Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V_Rinok_finansovih_poslug_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

В) золото, срібло, платина, доведені до найвищих проб.

17. Де відбувається торгівля банківськими металами?

а) на товарній біржі;

б) на міжбанківській валютній біржі;

в) на фондовій біржі.

18. Визначте розмір максимальної суми угоди на роздрібну купівлю банківських металів на одного клієнта протягом одного робочого дня:

а) 50000 грн.;

б) 100000 грн.;

в) 150000 грн.

Змістовий модуль іі. Фінансові послуги на окремих сегментах ринку

Тема 6. Фінансові послуги на грошовому ринку

6.1 Сутність й характеристика фінансових послуг на грошовому ринку

6.2 Послуги електронних платіжних систем

6.3 Фінансові послуги на ринку дорогоцінних металів

Понятійний апарат

Готівкові розрахунки, безготівкові розрахунки, кредитна картка, дебетова картка, електронні платіжні системи, система „WebMoney Transfer”, система „PayPal”, система „E-gold”, металевий рахунок, Українська біржа дорогоцінних металів.

Перелік рекомендованої літератури

9, 10, 16, 17, 18, 21.

6.1 Сутність й характеристика фінансових послуг на грошовому ринку

Грошовий ринок є одним з динамічних секторів економіки, учасники якого формують потоки грошових коштів необхідні для здійснення економічних процесів.

Фінансові послуги на грошовому ринку пов’язані з забезпеченням грошового обігу. Основними послугами на вказаному сегменті ринку є організація й проведення розрахунків, забезпечення електронного обігу грошей (послуги електронних платіжних систем), послуги, пов’язані із здійсненням операцій з дорогоцінними металами (рис. 6.1).

Рис. 6.1 – Склад фінансових послуг на грошовому ринку

Суб’єктами ринку, які формують пропозицію фінансових послуг виступають банки й небанківські фінансові інститути. В якості споживачів – фізичні та юридичні особи, державні органи, резиденти та нерезиденти, діяльність яких пов’язана з обігом грошових коштів.

Фінансові послуги, щодо здійснення грошових розрахунків є системою організації та регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов'язаннями. Розрахунки поділяються на готівкові й безготівкові.

Готівкові розрахунки – це платежі готівкою фізичних та юридичних осіб за реалізовану продукцію, виконані роботи, надані послуги і за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт послуг) та іншого майна [9].

Для забезпечення організації готівкового грошового обігу центральний банк здійснює наступні операції.

  1. Виготовлення та зберігання банкнот і монет.

  2. Створення резервних фондів банкнот і монет.

  3. Встановлення номіналів, систем захисту, платіжних ознак та дизайну грошових знаків.

  4. Встановлення порядку заміни пошкоджених банкнот і монет.

  5. Встановлення правил випуску в обіг, зберігання, перевезення, вилучення та інкасації готівки.

  6. Визначення порядку ведення касових операцій для банків, інших фінансово-кредитних установ, підприємств та організацій.

  7. Визначення вимог стосовно технічного стану та організації охорони приміщень банківських установ.

Безготівкові розрахунки - являють собою розрахунки, що здійснюються шляхом перерахування грошових сум по рахунках фінансово-кредитних установ без участі готівки.

Існує велика різноманітність видів і форм безготівкових розрахунків. Це такі, як міждержавні розрахунки, міжбанківські розрахунки та розрахунки юридичних та фізичних осіб. Головна особливість безготівкового обороту полягає у використанні спеціальної організаційної форми здійснення самого акту платежу.

У процесі безготівкових перерахувань клієнти банків України використовують наступні форми розрахунків, які відрізняються за характером розрахункових документів та порядком документообігу [10].

  1. Розрахунки платіжними дорученнями.

  2. Розрахунки платіжними вимогами.

  3. Розрахунки вимогами-дорученнями.

  4. Розрахунки чеками.

  5. Акредитивна форма розрахунків.

  6. Вексельні розрахунки.

  7. Розрахунки інкасовими дорученнями.

Організація безготівкового грошового обороту органічно пов'язана із регулюванням готівкового обігу: лімітування залишків у касах; зберігання основної маси грошей юридичними особами на рахунку у банку. Ще одна форма прояву органічного зв'язку безготівкового і готівкового обороту - можливість використання розрахункових документів як для перерахування коштів за рахунками, так і для безпосереднього здійснення платежу.

Останнім часом отримали поширення розрахунки з використанням кредитних й дебетових карток.

Кредитна картка - платіжно-розрахунковий документ, що видається банком своїм вкладникам для оплати ними товарів, послуг та отримання готівки в банківських автоматах за рахунок коштів, отриманих у кредит.

Дебетова картка — це платіжно-розрахунковий документ, що видається банками своїм вкладникам для оплати товарів, послуг чи для отримання готівки в банківських автоматах при наявності коштів на рахунку картовласника. На відміну від кредитних карток, дебетні картки мають закодовану суму рахунку власника картки та видаються вкладникам тільки при депонуванні коштів у банку.

Інструментами грошового ринку є грошові сурогати, будь-які документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від грошової одиниці України, випущені в обіг не Національним банком України і виготовлені з метою здійснення платежів у господарському обороті. Прикладом інструментів грошового ринку можуть бути ощадні сертифікати, векселя, акредитиви, чеки та інші.