Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з Укр.мови. Науменко, Ла...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

2. Зміст практичних занять з дисципліни

УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)”

Заняття №1. Поняття документа. Призначення та класифікація.

  1. Науковий стиль. Наукова робота. Призначення та класифікація.

  2. Офіційно-діловий стиль. Поняття документа. Класифікація. Вимоги до мови ділових паперів.

Фіксовані виступи

  1. Українська літературна мова, основні етапи її розвитку.

Література: [6, 7, 8, 9, 17,18].

  1. Історія українського правопису.

Література: [7, 8, 12, 17, 21, 25, 27, 30].

  1. Українська мова серед інших мов світу.

Література: [4, 7, 11, 18, 20].

  1. Мова і професія.

Література: [4, 7, 8, 12, 14, 15, 17, 20].

Методичні рекомендації

Перше заняття має на меті перевірити початковий рівень мовних знань студентів першого курсу. Слухачі виконують вступну контрольну роботу, яка складається з таких головних компонентів: редагування речень, переклад словосполучень, характерних для наукового та офіційно-ділового стилю, з російської мови на українську; утворення кличного відмінка від поданих імен і по батькові, прикметників від поданих назв, форми родового відмінка чоловічого роду ІІ відміни.

Для підготовки до другого питання студентові слід звернутися до наукових праць та навчальних посібників теоретичного спрямування, зокрема до тих, які стосуються поняття наукового стилю, його підстилів та жанрів, наукової роботи, її призначення та класифікації. Мова наукового стилю застосовується для викладу результатів наукових досліджень про людину, суспільство, явища природи, техніку. Головна його мета – дати об'єктивну інформацію, збудити інтелект читача, збагатити його новими фактами. Науковий стиль повинен забезпечити ясність, точність, логічність і доказовість викладу, тому він має ряд рис, які відрізняють його від інших функціональних стилів. Це насамперед наукова термінологія – сукупність слів і словосполучень, що є точними назвами понять; переважне вживання іменників та прикметників порівняно з дієсловами; переважання різних типів складних речень над простими.

У науковому стилі відповідно до особливостей викладу матеріалу виділяють такі підстилі: власне науковий, науково-навчальний, науково-популярний, науково-технічний. Ці підстилі реалізуються в таких жанрах: монографія, дисертація, автореферат, стаття; лекція, підручник, посібник; доповідь, реферат, курсова (дипломна) робота тощо.

Ключові слова: науковий стиль, його підстилі та жанри; наукова робота, вступ, основна частина, висновки.

Третє питання охоплює теоретичний матеріал, пов'язаний з документом як основною одиницею офіційно-ділового стилю, різноманітними визначеннями документа, його складовими частинами, вимогами до мови ділових паперів. Офіційно-діловий стиль обслуговує сферу офіційного спілкування (усного й писемного), що виявляється в організації й оформленні зв'язків між органами влади, установами, громадянами, міжнародних стосунків у галузі політики, економіки, культури. Крім загальної для всієї мови комунікативної функції, через діловий стиль реалізується й така функція, як інформативно-настановча. Саме ці основні функції стилю визначають його специфічні риси: уніфікованість, точність формулювань, стислість вислову, логічність і аргументованість викладу, відсутність емоційно-експресивних мовних зворотів, мовної індивідуальності автора.

В українській літературній мові вирізняють такі підстилі офіційно-ділового стилю: законодавчий, дипломатичний, адміністративно-канцелярський. Відповідно до цього поділу жанри реалізації ділового стилю такі: закон, указ, статут, постанова, конституція; конвенція, комюніке, нота, протокол, ультиматум; заява, резюме, довідка, службові записки, службові листи, доручення, договори тощо.

Головною одиницею офіційно-ділового стилю є документ (лат. documentum – взірець, доказ, посвідчення). Найбільш поширене визначення цього терміна – результат відображення конкретної інформації на спеціальному матеріалі за визначеним стандартом чи формою (див. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери. – К.: А.С.К., 2002). З класифікацією документів, вимогами до їх мови можна ознайомитися за навчальними посібниками, довідниками.

Ключові слова: офіційно-діловий стиль, підстилі та жанри; документ; реквізит, формуляр, бланк, штамп; класифікація документів.