Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАР. ТА ПРАКТИЧ. СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Задача 1.

Іванов подав до органу РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з Петровою. Через декілька днів до органу РАЦСу прийшла Новікова та попросила не реєструвати шлюб Іванова, оскільки вона та Іванов проживають уже декілька років разом; всі сусіди, знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований., крім того у них є спільна дитина.

  1. Які виникають правовідносини у даній задачі? Назвіть суб’єктів цих правовідносин.

  2. Сімейний кодекс України регулює правовідносини, які виникають між чоловіком та жінкою, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах? Якщо так, то назвіть відповідні норми.

  3. Як Ви вважаєте спільне проживання жінки та чоловіка без шлюбу є підставою виникнення у них сімї?

Задача 2.

Н. К. Малиніна називала себе матір'ю дівчинки, народженою її неповнолітньою сестрою, і була записана в якості матері у свідоцтві про народження дитини. Як минуло п'ять років вона звернулася до органу РАЦС з проханням про виправлення актового запису у свідоцтві про народження дівчинки, оскільки одружилася, має своїх дітей і не бажає вважатися матір'ю дитини, не народженою нею.

1.Які правовідносини виникають між гр. Малиніной та дівчинкою?

2. Чи можна вважати дівчинку дитиною гр. Малиніной?

3. Чи вправі РАЦС виправити актовий запис про народження дитини на прохання гр. Малиніної?

4. Який порядок оскарження записів актів громадянського стану?

Задача 3.

Через шість років після смерті чоловіка (оголошений у судовому порядку померлим) громадянка Миколаєва одружилася з громадянином Ветровим. Через якийсь час гр. Ветров звернувся в суд з позовом про визнання недійсним його шлюбу з гр. Миколаєвою.

В обґрунтування своїх вимог гр. Вєтров вказав, що гр. Миколаєва на момент реєстрації з ним шлюбу була одружена з гр. Миколаєвим. Гр. Миколаєв був оголошений померлим у судовому порядку, але гр. Миколаєва не зареєструвала припинення їхнього шлюбу в державному органі РАЦС. Миколаєва позов гр. Вєтрова не визнала, вказавши, що після одержання рішення суду про оголошення померлим гр. Миколаєва вона вважала себе не заміжньою і тому вступила в новий шлюб, крім того гр. Миколаєва вважає, що суд повинен відмовити в прийняті позовної заяви, оскільки гр. Вєтров пропустив строк позовної давності.

1. Чи необхідно було гр. Миколаєвій повідомити орган РАЦС про винесене судом рішення? Чому?

2. Обґрунтуйте доводи гр. Миколаєвій.

3. Який порядок обчислення строків позовної давності?

4. Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 4

Громадяни Тимофеєва та Демідов проживали разом та вели спільне господарство без реєстрації шлюбу декілька років. Потім в них виник конфлікт, стосунки зіпсувалися, і вони стали проживати окремо. Через деякий час громадянка Тимофеєва звернулася до суд з позовом про розділ спільно нажитого майна (земельна ділянка, телевізор, холодильник, меблі, відеомагнітофон).

1. Норми яких галузей права можуть застосовані судом при вирішення цього спору? Зробить посилання на відповідні норми галузей права.

2. Яке рішення повинен прийняти суд?