Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_19.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

6. Особливі умови оплати праці працівників і робіт

Оплата робіт у понаднормовий час при годинній системі оплати праці:

Робота в понаднормовий час оплачується в подвійному розмірі годинної тарифної ставки. При відрядній системі виробляються доплати в розмірі 100% тарифної ставки. Компенсація понаднормових робіт шляхом надання відгулів не допускається.

  • Оплата роботи в нічний час :

Нічним вважається час із 22-00 до 06-00 годин. Підлітки до 16 років, вагітні жінки, жінки , що мають дітей до 3-х років до роботи в нічний час не допускаються. Робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, але не нижче 20 % посадового окладу за кожну годину роботи в нічний час.

  • Оплата праці у святкові й неробочі дні:

Згідно ст.73 № Кзота встановлюються наступні святкові дні :

1 січня; 7 січня; 8 березня; 1 й 2 травня; 9 травня; 28 червня; 24 серпня, Трійця й Великдень.

Згідно ст.107 Кзота робота у святкові й неробочі дні оплачується в подвійному розмірі, відрядження оплачуються по подвійним відрядним розцінкам. За згодою працівника грошова компенсація у святкові й неробочі дні заміняється наданням йому іншого дня відпочинку. Премія нараховується на заробіток за одинарними розцінками.

  • Оплата простоїв

Час простою з вини працівника на оплачується. Час простою не з вини працівника за умови, якщо він довів до відома керівника, оплачується з розрахунку 2/3 тарифної ставки або окладу. Час простою оформляється спеціальним документом, де вказується початок і кінець простою, причини, винуватці й % оплати.

  • Оплата за виготовлення бракованої продукції:

При виготовленні продукції, що у наслідку виявляється бракованої, але не з вини працівника, оплата праці виробляється за зниженими розцінками, але не нижче 2/3 тарифної ставки або окладу. Брак з вини працівника оплаті не підлягає. Вартість бракованих виробів компенсується за рахунок заробітної плати працівника.

  • Оплата праці неповнолітніх :

Для осіб неповнолітнього віку за законом установлена тривалість робочого дня 7 годин, а оплата виробляється як за 8 годин.

  • Сполучення професій:

Це виконання працівником на ряді зі своєю основною роботою, додаткової роботи з іншої професії або допоміжних обов'язків тимчасово відсутнього, без звільнення від своєї основної роботи. Сполучення може бути тільки за згодою працівника й тільки протягом робочого дня. Працівникам підприємства в цьому випадку надається (за узгодженням із профспілкою) вводити доплати за сполучення професій до 100 % оплати.

  • Оплата відпусток

Згідно ст. 74 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. всім працівникам надаються щорічні відпустки зі збереженням роботи й місячної заробітної плати. Право на відпустку мають всі працівники незалежно від форм власності підприємств, займаної посади, системи оплати праці.

Існують наступні види відпусток :

  • щорічні, основні, додаткові;

  • додаткова відпустка у зв'язку з навчанням;

  • творча відпустка;

  • соціальна відпустка по догляду за дітьми;

  • відпустка без збереження заробітної плати.

Щорічна основна відпустка - повинна становити 24 календарних дня за відпрацьований повний рік. Деяким категоріям працівників установлюється більше тривалий строк відпустки (військовослужбовцям, інвалідам, народним депутатам - 45 календарних днів, науковцям - 56 календарних днів). Святкові й неробочі дні при визначенні тривалості відпустки не враховуються. При розрахунку суми відпускних ураховується середня заробітна плата :

,

де:

З- сумарний заробіток за останній рік (перед відпусткою);

Др - кількість календарних днів у році ;

СНдн - святкові й неробочі дні, установлені законодавством;

Ндн - кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював за якими-небудь обставинами;

Ккал.дн. - число календарних днів відпустки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]