Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАР. ТА ПРАКТИЧ. СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Задача № 1

До суду звернулася гр-ка Волошко С. з позовом про повернення сина Артура від Волошко А. і Волошко Б. - діда і баби дитини з боку батька. Позивачка вказала, що являючись матір'ю Артура, вона має право виховувати дитину, однак відповідачі перешкоджають їй у цьому і без законних підстав утримують хлопчика у себе. У висновку органів опіки і піклування вказувалося, що відповідачі більш забезпечені матеріально чим позивачка, піклуються про онука, але тому, що позивачка є матір'ю дитини якій на момент розгляду спору виповнилося два роки, то доцільно передати сина їй. Районний суд позов задовольнив. Волошко А. І Волошко Б., не погодившись з рішенням районного суду, звернулися в апеляційний суд.

1.Як треба вирішити спір?

2.Які способи захисту права батька, що проживає окремо від дитини, передбачені СК України?

Задача № 2

У лютому 1997 року мати малолітньої Козлової М. загинула в автокатастрофі. У серпні того ж року Козлов С. - батько малолітньої Козлової М., був засуджений за вчинений злочин на 5 років позбавлення волі. Козловій М. був призначений опікун. У 2002 році Козлов С. був звільнений з місць позбавлення волі. Вважаючи себе батьком малолітньої, Козлов С. подав позов у суд про передачу йому дитини і припинення опіки над малолітньою Козловою М.

1.Яке рішення повинен винести суд?

2.Які фактори суд бере до уваги при розгляді спорів, пов'язаних з вихованням дітей, а також при розгляді спорів про місце проживання малолітньої дитини?

Задача № 3

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова позбавлені батьківських прав подружжя - Іванов С. і Іванова М. У судовому засіданні було встановлено, що гр. Іванова М. повністю відмовилася від виховання сина, фактично не здійснює елементарного догляду за ним. У будинку в зимовий час холодно, відсутня їжа. У школу хлопчик приходить недоглянутим, брудним, часто голодним, не підготовленим до уроків. Гр. Іванов С. зловживає спиртними напоями і періодично відсутній вдома.

1.Чи правильно виніс рішення суд ?

2.Назвіть підстави позбавлення батьківських прав .

3.Розкрийте правові наслідки позбавлення батьківських прав.

Задача № 4

Н.П. Груздева на кінцеву етапі вагітності вирішила виїхати в сусідню область до матері, щоб за її допомогою після народження дитини забезпечити належний догляд за нею. В потягу Груздевій стало зле, що призвело до передчасних пологів. Лікар, який знаходився в вагоні, зміг своєчасно надати їй необхідну допомогу, пологи пройшли благополучно. По прибуття на місце провідник вагону та лікар склали довідку про народження дитини, яку передали Груздевій. Через тиждень після приїзду Груздевої її мати передала цю довідку та заяву дочки про реєстрацію народження дитини в місцевий орган РАЦС. Проте завідувач органом РАЦС вважає надані документи недостатніми для державної реєстрації народження дитини, та запропонував додатково оформити ще акт про народження дитини, за підписом начальника пасажирського потягу та чотирьох свідків. Мати груздевої вважає таку вимогу зайвою та звернулася зі скаргою на дії завідуючого РАЦС в місцеву адміністрацію.

1.Чи правомірні вимоги завідуючого органом РАЦС? Чи мав право провідник потягу підписувати довідку про народження дитини? Які підстави державної реєстрації народження дітей, які народилася поза медичних установ? Яке рішення необхідно прийняти по скарзі матері Груздевої?