Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Захворювання які поширені серед молоді і як з н...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАХВОРЮВАННЯ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ТА ЛІКВІДАЦІЯ ЇХ НАСЛІДКІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ”

Для студентів усіх спеціальностей денної

форми навчання

Київ – 2009

УДК 796 (076)

ББК 75я73

Ф 50

Фізичне виховання. Найпоширеніші захворювання серед студентів та ліквідація їх наслідків за допомогою фізичних вправ. Методичні рекомендації. – К.: ДАЖКГ, 2009. – 27 с.

Укладачі: Н.А.Нагірна, старший викладач

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до навчальної програми.

Рекомендовано для друку студентів усіх спеціальностей денної форми навчання

Рецензент Краченко Л.С., доцент, канд. пед. наук

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фізичного виховання 17 лютого 2009 р., протокол № 8.

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства – 28 квітня 2009 р., протокол № 4.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри фізичного виховання, доцент Кравченко Л.С.

Ó Н.А.Нагірна, 2009

Ó ДАЖКГ, 2009

ЗМІСТ

1. Вступ 4

2. Гастрит та його прояви 5

3. Фізичні вправи при гастриті 6

4. Гіпертонія 6

5. Гіпотонічна хвороба 7

6. Атеросклероз 8

7. Стенокардія 8

8. Інфаркт міокарда 9

9. Ревматизм 9

10. Захворювання вен 10

11. Сколіоз 11

12. Захворювання крові й органів кровообігу 16

13. Механізми оздоровчої дії фізичних вправ 17

14. Зміна в периферичній ланці кровообігу при фізичних навантаженнях 22

15. Висновки 24

.16. Список рекомендованої літератури 26

ВСТУП

Лікарський контроль є невід’ємною складовою медичного обслуговування і фізичного виховання. За результатами поглибленого медичного огляду відповідно до стану здоров’я та фізичного розвитку розрізняють три медичні групи: основна, підготовча і спеціальна. Основна – діти, які не мають відхилень у стані здоров’я, відзначаються достатньою фізичною підготовленістю. Вони виконують вимоги навчальної програми, здають контрольні нормативи, тестові вправи, залучаються до занять у спортивних секціях. Підготовча – діти, у котрих виявлено незначні відхилення у фізичному розвитку, стані здоров’я та низький рівень фізичної підготовленості. Спеціальна – формується у дітей, які мають значні відхилення у стані здоров’я. Зарахування до цієї групи може носити як тимчасовий, так і постійний характер, що залежить від виду захворювання. При таких захворюваннях, як хронічний бронхіт, діють такі обмеження і протипоказання: систематичне навантаження і натужування, загальне переохолодження, різка зміна температури. Рекомендується вивчити дихальні вправи, глибоке дихання, подовжений видих

Гастрит та його прояви

Гастрит - захворювання шлунка, що характеризується запаленням його шлункової і підшлункової оболонок. Розрізняють гострі і хронічні гастрити. За етіологічними факторами гастрити прийнято поділяти на екзогенні й ендогенні. До екзогенних факторів можна віднести наступні причини, що викликають гастрит:

  • нерегулярне харчування;

  • швидкий прийом їжі і її пережарювання;

- вживання гарячої, грубої, важкоперетравлюючої їжі, а також гострих приправ, спецій (гірчиця, перець, оцет і ін.), що подразнюють слизувату оболонку і збільшують секрецію соляної кислоти.

У виникненні гастриту відіграють роль також вживання алкоголю, паління, тривалий прийом медикаментозних препаратів (особливо сульфаніламідів, антибіотиків, протитуберкульозних препаратів), професійний вплив хімічних речовин.

Причини ендогенних гастритів в основному зв'язані з різними захворюваннями внутрішніх органів черевної порожнини, деяких інфекцій і захворювань, зв'язаних з порушенням обмінних процесів.

Хронічний гастрит - хронічне запалення слизуватої оболонки шлунка, що поєднує різні за морфологічною будовою, етіологією і патогенезу запальні і дегенеративні ураження слизуватої оболонки шлунка.

Захворювання характеризується морфологічними змінами слизуватої оболонки шлунка - неспецифічним хронічним запаленням (осередковим і дифузійним), явищами дегенерації і структурної перебудови з прогресуючою атрофією слизуватої оболонки. Морфологічні зміни супроводжуються різними секреторними і моторно - евакуаторними порушеннями. Однак це не виходить, що хронічний гастрит є тільки морфологічним поняттям, тому що при ретельному вивченні анамнезу і скарг, як правило, виявляється ряд симптомів, із приводу яких хворі не завжди звертаються до лікаря і вважають себе здоровими. Хронічний гастрит відноситься до числа широко розповсюджених захворювань. За статистичними даними, 60-85% працездатного населення розвинутих країн страждає хронічним гастритом. Частота гастричних змін слизуватої оболонки і їхня виразність підвищуються з віком хворого. З кожним роком частота хронічного гастриту серед населення України зростає на 1,4%. Тому хронічний гастрит є не тільки найпоширенішим захворюванням органів травлення, але і найбільш актуальною проблемою сучасної гастроентерології.