Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАР. ТА ПРАКТИЧ. СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Задача №5

Подружжя Колісник прожили у шлюбі 20 років, після чого його було розірвано. Від шлюбу подружжя має двох дітей 1984 і 1997 року народження, які залишилися проживати з матір'ю. При розірванні шлюбу між сторонами не виникло суперечки щодо надання дітям утримання. У 2003 р. Колісник О. подала позов про стягнення аліментів на неповнолітню дочку, у якому вказала, що матеріальна допомога Колісник П. стала носити періодичний характер і коштів на утримання дочки недостатньо. Дитина страждає бронхіальною астмою, у зв'язку з чим має потребує регулярного догляду фахівця, санаторно-курортного лікування, придбання лікарських препаратів тощо. При розгляді справи Колісник П. заявив, що бере участь в утриманні обох дітей за власною ініціативою. Старшій дочці він оплачує навчання у вищому навчальному закладі. Кошти на утримання неповнолітньої дочки з наступного місяця будуть начислятися з його заробітної плати. Крім цього він систематично купує необхідні для дітей речі (одяг, книги, медикаменти). Тому, на думку відповідача, підстав для примусового стягнення з нього аліментів немає. 1.Як треба вирішити спір?

Задача № 6

Каримова пред'явила Леонову позов про стягнення аліментів на дворічну дитину у твердій грошовій сумі і стягнення неустойки за прострочення виплати аліментів за попереднім судовим рішенням. На обґрунтування своїх вимог Каримова послалася на важке матеріальне становище, викликане відсутністю власного заробітку у зв'язку з доглядом за дитиною, а також на наявність у відповідача крім заробітної плати додаткових доходів. Рішенням місцевого суду позов Каримовой було задоволено. Суд стягнув з Леонова аліменти на дитину в розмірі 400 грн. щомісячно. В апеляційній скарзі Леонов указав, що рішення про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі винесено судом безпідставно. По-перше, стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі можливо лише у випадку, якщо платник аліментів має нерегулярний дохід або частину доходу одержує в натурі. По-друге, розмір суми визначається судом виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення і з урахуванням обставин, вказаних у ст. 182 СК. Матеріальне становище того з батьків, на ім'я якого виплачуються аліменти, до таких обставин не входить. Матеріальне становище Леонова підтверджується довідкою з місця роботи, відповідно до якої його місячний заробіток складає 700 грн. Документи, що підтверджують наявність у Леонова додаткових доходів, у матеріалах справи відсутні. Що стосується прострочення виплати аліментів за попереднім судовим рішенням, то воно, за словами Леонова виникло внаслідок затримки виплати заробітної плати підприємством.

1.Проаналізуйте доводи сторін. 2.Яке рішення має винести апеляційний суд?

Задача № 7

Шапошникова і Груздев з 1995 р. проживали однією сім'єю без реєстрації шлюбу. У 1999 р. у них народилася дочка. Від попереднього шлюбу Шапошникова мала сина 1986 р., якого Груздев усиновив. З 2002 р. у зв'язку зі сформованими неприязними відносинами Шапошникова і Груздев стали проживати окремо. При цьому по їхній домовленості син залишився проживати із Шапошниковой, а Груздев з дочкою переїхали до його матері. У цьому ж році Шапошникова пред'явила позов про стягнення додаткових витрат на дитину. Свої вимоги вона пояснила розвитком у хлопчика особливих здібностей у комп'ютерному програмуванні і необхідністю здійснення у зв'язку з цим різного роду витрат (на придбання комп'ютера, навчальної літератури й ін.). Груздев заявив зустрічний позов про звільнення його від обов'язку по утриманню сина і про стягнення з сина витрат на лікування і догляд за ним. У позові Груздев указав, що хлопчик одержує дохід, що цілком забезпечує його потреби, і набагато перевищуючий його власний заробіток, бо він розробляє комп'ютерні програми на замовлення відомої комп'ютерної фірми. Крім того, на утриманні Груздева знаходиться стара мати. Сам Груздев є тимчасово непрацездатним у зв'язку з важкою хворобою. Суд, вивчивши всі обставини справи, відмовив Шапошниковой у сгягненні додаткових витрат на дитину і задовольнив вимоги Груздева. Шапошникова звернулася до апеляційного суду. На її думку, по-перше, звільнення від обов'язку по утриманню дитини не звільняє від обов'язку по участі в додаткових витратах. По-друге, суд не врахував того, що дохід дитини носить нерегулярний характер. І по-третє, закон покладає обов'язок по утриманню непрацездатних батьків тільки на повнолітніх дітей.

1.Підлягає апеляційна скарга Шапошниковой задоволенню?