Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V_Rinok_finansovih_poslug_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

5.4 Фондовий ринок України

Фондовий ринок, або ринок цінних паперів - це інститут чи механізм, що зводить разом покупців (пред'явників попиту) і продавців (постачальників) фондових цінностей (цінних паперів). Діяльність фондового ринку України регулюється Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок». Відповідно до статті 1 даного Закону фондовий ринок (ринок цінних паперів) – це сукупність учасників фондового ринку та правовідносин між ними щодо розміщення, обігу та обліку цінних паперів і похідних фінансових активів (деривативів).

У ринковій економіці фондовий ринок є основним способом перерозподілу грошових нагромаджень. Він створює умови для вільного, хоча і регульованого, переливу капіталів у найбільш ефективні галузі господарювання.

Завдяки його функціонуванню з’являється можливість об'єднання позичальників і інвесторів. У результаті формується система, через яку позичальники можуть залучати кошти з великої розмаїтості джерел, а інвестори одержують велике коло продуктів, у які вони можуть вкладати кошти. Одна з основних вигод цієї системи полягає в тому, що позичальники можуть позичати значно великі суми, ніж раніше, і кредитування може здійснюватися за рахунок об'єднання ресурсів різних інвесторів.

Будь-який фондовий ринок складається з наступних компонентів:

  • суб'єктів ринку;

  • власне ринку (біржового та позабіржового);

  • органів державного регулювання і нагляду (НБУ, Міністерства фінансів, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і т.д.);

  • саморегулівних організацій;

  • інфраструктури ринку:

а) правової (законодавчої та нормативно-правової бази);

б) інформаційної (фінансової преси, системи фондових показників та ін);

в) депозитарної і розрахунково-клірингової мережі, що існує для збереження цінних паперів та проведення розрахунків за операціями з фінансовими інструментами;

д) реєстраційної мережі.

Учасниками фондового ринку України виступають емітенти, інвестори, саморегулівні організації та професійні учасники фондового ринку.

Емітенти - це юридичні особи, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів державної влади, які від свого імені розміщують емісійні цінні папери та беруть на себе зобов'язання щодо них перед їх власниками.

Інвестори в цінні папери представлені фізичними та юридичними особами, резидентами і нерезидентами України, які набули права власності на цінні папери з метою отримання доходу від вкладених коштів та/або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до законодавства. Інституційними інвесторами є інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди), інвестиційні фонди, взаємні фонди інвестиційних компаній, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії, інші фінансові установи, які здійснюють операції з фінансовими активами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, - також за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

Саморегульовані організації професійних учасників фондового ринку уявляють собою неприбуткові об'єднання учасників фондового ринку, що здійснюють професійну діяльність на фондовому ринку з торгівлі цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, депозитарну діяльність (діяльність реєстраторів та зберігачів).

Професійні учасники фондового ринку представлені юридичними особами, які на підставі ліцензії, виданої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, проводять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені законами України.

Об’єктом фондового ринку є фінансові інструменти, які уявляють собою цінні папери, строкові контракти (ф'ючерси), інструменти грошового обігу, відсоткові строкові контракти (форварди), строкові контракти на обмін (на певну дату в майбутньому) в разі залежності ціни від відсоткової ставки, валютного курсу чи фондового індексу (відсоткові, курсові чи індексні свопи), опціони, що дають право на купівлю або продаж будь-якого із зазначених фінансових інструментів, у тому числі тих, що передбачають грошову форму оплати (курсові та відсоткові опціони). Отже, товаром, що обертається на даному ринку, є цінні папери, які, у свою чергу, визначають склад учасників даного ринку, його місце розташування, порядок функціонування, правила регулювання тощо.

Таким чином, основною метою функціонування фондового ринку України є створення умов урядам і підприємствам розширювати коло джерел фінансування, не обмежуючись самофінансуванням і банківськими кредитами. Він забезпечує наявність механізму для залучення інвестицій в економіку шляхом встановлення необхідних контактів між тими, хто має потребу в коштах, і тими, хто хотів би інвестувати надлишковий дохід. Потенційні інвестори у свою чергу за допомогою ринку цінних паперів одержують можливість вкладати свої заощадження в більш широке коло фінансових інструментів, тим самим одержуючи великі можливості для вибору.

Сучасний фондовий ринок України відповідно до діючого законодавства поділяється на первинний та вторинний. Первинний ринок цінних паперів – це сукупність правовідносин, пов'язаних з розміщенням цінних паперів. Вторинний ринок цінних паперів – це сукупність правовідносин, пов'язаних з обігом цінних паперів.

Первинний ринок поєднує фазу конструювання нового випуску цінних паперів і їх первинне розміщення. Вкладник (інвестор) - бажає мати можливість швидко реалізувати свої інвестиції. У цьому зв'язку ринок цінних паперів, використовуючи посередників і формуючи фінансові установи, створює вторинний ринок, що сприяє рішенню таких задач. Вторинний ринок - це ринок, на якому обертаються раніше емітовані на первинному ринку цінні папери. Він, у свою чергу, підрозділяється на організований і неорганізований ринки.