Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
246.27 Кб
Скачать

Розділ 8. Стан та охорона довкілля й економічний механізм її організації.

Повітряне середовище.

Фабрика виробництва морозива не є джерелом викиду забруднюючих речовин. На стан навколишнього повітряного середовища чинять вплив:

- автотранспорт, який задіяний для перевезення сировини, готової продукції виробництва, допоміжних матеріалів. При роботі двигунів внутрішнього згоряння в атмосферне повітря викидаються забруднюючі речовини: вуглецю оксид, азоту оксиди, вуглеводні граничні, сажа, сполуки свинцю, ангідрид сірчистий, причиною утворення яких є процес спалювання палива, що використовується;

- котельна, теплогенераторна та автомати випічки вафельного стакана, паливом для яких є природний газ, а при його згорянні утворюються: азоту диоксид, азоту оксид, вуглецю оксид, вуглецю диоксид, пари ртуті, метан, що через димові труби викидаються в атмосферу.

Водне середовище.

Можливим джерелом забруднення водного середовища можуть бути виробничі, госппобутові та поверхневі стічні води.

Для усунення негативного впливу на водне середовище госппобутові та поверхневі стічні води проходять очищення на очисних спорудах:

  • Виробничі стоки після мийки технологічного обладнання проходять попередню очистку в сепараторі ECO-Mobil-PE фірми ACO PASSAVANT (Німеччина).

  • Побутові стоки від побутових приміщень корпусів відводяться до внутрішньо-площадкової мережі побутової каналізації і далі до каналізаційної насосної станції.

  • Дощові та талі води з території фабрики відводяться по поверхні в понижені місця і збираються дощоприймачами. Найбільш забруднена частина дощових і талих вод після розподільчої камери направляється на очисні споруди дощових вод, де вони проходять очищення від завислих речовин і нафтопродуктів.

  • Очищені та умовно чисті поверхневі води збираються в камері очищених поверхневих вод ємністю 330м3, з подальшим їх використанням для поливу території.

На геологічне середовище, ґрунти, клімат, мікроклімат, рослинний та тваринний світ, заповідні об’єкти, навколишнє соціальне та техногенне середовище планова діяльність не має впливу.

Відходи виробництва, види і об’єми, можливість утилізації.

Відходи при виробництві морозива (виробничий корпус №1) складають 0,12% від загального обсягу продукції, що випускається, та підлягають повторному використанню з початку технологічного процесу.

Виробничі стоки, в тому числі завислі речовини – 36кг/добу, жири – 14,4кг/добу, після мийки технологічного обладнання проходять попередню очистку в сепараторі ECO-Mobil-PE фірми ACO PASSAVANT (Німеччина), встановлений у виробничому корпусі на випусках виробничої каналізації. Процент очищення сепаратора складає 70%. Жир, виловлений сепаратором, а також завислі речовини після накопичення вивозяться у місця, які погоджені Міськкомунгоспом та СЕС.

В виробничому цеху №2 (цех випічки вафельного стаканчика) технологічні змиви після процесу мийки продуктопроводів надходять до виробничої каналізації. Кількість завислих речовин не перевищує норми вмісту, жири проходять через сепаратори LIPUREX-OD-2 фірми ACO PASSAVANT (Німеччина), які встановлені в виробничому цеху №2 на випусках виробничої каналізації. Процент очищення сепаратором складає 70%. Жир, виловлений сепаратором, а також завислі речовини після накопичення вивозяться підприємством у місця, які погоджені Міськкомунгоспом та Смілянською СЕС.

Осад, утворений в результаті очистки дощових і талих вод у кількості 0,16т/рік, побутові тверді відходи вивозяться спецавтотранспортом на полігон твердих відходів по договору з Смілянським комунальним підприємством. Нафтопродукти збираються у маслозбірний контейнер і періодично вивозяться на ВАТ „Черкаська нафтобаза”. Кількість нафтопродуктів складає приблизно 5кг/рік. Відпрацьовані наповнювачі фільтрів доочистки очисних споруд вивозяться Смілянським комунальним підприємством на утилізацію.

Відпрацьовані люмінесцентні лампи, які містять ртуть, у кількості близько 80шт/рік пакуються і вивозяться на демеркуризацію по договору зі спеціалізованим підприємством. Газоподібні відходи (викиди забруднюючих речовин) розсіюються в атмосферному повітрі. Обсяг викидів становить 2,362т/рік. Відпрацьовані акумуляторні батареї 1 раз на 5 років (після закінчення терміну експлуатації) здаються на металобрухт згідно довідки на прийом відходів металу. Відпрацьоване масло, зношені шини автонавантажувачів періодично вивозяться на утилізацію по договору.

Утилізацію масла компресорних установок проводить ТОВ „Простор Л Київ” в рамках сервісного обслуговування холодильного обладнання.

Відходи від пакування продукції (полістирол, поліпропілен) та використана тара (ящики з гофрокартону та ін.) сортуються, складуються і періодично (1 раз на 2 місяці) вивозяться на підприємства „Втор сировина” по договору.

Заходи, що забезпечують нормативний стан навколишнього середовища:

  • застосування технології випічки вафельних стаканчиків, виробництва морозива і обладнання, які відповідають вимогам, спрямованим на охорону навколишнього середовища;

  • захист від забруднення атмосферного повітря:

    • облаштування факельних викидів, які покращують умови розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері;

    • відсутність неорганізованих викидів за рахунок організації повітрообміну виробничих і допоміжних приміщень;

    • розсіювання димових газів на визначеній висоті за допомогою димових труб, що забезпечує зниження концентрації забруднюючих речовин в приземному шарі;

    • котли обладнані високоефективними пальниками, які забезпечують повне згорання газу, зниження концентрації викидів азоту від котлів.

  • екологічне безпечне вирішення проблеми відходів:

    • усі відходи в залежності від їх виду зберігаються в герметичній тарі або контейнерах та баках для відходів. По мірі накопичення відходи вивозяться на регенерацію та утилізацію;

  • захист від забруднення водного басейну:

  • будівництво очисних споруд для очистки дощових стоків;

  • встановлення дощоприймачів для збирання дощових та талих вод, з подальшою очисткою на очисних спорудах дощової каналізації;

  • очищення виробничих стоків в сепараторах ECO-Mobil-PE та LIPUREX-OD-2 фірми ACO PASSAVANT (Німеччина) і вивезення виробничих стоків (жирів) на переробку по договору;

  • збирання очищених поверхневих вод в камері і використання їх на полив території, що скорочує споживання свіжої води;

  • збирання та вивіз осаду, утвореного в результаті очистки виробничих і поверхневих вод, на полігон поховання;

  • збирання і вивіз нафтопродуктів із очисних споруд дощових вод, на утилізацію;

  • економія природних та енергетичних ресурсів за рахунок обліку витрат (встановлення лічильників);

  • забезпечення ефективного відводу дощових і талих вод за рахунок вертикального планування території;

  • раціональне використання території;

  • благоустрій території та озеленення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]