Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс навчвльно-методичного забезпечення з Б...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
748.54 Кб
Скачать

Тема 1. Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек

Поняття про безпеку життєдіяльності .Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності. Аксіоми безпеки життєдіяльності. Методологічні основи безпеки життєдіяльності. Номенклатура, таксономія, ідентифікація та квантифікація небезпек.

Тема 2.Системний підхід у безпеці життєдіяльності. Ризик, як кількісна оцінка небезпек.

Небезпека як основний фактор, що визначає рівень безпеки. Види небезпек: мікро- та макро-біологічна, вибухопожежна, гідродинамічна, пожежна, радіаційна, фізична, хімічна, екологічна. Небезпечні, шкідливі, вражаючі фактори. Ризик як оцінка небезпеки. Системний аналіз та системний підхід в БЖД. Правило емерджентності.

Загальний аналіз ризику і проблем безпеки складних систем, які охоплюють людину (керівник, оператор, персонал, населення), об’єкти техносфери та природне середовище .Види ризику за ступенем припустимості. Індивідуальний та груповий ризик. Концепція прийнятного ризику.

Критерії переходу небезпечної події у НС, одиниці виміру показників класифікаційної ознаки НС та їхні порогові значення у природному середовищі, виробничій, транспортній та інших сферах життєдіяльності. Класифікація НС за причинами походження, територіального поширення і обсягів заподіяних або очікуваних збитків.

ЗМ.2 Небезпеки життєвого середовища.

Тема 3. Природні загрози та характер їхніх проявів і дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки.

Природні небезпечні явища та основні причини їх виникнення. Негативний вплив на життєдіяльність людей та функціонування об’єктів економіки в умовах проявів вражаючих факторів небезпечних метеорологічних явищ: сильного вітру, урагану, смерчу, шквалу, зливи, сильної спеки, морозу, снігопаду, граду, ожеледі.

Небезпечні гідрологічні процеси і явища: підтоплення, затоплення повеневими або паводковими водами, талими водами та в поєднанні з підняттям ґрунтових вод, підтоплення внаслідок затору льоду, вітрові нагони.

Небезпечні гідрологічні процеси і явища: підтоплення, затоплення повеневими або паводковими водами, талими водами та в поєднанні з підняттям ґрунтових вод, підтоплення внаслідок затору льоду, вітрові нагони.

Небезпечні геологічні процеси і явища: землетрус, карст, осідання ґрунтів над гірничими виробками, зсув, обвал, ерозія ґрунту. Вражаючі фактори, що ними формуються, характер їхніх проявів та дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки та навколишнє середовище.

Біологічні небезпеки: пандемії, епідемії, масові отруєння людей.

Тема 4. Техногенні небезпеки та їхні наслідки. Типологія аварій на потенційно-небезпечних об’єктах.

Техногенні небезпеки та їх вражаючі фактори за генезисом і механізмом впливу. Аварії та катастрофи, їх причини та наслідки. Характеристика аварій І та ІІ категорій. Класифікація, номенклатура і одиниці виміру вражаючих факторів фізичної та хімічної дії джерел техногенних небезпек. Класифікація негативних факторів середовища життєдіяльності та їх характеристика.

Небезпечні події на транспорті та аварії на транспортних комунікаціях. Вимоги до транспортування небезпечних речовин. Маркування небезпечних вантажів з небезпечними речовинами.

Фізичні фактори небезпек: високі та низькі температури, віброакустичні. Шкідливі чинники: шум, вібрація, електромагнітні поля та випромінювання, іонізуюче випромінювання. Джерела радіації та одиниці її вимірювання. Категорії зон радіоактивно забруднених територій внаслідок аварії на ЧАЕС.

Хімічні фактори, їх класифікація. Гранично допустима концентрація (ГДК) забруднюючих речовин. Принципи хімічної безпеки.