Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Захворювання які поширені серед молоді і як з н...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Захворювання крові й органів кровообігу

Захворювання крові й органів кровообігу являє собою одну з основних причин захворюваності і смертності в промислово - розвинутих країнах світу. Значення профілактичних заходів, у тому числі фізичних вправ, визначається масштабами завданої цими захворюваннями шкоди. Як показали епідеміологічні дослідження останніх 40 років, фізичні вправи - реальний шлях до продовження життя, збереження активності і здоров'я. У той же час низька фізична активність розглядається як складова частина багатофакторного ризику захворювання органів кровообігу.

Механізми оздоровчої дії фізичних вправ

Ті зміни в організмі, з якими пов'язана захисна, профілактична дія фізкультури, дуже різноманітні. Можна виділити два основних шляхи профілактичної дії фізичної активності: безпосередній вплив на серцево-судинну систему й органи кровообігу, і їхній вплив на фактори ризику

Фізична активність

Зміна в серцево-судинній системі й в органах кровообігу (витривалість)

Зменшення факторів ризику



Зниження частоти патології органів кровообігу

Дуже важливо визначити основні якісні і кількісні характеристики навантажень, що роблять оздоровчий і профілактичний вплив. Тому для оцінки цієї дії використовується ряд фізіологічних параметрів, що визначають розвиток витривалості. З їхньою допомогою з'ясовують обсяг та інтенсивність навантажень. Ризик розвитку патології серцево-судинної системи (ССС) і органів кровообігу виявився більш тісно зв'язаний не з рівнем рухової активності, а з витривалістю, тобто станом організму, що виникає при впливі фізичних вправ. Фізичні тренування поліпшують функціональні можливості організму шляхом удосконалювання адаптації до навантажень.

Витривалість - це здатність людини досить довго виконувати важку роботу. Великий максимальний обсяг та інтенсивність виконуваної роботи супроводжується великим споживанням кисню. Тому витривалість доцільно визначати величиною максимального споживання кисню організмом (МСК). Люди з високою витривалістю мають велику величину МСК. У той же час важку роботу люди з високою витривалістю виконують з меншою реакцією ССС, з меншим споживанням кисню, тобто більш економічно. Для розвитку витривалості, як правило, необхідні навантаження визначеного обсягу й інтенсивності.

Ефективність навантажень визначається 4-а факторами: типом навантаження, її ефективністю, частотою і тривалістю.

Тип навантаження:

Для розвитку витривалості кращі динамічні вправи за участю великих м'язових груп (не менш 1/6-1/7 загального обсягу м'язів). Динамічні вправи - це робота, проведена при постійній напрузі та, що включає в себе ритмічні скорочення згиначів і розгиначів. Заняття складається з так званих циклічних вправ: бігу, плавання, їзди на велосипеді, ходьби на лижах і ін. Статичні навантаження не викликають необхідних змін у ССС і самі по собі не ведуть до розвитку витривалості, але значно збільшують силу м'язів.

Інтенсивність навантаження

Інтенсивність навантаження є основним чинником, від якого залежить підвищення функціональних можливостей органів кровообігу і ССС, якими визначається оздоровча дія фізичної активності. Узагальнення класичних досліджень показало, що тільки навантаження, що викликає частішання пульсу до 130 ударів у хвилину і вище і що зберігає певний час цей ритм, веде до достовірного збільшення МСК.

Таблиця 1