Тамара зустріла Петрова, що повернувся з роботи, у сльозах.

- Віктор, ти ведеш справу Радько? У твоїх руках моя доля. Це близький друг моєї мами. Якщо його заарештують, вона не винесе. Там треба вилучити й знищити всього один документ – платіжне доручення за його підписом. Дійсний документ треба замінити на платіжку з підробленим підписом Радько. Експерти дадуть висновок, що підпис не його, - виходить, він до справи не причетний. Віктор, якщо ти мені відмовиш, я покінчу із собою.

Самогубства своєї улюбленої Петров допустити не міг. Радько незабаром виявився на волі й продовжив свій бізнес. Він, звичайно, не був знаком з Тамариною мамою. Але в нього був відеозапис: Тамара спілкувалася з якимсь парубком таким чином, що краще б про це не знать Петрову. Після арешту Радько друзі віртуозно провели цю складну операцію, одним з учасників якої була та наймолодша людина, з яким зняли у постелі Тамару.

Розмова Петрова із дружиною прослуховувалася ними (мікрофон у квартирі встановила сама Тамара) та була записана на магнітофон. Тепер Петров на гачку, хоча й сам ще не знає про це.