Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Захворювання які поширені серед молоді і як з н...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Фізичні вправи при гастриті

При гастриті не рекомендуються будь-які фізичні перевантаження організму. Можливі легкі навантаження для підтримки тонусу і життєвої активності. Особам з цим захворюванням рекомендується спеціальна група, тому що вони не в змозі повноцінно здавати нормативи, оскільки можливі загострення з наступними ускладненнями.

Гіпертонія

Гіпертонія - це патологічний стан, при якому підвищений артеріальний тиск обумовлений не природними реакціями організму на ті чи інші фізіологічні ситуації, а є наслідком розбалансування системи, що регулює артеріальний тиск. Гіпертонія як підвищення артеріального тиску являє собою одне з найбільш розповсюджених серцево-судинних захворювань. Підступність хвороби в тім, що вона може протікати непомітно для самого хворого. Людину турбують головні болі, дратівливість, запаморочення, погіршується пам'ять, знижується працездатність. Відпочивши, він на деякий час перестає відчувати ці симптоми і, приймаючи їх за прояв звичайної утоми, роками не звертається до лікаря. З часом гіпертензія прогресує. Постійними стають головні болі і запаморочення, перепади настрою. Можливі значні погіршення пам'яті й інтелекту, слабість у кінцівках. Гіпертонічна хвороба уражає людей у найбільш працездатному віці, відрізняється тривалим і енергійним протіканням, розвитком важких ускладнень (інфаркт міокарда, мозковий інсульт, серцева і ниркова недостатність), супроводжується зниженням працездатності аж до інвалідності. Як і будь-яке хронічне захворювання, гіпертонія піддається корекції лише за умови постійної і грамотної терапії, а також вимагає від хворого усвідомленої зміни способу життя. Тільки поєднання цих двох факторів дозволяє підтримувати оптимальний артеріальний тиск, а виходить, зберігати гарне самопочуття і працездатність на довгі роки. Цивілізований спосіб життя привів до того, що 39,2% чоловіків і 41,4% жінок у нашій країні мають підвищений рівень артеріального тиску. При цьому знають про наявність у них захворювання відповідно 37,1 і 58%, лікуються - лише 21,6 і 45,7%, а лікуються ефективно - тільки 5,7 і 17,5%. Це говорить про те, що відсутній адекватний контроль захворюваності.

Гіпотонічна хвороба

Основними завданням лікувальної фізичної культури є: загальне зміцнення організму, підвищення працездатності й емоційного тонусу; нормалізація функціонального стану центральної нервової системи, зміцнення моторно – вісцеральних і вісцерально–моторних зв’язків; тренування всіх систем і органів, підвищення м’язового тонусу, могутнього рефлекторного регулятора артеріального тиску; вироблення й удосконалення таких рухових навичок, як координація рухів, рівновага й ін. Особливо важливе застосування усіх форм лікувальної фізичної культури в поліклінічних і санаторних умовах. Найбільший ефект у підвищенні артеріального тиску роблять силові вправи для великих м’язових груп, виконані в швидкому темпі, і дозовані статичні напруги.

Атеросклероз

Лікувальна фізична культура при атеросклерозі вирішує завданняі загального зміцнення організму і підтримки працездатності, активізації обміну речовин з метою посилення окисних процесів і уповільнення розвитку хвороби, а також завдання удосконалювання моторно – вісцеральних рефлексів з метою розвитку компенсації і адаптації до м’язових навантажень. При вираженому атеросклерозі застосовується лікувальна і ранкова гігієнічна гімнастика, у якій використовуються вправи малої і помірної інтенсивності для всіх груп м’язів, дихальні вправи, а також дозована ходьба 2–3 км і прогулянки. При недостатності кровопостачання головного мозку виключаються рухи, зв’язані з різкою зміною положення голови. При початкових проявах атеросклерозу в заняттях використовується більш важкі і складні вправи, дозована ходьба 8 – 10 км, рухливі і спортивні ігри, ходьба на лижах, плавання, веслування, тихій біг. Можуть бути рекомендовані заняття в групах здоров’я.